Prima pagină > EXCLUSIV TV > E vremea nedeilor !…

E vremea nedeilor !…

10012990_596276877136028_6945329314470618800_nProbabil printre cele mai frumoase datini ale momârlanilor din Valea Jiului, nedeile de după Paşte ocupă un meritat loc de onoare. Acest lucru este demonstrat an după an, atât la Petroşani, cât peste tot în zonele săteşti ale Văii Jiului unde păstrătorii tradiţiilor se încăpăţânează, în cel mai frumnos înţeles al termenului, să ţine vie flacăra nedeilor tradiţionale.

Fără îndoială, un rol determinant în acest demers îl are biserica ortodoxă şi slujitorii acesteia care cinstesc astăzi unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase obieciuri ale momârlanilor din Valea Jiului. Acestor eforturi, li s-a alăturat şi în acest an, cu gîndul şi fapta, şi primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi. Acesta nu doar că a propus Consiliului local al municipiului Petroşani alocarea unor fonduri semnificative pentru comunităţile momârlăneşti care păstrează vie flacăra tradiţiilor nedeilor de duipă Paşte, ci a ţinut să participe personal la evenimentele de acest fel care au avut loc anul acesta la Petroşani.

“Cu multă bucurie am participat în prima zi de după Paşti la cele două nedei, care au avut loc la Petroşani, respetciv pe Sălătruc şi cea din Lunca Jiului. Alături de preoţii Pătrașcu, Sălaje, Nicolae şi Barbu, dar şi alături de toţi credincioşii prezenţi, am căutat să păstrez trăirile minunate pe care Sărbătoarea Învierii Domnului ni le îngăduie. Aşa cum vedeţi şi în imagini, obiceiul primirii Pâinii şi a Vinului sfinţite pentru Paşti, se păstrează de secole la aceste nedei din comunitatea noastră”, a scris Tiberiu Iacob Ridzi pe pagina sa de facebook.

Cu aceleaşi sentimente, primarul Petroşaniului a participat şi la nedeia momârlanilor de pe Maleia, preucm şi la cea a celor păstoriți de preotul Octavian Pătraşcu la frumoasa biserică de lemn din cartierul Aeroport. Primarul Tiberiu Iacob Ridzi s-a arătat nu doar încântat de frumoasele obiceiuri ale oamenilor, ci şi de faptul că numărul mare de participanţi nu i-a găsit nepregătiți pe organizatori, iar ceaunele cu mămăligă cu brânză, ouăle roșii, pâinea, ţuica şi vinul roşu au fost din abundenţă.

Nedeile momârlăneşti şi-au găsit binemeritatul loc şi în viaţa oamenilor din zonele săteşti ale celorlalte oraşe din Valea Jiului. La Petrila, momârlanii au dat startul nedeilor de după Paşte la Taia, evenimentul fiind onorat şi de prezenţa primarului Ilie Păducel, el însuşi om al locurilor.

La Uricani, startul praznicului comunităţilor de momârlani a fost dat la Valea de Brazi acolo unde oamenii din sat s-au adunat la nedeie chiar în curtea bisericii ortodoxe din sat. Evenimentul a fost onorat şi de primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu. Acesta spune că prezenţa sa la nedeile momârlanilor este deja nu doar o activitate prin care-şi arată respectul faţă de membrii comunităţilor de momârlani, ci pur şi simplu o dovadă în plus a integrării sale totale în viaţa comunităţii pe care o reprezintă.

Pentru vulcăneni, fie ei momârlani sau orăşeni, nedeia are o semnificaţie aparte. În oraşul în care, de aproape jumătate de secol, se derulează cea mai cunoscută nedeie din România – “Nedeia Vulcăneană” – startul evenimentelor de acest fel a fost dat, ca de obicei, în Duminica Tomii la Paroşeni, acolo unde comunitatea a sărbătorit, aşa cum se cuvine, tradiţionala “Nedeie Paroşeană”. Eveniment de la care nu a lipsit primarul localităţii, Gheorghe Ile.

Luminiţa ANDRONACHE VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: