Prima pagină > EXCLUSIV TV > Cine stă la masa presei în Valea Jiului ?

Cine stă la masa presei în Valea Jiului ?

masa prsseiDin 1993 încoace, când Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a decis ca ziua de 3 mai să fie dedicată libertăţii presei, jurnaliştii de pe întregul mapamond marchează această zi drept ziua breslei jurnalistice.

ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, potrivit căreia: “Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat.”

Departe de a fi un simplu prilej de bucurie pentru slujitorii jurnalismului, ziua de 3 mai este mai ales ziua în care producţiile jurnalistice sunt supuse analizei consumatorilor de media, ziua în care se fac prognosticuri referitoare la gradul de libertate în exercitarea profesiei de către se bucură ziariştii în cadrul trusturilor de presă pe care le deservesc.

Mai mult sau mai puţin liberă, mai mult sau mai puţin obiectivă, mai mult sau mai puţin profesionistă, mai mult sau mai puţin apreciată, presa din Valea Jiului rămâne, la mai bine de 25 de ani de la “explozia” mediatică de după 1989, o parte importantă din viaţa comunităţilor locale din Valea Jiului. Între timp însă, generaţiile de jurnalişti s-au mai schimbat, aşa cum s-au schimbat şi mogulii care patronează instituţiile mass-media din arealul Văii Jiului. Din generaţia jurnaliştilor de dinainte de 1989, puţini mai sunt astăzi cei care mai ocupă un loc la “masa presei”. Ultimii “mohicani” din redacţia fostului ziar local “Steagul roşu”, care mai sunt activi în spaţiul jurnalistic din Valea Jiului sunt Mircea Bujorescu (redactor şef al publicaţiei “Mesager”, editată de Consiliul local şi Primăria municipiului Petroşani), Ştefan Nemecsek (editorul publicaţiei “Curierul Văii Jiului” – cea mai longevivă producţie media de după 1990), Ileana Firţulescu (redactor şef al ziarului “Cronica Văii Jiului”) şi Gheorghe Olteanu (redactor la “Ziarul Văii Jiului”). Printre “veteranii” presei locale din Valea Jiului, cu o carieră de un sfert de secol în domeniul jurnalistic, prestează în continuare cu succes, atât în mass-media scrisă, cât şi în domeniul audio-vizual, Genu Tuţu (director al Casei de producţie Art Studio, redactor sportiv la “Gazeta de Dimineaţă” şi realizator TV la Kapital TV şi TV Parâng) şi Tiberiu Vinţan (director al Grupului de publicaţii “Exclusiv”, coordonator al subredacţiei Valea Jiului al cotidianului regional “Servus Hunedoara” şi realizator TV la Kapital TV).

Mulţi dintre tinerii care au îmbrăţişat după 1990 cariera de jurnalism, în principal la redacţia cotidianului “Matinal”, fost “Zori noi” (ziarul a cărui cotă de piaţă nu a mai fost egalată de nici o altă publicaţie locală de după anii 90) dar şi la alte redacţii ale unor publicaţii private şi care
şi-au demonstrat din plin talentul şi profesionalismul în domeniul media, au abandonat, din varii motive (dar în principal din raţiuni de ordin financiar) această profesie, trecând în tabăra consumatorilor de presă locală. O bună parte dintre “recruţii” presei libere şi-au continuat însă drumul spre succes în cariera jurnalistică, unii fiind astăzi nume cu rezonanţă pe eşichierul media din Valea Jiului sau chiar de dincolo de graniţele acestuia. Pentru a susţine această afirmaţie este suficient să vă dezvăluim faptul că fostul tehnoredactor voluntar al publicaţiei “Unda de şoc” (pe vremea când avea puţin peste 14 ani), Cătălin Docea, este astăzi directorului unuia dintre cele mai importante trusturi de presă din Valea Jiului şi un gazetar de excepţie. Similar, fostul corespondent teritorial al ziarului “Evenimentul zilei” şi, mai apoi, al postului de radio “Europa FM”, Marius Mitrache, este astăzi directorul cotidianului “Cronica Văii Jiului”, publicaţie apreciată dacă nu “cea mai bună”, atunci în mod indubitabil “cea mai…completă” din zonă. La fel putem vorbi despre cazul fostului redactor al ziarelor “Opinia Văii Jiului” şi “Curierul Văii Jiului”, Ramona Roşulescu, cea care este astăzi directorului apreciatului cotidian regional “Gazeta de Dimineaţă”.

În aceeaşi categorie a jurnaliştilor de succes ai Văii Jiului îl putem plasa, spre exemplu, pe fostul redactor de la “Curierul Văii Jiului” şi reporter al TV Parâng, Ilie Pintea, care îndeplineşte deja de ani buni cu un real succes calitatea de reporter special al postului naţional de radio România Actualităţi în judeţul Hunedoara sau fostul reporter al ziarului “Exploziv”, Luminiţa Andronache, astăzi director al singurei reviste de turism din regiune, “Zona alpină”. Un alt corespondent de presă al cărui nume este nu doar cunoscut, ci şi respectat în Valea Jiului este cel al fostului corespondent teritorial al “României libere”, Carmen Cosman-Preda, în prezent reporter la “Cronica Văii Jiului” şi “Ziarul Hunedoreanului”. Iar un altul este cel al actualului corespondent al ziarului naţional “Libertatea”, Maximilian Gânju.

Panoul jurnaliştilor cu vechi ştate de serviciu în presa modernă poate fi completat, la fel de bine, cu numele fostului redactor al publicaţiilor “Ortacul” sau “Săptămâna Văii Jiului”, Marian Boboc, care este în prezent nu doar redactor şef al “Ziarului Văii Jiului”, ci şi un apreciat scriitor, reporter şi istoric al Văii. La fel putem face referire la fostul redactor şi mai apoi redactor şef al cotidianului “Matinal”, Mihai Barbu care, deşi nu mai evoluează cu normă întreagă în branşă, rămâne un exponent al jurnalismului de calitate superioară în Valea Jiului. Aşa cum fratele acestuia, celebrul caricaturist Ion Barbu este un nume nelipsit din caseta redacţională a celor mai apreciate reviste de umor din ţara noastră.

Oportunitatea libertăţii de exprimare a generat, în Valea Jiului, în ultimii ani, o explozie a fenomenului de media, anul 2000 consemnând spre exemplu, un record naţional în materie, prin apariţia simultană a unui număr de peste 30 de titluri de media, reprezentând publicaţii cotidiene, săptămânale sau periodice şi posturi de radio şi televiziune. Apaţia fenomenului Internet şi mai apoi, a celui de “social media” a mai domolit elanul editorial al investitorilor în media din Valea Jiului, dar chiar şi aşa regiunea rămâne încă una cu o ofertă mai mult decât generoasă pentru consumatorii de presă din acest colţ de ţară.

Cine mai sunt, astăzi, jurnaliştii care stau la masa presei în Valea Jiului ? Care sunt astăzi instituţiile de presă care apar în Valea Jiului ? Cine sunt “mogulii” care investesc în media în prezent ? şi “cine sunt consumatorii de presă locală ?”. Iată tot atâtea întrebări la care încercăm să vă oferim astăzi un răspuns obiectiv şi, sperăm, cât mai complet posibil.

Din punct de vedere statistic, mass-media anului 2014 în Valea Jiului înseamnă trei posturi de televiziune locală, două posturi de radio, trei cotidiene locale, patru publicaţii săptămânale, 12 publicaţii periodice şi patru case independente de producţie TV. Activitatea acestora se concretizează în câteva mii de exemplare de ziare care ajung zi de zi la cititorii de presă din Valea Jiului sau zeci de ore de emisie radio şi TV în fiecare zi, care ajung în casele oamenilor din Valea Jiului pe unde radio, prin semnal TV ori prin intermediul Internetului.

Din punct de vedere al resurselor umane, activitatea jurnalistică din Valea Jiului nu se mai rezumă însă în prezent doar la câteva “vedete”, peste 100 de jurnalişti (redactori şi reporteri) şi tehnicieni (tehnoredactori, operatori TV, tehnicieni de studio etc.) şi încă alţi 20-30 de ocupanţi ai posturilor auxiliare din firmele locale de media, completând organigrama presei locale din Valea Jiului. Chiar şi aşa, fiecare dintre instituţiile locale de presă beneficiază însă de cel puţin o “locomotivă” care pune în mişcare activitatea redacţională, aducând şi necesarul plus de imagine pentru fiecare “organ” de presă în parte. Spre exemplu, este cât se poate de evident faptul că Mondo TV şi, mai ales, Mondo FM beneficiază de un “prime time” gestionat cu succes de jurnalistul Ionuţ Drăgotesc, un nume care se confundă practic cu imaginea acestui post de radio şi televiziune. Chiar dacă la succesul acestui brand mediatic contribuie, cu talent şi profesionalism şi nume precum Marian Grecea, Adrina Risipitu, Adriana Pavel, Diana Mitrache, Gabriela Alb, Ramona Grunwald sau Romulus Burdan.

Tot aşa, este evident faptul că fără Cătălin Docea “Ziarul Văii Jiului” pare de neconceput (în ciuda faptului că jurnalişti precum Marian Boboc, Corneliu Bran, Alina Pipan Docea, Loredana Juglea sau Gheorghe Olteanu sunt nume de referinţă în mass-media locală). La fel de evident este faptul că fără Ramona Roşulescu, ziarul “Gazeta de Dimineaţă” nu ar avea acelaşi succes, în ciuda faptului că din redacţie fac parte şi alţi jurnalişti cu experienţă precum Mihaela Mihai sau Rodica Muntoi. Aşa cum nu încape îndoială că, deşi beneficază de o echipă formată din jurnalişti de calibru precum Ileana Firţulescu, Carmen Cosman-Preda, Mircea Nistor, Diana Mitrache sau Maximilian Gânju, succesul cotidianului “Cronica Văii Jiului” este girat în primul rând de faptul că ziarul este condus de jurnalistul Marius Mitrache.

Cine sunt patronii de media din Valea Jiului ? Răspunsul este unul relativ simplu, pentru că marea majoritate a firmelor cu activitate de media din Valea Jiului aparţin cu adevărat chiar directorilor acestora. Mai mult, foarte multe dintre publicaţiile Văii Jiului îşi confundă propriul brand cu numele editorului . De pildă, aşa cum este bine ştiut faptul că publicaţia “Afaceri în Valea Jiului” şi celelalte producţii de media ale Grupului Exclusiv îl au şi în spate precum şi pe frontispiciu pe Tiberiu Vinţan, tot aşa firmele editoare ale principalelor ziare din Valea Jiului au drept acţionari pe Cătălin Docea (la Ziarul Văii Jiului), Marius Mitrache (la Cronica Văii Jiului), Ramona Roşulescu (la Gazeta de Dimineaţă), Andrei Vlad (la “Valea Jiului”), Ştefan Nemecsek (la “Curierul Văii Jiului”), Claudiu Moldovan (la “Actualitatea hunedoreană”), Leila Osman (la “Vocea Văii Jiului”), Nicu Taşcă (la “Jurnalul Văii Jiului”), sau Genu Tuţu (la Casa de producţie TV “Art Studio”), Cornel Pintea (la Casa de producţie TV “hd365.ro”) ori Adrian şi Felicia Portase (la Casa de producţie TV Vox Montis).

Puţin mai nuanţate sunt aspectele legate de patronatul posturilor locale de televiziune, unde numele real al mogulilor încă lasă loc multor supoziţii. Cu toate acestea, există şi situaţii de transparenţă, în cazul radioteleviziunii Kapital fiind bineştiut faptul că, deşi funcţia de director general al postului este gestionată de Levente Gergely, proprietarul de facto este omul de afaceri Cristian Balint. Cu un “mogul” de talia acestuia însă, televiziunea Kapital a reşit să atragă în echipa redacţională jurnalişti profesionişti de certă valoare, dar şi să aducă “pe sticlă” tineri jurnalişti, dornici de afirmare şi plini de talent şi oameni care şi-au demonstrat valoarea în alte domenii de activitate.

Cu o echipă de jurnalişti care par bine “înfipţi” în mass-media contemporană din Valea Jiului, de la nivelul de redactor până la cel de proprietari, perspectiva schimbului de generaţii pare a fi încă un subiect greu de deschis în ceea ce priveşte media locală. Cum însă nimeni nu e de neînlocuit, nici chiar cei mai buni jurnalişti, deja activitatea unor tineri reporteri care, zi de zi, îşi demonstrează măsura profesionalismului, atât în presa scrisă, cât mai ales la radio şi televiziune pare de bun augur în această perspectivă. Aşa se face că, atât în rândul consumatorilor de media din Valea Jiului, cât mai ales al celor care sunt subiecţii interesului mediatic local, nume precum Cornel Pintea, Monika Baciu, Adriana Trancă, Andreea Buga, Anca Todor, Oana Tuţu sau Iulia Băluşă au devenit repere ale jurnalismului local. Aşa cum fenomenul social media şi evoluţia blogurilor spre calificativul de jurnalism de calitate, fac ca nume noi precum, spre exemplu, Steluţa Şerb să-şi merite cu prisosinţă calificativul de jurnalişti.

Cu o presă atât de bogată, cu jurnalişti pentru care libertatea de expresie dar şi responsabilitarea cuvântului tipărit au cuvenita rezonanţă în propria activitate, pare de la sine înţeles că Valea Jiului are şi consumatori de media pe măsură. Cum nu există însă măsurători exacte ale cotelor de piaţă de care se bucură ziarele, publicaţiile şi audienţele emisiunilor de radio şi televiziune din Valea Jiului, nu avem decât să credem că atenţia publicului este pe măsura eforturilor pe care noi, jurnaliştii, le facem pentru a le aduce ştirile de calitate, comentariile pertinente, investigaţiile necesare şi reportajele inedite care ne definesc activitatea de zi cu zi. Iar pentru această atenţie, noi cei din media, vă mulţumim.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: