Prima pagină > EXCLUSIV TV > Pericolul bolilor transmisibile prin vectori constituie tema centrală de dezbatere din acest an a “Zilei Mondiale a Sănătăţii”

Pericolul bolilor transmisibile prin vectori constituie tema centrală de dezbatere din acest an a “Zilei Mondiale a Sănătăţii”

16_medic_shutterstock_17_6215e5c952 Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.În acest an campania se desfăşoară sub sloganul „Entităţi mici, pericol mare!” şi are ca tema „bolile transmise prin vectori”.

Scopul campaniei este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja.

Vectorii sunt entităţi mici (ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, melcii de apă dulce) care pot transmite boli de la o persoană la alta şi dintr-un loc în altul. Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim. Campania organizată în anul 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, se concentrează asupra unor vectori importanţi şi a bolilor pe care aceştia le pot cauza, precum şi asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja.

Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase. Boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat în 2010 aproximativ 660.000 de decese. În România, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în anul 2012, au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import.

Totuşi, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este febra Denga, cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani. În prezent, 40% din populaţia lumii este ameninţată de febra Denga. În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri şi identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene. În România s-au raportat 2 cazuri confirmate în 2011 şi 3 cazuri în 2012 (călători în Thailanda şi Madeira).

Alte boli transmise prin vectori sunt: Infectia cu virusul West Nile, Borrelioza Lyme, Encefalita de capuşă, Febra butonoasă, Febre hemoragice, Leishmanioza, Filarioza, Tripanosomiaza americană, Tripanosomiaza africană, Onchocercoza, Schistosomiaza.

Din fericire, în judeţul Hunedoara nu a fost raportat niciun caz de infecţie cu virusul West Nile în anul 2013. Cu toate acestea, controlul vectorilor rămâne principala măsură de reducere a transmiterii bolilor la nivel comunitar.

Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSP Hunedoara va organiza campania “Ziua Mondială a Sănătăţii”, pentru Valea Jiului acţiunea fiind prevăzută a avea loc în data de 9 aprilie, ora 11,00 la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” şi Şcoala Generală “Avram Stanca.”
Dr. Cecilia BIRĂU

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: