Prima pagină > EXCLUSIV TV > Lecţia de ştiinţă (Epăisocul 29) – Istoria presei

Lecţia de ştiinţă (Epăisocul 29) – Istoria presei

courier-de-moldavieRubrică de prof.dr.ing. Luminiţa ANDRONACHE VINŢAN

Istoria apariţiei ziarelor nu este nicidecum legată de nevoia oamenilor de a se exprima liber, aşa cum aţi fi tentaţi să credeţi, ci dimpotrivă, din dorinţa conducătorilor antici de a face mai uşor diverse anunţuri către supuşii lor, astfel încât acestea să ajungă la cunoştinţa cât mai multora într-un timp cât mai scurt.

Împăratul roman Iulius Cezar a mers şi mai departe, ordonând scribilor emiterea aşa numitelor “Acta Diurna”, nişte pietre amplasate în locurile publice, pe care erau săpate deciziile Senatului. Astfel, anul 59 î.Hr. Marchează apariţia “Monitorului Oficial”. Similar, între anii 713 şi 734 în China a apărut un “Buletin al Curţii”, scris pe mătase, în care erau scrise deciziile împăratului care trebuiau multiplicate şi aduse la cunoştinţa oamenilor. De altfel, în China secolelor II şi III şi-au făcut apariţia primele foi cu ştiri, precursoare ale ziarelor de mai târziu.

Strămoşii de drept ai ziarelor îşi au însă originea tot în Italia, ţară în care aveau să apară, în Veneţia secolului al XVI-lea, aşa numitele “avvizi” sau “gazettes”, publicaţii cu ştiri din regiune scrise de mână. În 1556, guvernul de la Veneţia a scos şi publicaţia “Notizie scritte”, un jurnal de mână, multiplicat în mai multe exemplare, cu informaţii din domeniul economic, militar, politic şi religios. Pentru a face plata editorilor, publicaţiile respective erau vândute la preţul de o gazetă (cum se numea moneda veneţiană a acelor timpuri).

Tot în secolul al XVI-lea, nemţii, cu spiritul lor pragmatic caracteristic, au inventat abonamentul la aceste „ziare” scrise de mână, informaţiile preţioase ajungând doar la cei bogaţi şi puternici, care îşi permiteau să le cumpere. Deşi tiparul fusese inventat de ceva vreme, la momentul apariţiei acestor „publicaţii” scrise de mână, soluţia nu era încă viabilă. Tiparul era greu de folosit, astfel că era destinat mai mult cărţilor religioase şi ştiinţifice, nu exista posibilitatea personalizării informaţiilor şi era destul de scump. Primul ziar tipărit se consideră a fi „Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien”, cunoscut şi sub numele “Carolus”, după cel care l-a înfiinţat la Strasbourg (aparţinând Germaniei pe atunci), în 1605 – Johann Carolus.

Primul cotidian a fost scos de englezi, prin Elizabeth Mallet, în anul 1702. Ziarul era format dintr-o singură foaie, care pe spate avea publicitate. Elizabeth publica doar ştiri externe, simple şi fără comentarii, opinând că “cititorii ei au inteligenţa să-şi facă singuri o opinie”.

Prima revistă cu caracter generalist a fost scoasă tot de britanici. În 1731 a apărut “The Gentlemanâs Magazine”, sub conducera lui Samuel Johnson, poet, eseist, critic literar, editor.

Deşi în 1790 apărea în Moldova, în limba franceză, “Couriere de Moldavie”, care este primul ziar tipărit la noi, începuturile presei româneşti sunt făcute de “Curierul românesc” şi “Albina Românească.

Prima gazetă care a avut o apariţie constantă a fost “Curierul românesc”, scos în aprilie 1829 de Ion Heliade Rădulescu, cu sprijinul boierului şi cărturarului Dinicu Golescu.

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: