Prima pagină > EXCLUSIV TV > “Zilele Maghiare” marchează şi în Valea Jiului “Anul comunităţii”

“Zilele Maghiare” marchează şi în Valea Jiului “Anul comunităţii”

ziua1_00559În ultimii cinci ani, mobilizaţi de UDMR, membri comunităţilor de maghiari din Valea Jiului, ca de altfel de pe întreg cuprinsul judeţului Hunedoara, marchează, la începutul lunii mai, o săptămână de activităţi cultural-artistice reunite sub genericul “Zilele Maghiare”. Chiar şi sub această definiţie, zilele comunităţii maghiare au fost, de-a lungul anilor, tot atâtea prilejuri de bucurie pentru multe din comunităţile locale din judeţ care s-au bucurat la unison de un program cultural vast şi de cea mai bună calitate oferit de liderii comunităţilor de maghiari din judeţ.

Anul 2014 nu face notă discordantă, ba mai mult îşi propune să diversifice calendarul “Zilelor Maghiare” pe durata a două săptămâni, în perioada 1-11 mai 2014. În tot acest timp, în localităţi precum Petroşani, Vulcan, Lupeni, Uricani, Petrila, Aninoasa, dar şi Deva, Hunedoara, Simeria, Orăştie, Haţeg, Brad, Călan, Băcia, Ilia, Bîrcea, Cristur, Streisângeorgiu, Hăşdat, Jeledinţi sau Peştiş vor avea loc o serie de concerte, târguri meşteşugăreşti, festivaluri de dans popular maghiar, teatru, expoziţii, simpozioane, lansări de carte, concursuri, excursii, activităţi sportive. Adică aproape toate ingredientele unor activităţi de succes. Un succes la care, în mod evident, va contribui şi tradiţionalul “gulyas”, pregătit pentru toţi participanţii după reţeta de succes a bucătăriei maghiare autentice.

Onoarea de a deschide programul “Zilelor Maghiare” din acest an, revine comunităţii locale din Petroşani. Aici va fi organizată, încă din după-amiaza zilei de 30 aprilie, (ora 17,00 la Casa Caritas) lansarea unei cărţi inedite din istoria Văii Jiului. Volumul, intitulat “Valea Jiului la începutul secolului XX” este rodul unui studiu minuţios elaborat de Iózsef Andráş, Mircea Baron şi Eduárd Wersanski.

În Valea Jiului, activităţile cuprinse în cadrul “Zilelor Maghiare” cuprind însă o paletă diversificată de evenimente. Spre exemplu, pe 1 Mai, puteţi participa la maialul familiilor maghiare din Petrila-Lonea, care prilejuieşte o serbare câmpenească pe Cheile Jieţului. La Vulcan, sunteţi invitaţi sâmbătă 3 mai, începând cu orele 11,00 în foaierul Cinematografului Luceafărul la o inedită expoziţie foto retrospectivă a reputatului artist fotograf vulcănean Francisc Nemeth, iar în aceeaşi zi, cu începere de la orele 17,00 la Cabana Tulişa, comunitatea maghiară din Lupeni şi Uricani vă invită la o petrecere de “Ziua Bărbaţilor”. Duminică, 4 mai, bisericile romano-catolică şi reformată din Vulcan vă invită la un inedit spectacol dedicat “Zilei Mamelor”, în timp ce la Petrila sunteţi invitaţi la o serată culturală găzduită de sala Casei de cultură “Ladislau Schmidt”. Luni, 5 mai, la Centrul Şcolar “Inima lui Isus” din Petroşani va avea loc o expoziţie de desene sub genericul “Mineritul prin ochii copiilor”, iar marţi, 6 mai, în aceeaşi locaţie va avea loc un spectacol oferit de copii sub genericul “Gheorghe Doja – 500”, în timp ce tot în această locaţie sunteţi invitaţi miercuri, 7 mai la o reprezentaţie a asociaţiei “Doctor Clown”. În aceeaşi zi de miercuri, 7 mai, la Casa Comunitară din Lupeni (sediul UDMR) va avea loc un maraton de lectură, sub genericul “Bucuria de a fi împreună, prin lectură”.

Programul “Zilelor Maghiare” mai cuprinde în Valea Jiului, un simpozion în memoria lui Kovács Apollónia (8 mai, ora 17,00 la sala de cursuri a Bisericii romano-catolice), o expoziţie de fotografii Doctor Clown (8 mai, ora 17,00 la Teatrul Ion D. Sârbu şi Casa de Cultură a Studenţilor), o expoziţie foto Francisc Nemeth (9 mai, ora 11,00 la Jiul Shoping Center), maialul familiilor din comunitatea maghiară a Petroşaniului (9 mai, ora 13,00 la Complexul 3DAqua), reprezentaţia comediei populare “Viaţă nemuritoare” în interpretarea actorului Kulcsár-Székely Attila (9 mai, ora 17,00 la Biserica reformată din Lupeni), recitalul coral al corului mixt al Uniunii Formaţiilor Corale Maghiare din România (10 mai, ora 16,30 la Biserica Romano-Catolică) şi festivalul de teatru pentru elevi organizat de Teatrul Dramatic “Ion D. Sîrbu” (9-11 mai).

Evenimente similare vor avea loc, pe parcursul celor două săptămâni în toate localităţile hunedorene în care comunitatea maghiară are reprezentativitate. “A V-a ediţie a Zilelor Maghiare din Judeţul Hunedoara stă sub semnul bucuriei de a petrece timp de calitate împreună cu cei dragi, proiectul făcând parte dintr-un lanţ de evenimente intitulate „2014 anul comunităţii în judeţul Hunedoara”. Timp de mai bine de 10 zile locuitorii judeţului Hunedoara vor avea ocazia să guste nu doar din preparatele tradiţionale ungureşti, ci şi din cultura,arta, dansul, literatura, noastră. Scopul nostru rămâne neschimbat. În primul rând promovarea artei, culturii şi tradiţiilor maghiare, dar şi consolidarea dialogului interetnic, care se poate realiza, în principal, printr-o coexistenţă calitativă”, se arată în comunicatul remis redacţiei de organizatorii acestui eveniment.

Tiberiu VINŢAN

Puteţi consulta aici programul complet al activităţilor “Zilelor Maghiare 2014” din judeţul Hunedoara

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: