Prima pagină > EXCLUSIV TV > Francisc Németh, vulcăneanul care a tranformat fotografia în artă

Francisc Németh, vulcăneanul care a tranformat fotografia în artă

1896898_729297707104648_1004002156_nDacă este adevărat că o imagine face cât o mie de cuvinte atunci este cât se poate de corectă afirmaţia potrivit căruia a vorbi despre vulcăneanul Francisc Németh e ca şi cum ar trebui să scrii un roman foileton. Şi asta nu doar datorită faptului că distinsul personaj a acumulat mai bine de şapte decenii de viaţă, cât mai ales pentru faptul că în portofoliul activităţii sale există câteva mii (dacă nu chiar zeci de mii !) de fotografii.

Pe undeva, ca jurnalist şi fotograf (de ocazie), am crescut şi mereu am avut de învăţat câteva ceva din fotografiile maestrului Németh. Îmi aduc aminte că, în copilărie, pe când deslueşeam la “Clulul Copiilor” tainele artei fotografice, aveam ca model de lucru tocmai fotografiile excepţionale cu care, an de an, Francisc Németh surpindea,
expunându-le în holul Clubului Sindiatelor din Vulcan cu prilejul Saloanelor Naţionale de Artă Fotografică din cadrul “Nedeii vulcănene”.

Arc peste timp, cei care au avut inspiraţia şi plăcerea de a viziona expoziţia “Retrospectivă”, vernisată la Vulcan, sâmbătă, 3 mai, în holul cinematografului “Luceafărul” din Vulcan au avut, fără îndoială parte nu doar de o întâlnire de suflet cu autorul probabil celor mai frumoase imagini surprinse în viaţa cotidiană a oraşului, ci şi revelaţia unei expoziţii în care fotografia (urbană, peisagistică sau de portret) este ridicată la rangul de operă de artă. Ca o dovadă în plus că nu fac nici un fel de exagerare, stau chiar cuvintele domnului Németh, care recunoaşte franc faptul că “una din lucrările mele, intitulată „Muntele” a fost expusă la expoziţii în 17 ţări şi la expoziţia personală în Philadelphia am vândut un exemplar din expoziţie cu 120 de dolari.”

Fără îndoială, Francisc Németh este cronicarul cel mai fidel al evoluţiei pe care, în ultima jumătate de secol a cunoscut-o Vulcanul. Mai toate cărţile poştale cu imagini din Vulcanul anilor `60-`70-`80 foloseau ilustraţiile sale. Mai mult, în perioada modernă, multe din fotografiile de artă urbană realizate de artistul fotograf din Vulcan au făcut înonjurul lumii prin intermediul reţelelor de Internet şi “social network”, fiind întotdeauna catalogate drept superbe.

Nu doar talentul de a surprinde oraşul într-un mod artistic, ci şi felul în care a reuşit să imortalizeze, într-un mod idilic portretele oamenilor şi felul în care crâmpeie din natură surprinse de aparatul său foto s-au transformat în veritabile tablouri artistice de impresionantă calitate, fac din Francisc Németh un artist unic, original. Mărturie stau în acest sens, portretele premiate ani de-a rândul la zeci de expoziţii şi saloare de artă fotografică din ţară şi din lume, unicele chipuri de mineri imortalizate aşa cum nimeni nu a mai reuşit să o facă şi imaginile în care doar ochiul unui maestru al artelor vizuale putea să vadă, spre exemplu, cum resturile unui gard nins de o iarnă capricioasă se pot transforma în silueta uneia dintre cele mai fascinante opere de artă ale umanităţii: “Pieta” de Michelangelo.

Toate acestea sunt doar câteva din cuvintele care se pot spune, în restrictivul spaţiu al unui articol de ziar, despre Francisc Németh, un artist fotograf care, asemeni tuturor marilor valori ale ţării noastre, este mult mai apreciat “în afară” decât este cunoscut “acasă”. Poate tocmai pentru a repara, într-un fel, acest lucru, Vulcanul, oraşul în care Francisc Németh şi-a trăit întreaga viaţă şi a cărui imagine a promovat-o în jurul lumii, trebuie să-i aducă cuvenitul respect. În acest context, expoziţia “Retrospectivă”, găzduită la Vulcan în programul “Zilelor maghiare”, poate fi un frumos început. Mai ales că, aşa cum recunoaşte chiar distinsul artist, “a fost emoţionant pentru mine, deoarece o expoziţie retrospectivă include o parte din creaţia personală pe o perioadă mare, din acest motiv sunt expuse şi lucrări realizate cu ani în urmă. Dar arta nu are vârste !”

Cât adevăr ! Mulţumim, stimate maestre !

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: