Prima pagină > EXCLUSIV TV > Premiile de turtă dulce confirmă că „Nu-i cărbune ca huila, nici New York-ul ca Petrila !”

Premiile de turtă dulce confirmă că „Nu-i cărbune ca huila, nici New York-ul ca Petrila !”

Această prezentare necesită JavaScript.

Cu pălărie și redingotă – numai bastonul îi mai lipsea – Ion Barbu şi-a întâmpinat oaspeţii în fosta popicărie din Petrila cu eleganţa unui castelan, deşi ruina în care şi-a stabilit pentru câteva ore cartierul general fusese, până cu câteva zile în urmă, buda publică a oraşului. Minuni de vitejie trebuie să fi făcut voluntarii de pe lângă Casa I.D. Sîrbu ca să aducă această clădire abandonată la stadiul de arenă psihedelică pentru unul dintre cele mai neobişnuite happeninguri pe care le-a văzut vreodată Petrila.

În linii mari, evenimentul care a punctat ziua de 1 Mai, altfel decât în buna tradiţie românească ce constă din mici & bere, a fost prima gală de premiere a societăţii civile, şi dacă nu punem la socoteală Premiile Exclusiv, care se adresează unei categorii mult mai largi de personalităţi, putem spune că e singurul eveniment care aduce în faţă voluntarii şi oamenii cu care Petrila, aşa mică şi în prag de închidere cum e ea, se mândreşte din plin.

N-o să insist asupra premianţilor, pentru că puteţi viziona pe larg şi în exclusivitate evenimentul în cadrul emisiunii Exclusiv de la Kapital TV (în această săptămână) şi pe siteul hd365.ro.

Ce mi s-a părut demn de remarcat a fost prezenţa reputatului Toma Velici printre premianţi, acesta fiind un om care, la fel ca Ion Barbu, şi-a dedicat activitatea lui Ion Dezideriu Sîrbu şi editării operelor complete ale acestuia, care au început să apară în colecţia “Pleiade” a Academiei Române. Meritele de necontestat ale lui Toma Velici puteau fi răsplătite cum se cuvine şi de către autorităţi, pentru că petrileanul Sîrbu trăieşte prin cărţile sale, dar în lipsa unei recunoaşteri oficiale premiul lui Ion Barbu e dovada că Petrila adevărată, cea care trăieşte în lumea colorată şi plină de un umor trist, pusă la cale de Barbu şi ai săi, ştie să îşi scoată pălăria în faţa valorii.

O fac şi eu, în rândurile de mai jos, pentru o premiantă de calibru, Mama Petrilei, nimeni alta decât Cristina Şandor, sufletul Casei Sîrbu şi femeia fără de care jumătate din întâmplările din jurul acestui loc magic n-ar fi avut loc. Plină de energie, mereu cu zâmbetul pe buze şi cu o recuzită inepuizabilă pentru şedinţele foto improvizate la Casă, Cristina Şandor e modelul de urmat pentru oricine vrea să fie voluntar, şi dacă nu mă credeţi treceţi pe la Casa Sârbu, unde în mod sigur daţi de ea. A, şi face o cafea foarte bună.

Între premieri – care au avut loc cu tot dichisul, asistenta Ina Berar înmânând diplome, buchete de liliac şi bineînţeles turtă dulce premianţilor – i-am ascultat pe Florentin Budea şi pe Rudolf Deda cu trupa sa şi pe cuvânt că m-am simţit ca acasă între atâţia prieteni,
într-un decor desprins parcă din Pink Floyd.

Am vorbit şi cu Ion Barbu, într-o pauză de ţigară, şi vă invit să urmăriţi, tot pe hd365.ro, ca să aflaţi ce mi-a spus, pentru că merită, vă asigur. Vă zic doar atât: pentru inepuizabilul artist a devenit clar că Petrila nu e rezistentă PRIN cultură, ci rezistentă LA cultură. Iar tocmai asta vrea el să schimbe. Şi o face inclusiv prin asemenea evenimente.

Ilie PINTEA

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: