Prima pagină > EXCLUSIV TV > Efectele banilor europeni investiţi în modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în Valea Jiului încep să se vadă

Efectele banilor europeni investiţi în modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în Valea Jiului încep să se vadă

DSC07211O nouă şi importantă investiţie realizată de către operatrorul regional de furnizare a serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în Valea Jiului a fost recepţionată, săptămâna trecută. Având un titlu relativ tehnic – “Crearea de zone de presiune şi monitorizare a presiunii pe reţeaua existentă în toate oraşele Văii Jiului şi monitorizarea consumului de apă ” – investiţia reprezintă de fapt un important pas în reducerea pierderilor de reţea ale Apa Serv Valea Jiului, într-o mai bună gestionare a problemelor şi asigurarea unor servicii de calitate superioară pentru beneficiari.

Pentru implementarea noul proiect s-au investit 4.428.215, 79 lei (fără TVA) din fonduri europene nerambursabile. Cu aceşti bani, potrivit managerului de proiect Monica Tarcea, în ultimii doi ani, au fost executate mai multe lucrări având ca scop zonarea reţelelor de furnizare a apei potabile din Valea Jiului şi monitorizarea acestora printr-un sistem computerizat SCADA. Mai exact, după cum explică şi şeful Departamentului Exploatare din cadrul Apa Serv Valea Jiului, ing. Florin Donisă, pe reţelele de apă potabilă din localităţile Văii Jiului, s-au identificat 39 de zone de presiune, în care au fost realizate cămine cu debitmetre şi vane de reducere a presiunii, care au rolul de a reconfigura, pe zone, sistemul de alimentare cu apă potabilă. Mai simplu, asta înseamnă – după cum explică directorul general al Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram – că “atunci când sunt semnalate defecte sau pierderi pe reţea, nu doar că sesizăm imediat locul exact în care s-a produs avaria şi astfel putem interveni prompt, dar nu suntem nici nevoiţi să lăsăm un oraş întreg fără apă pe durata execuţiei reparaţiilor.” În acest sens, municipiul Petroşani a fost prevăzut cu 8 zone de presiune şi 4 cămine echipate cu debitmetre; Lupeniul cu 9 zone de presiune şi un cămin echipat cu debitmetru; Vulcanul cu 8 zone de presiune şi un cămin echipat cu debitmetru; Petrila cu 5 zone de presiune şi o zonă de presiune şi 2 cămine echipat cu debitmetru; Aninoasa cu 5 zone de presiune şi un cămin echipat cu debitmetru; Uricaniul cu 4 zone de presiune şi 2 cămine echipate cu debitmetre.
Mai mult decât atât, crearea celor 39 de zone de presiune la nivelul reţelelor de apă potabilă din Valea Jiului permite şi furnizarea apei la robinet la parametri optimi, printr-un control eficient al presiunii, astfel încât aceasta să nu mai genereze defecţiuni şi la instalaţiile consumatorilor.

În paralel, investiţia privind zonarea reţelelor este completată de o alta, la fel de importantă, realizată în cadrul aceluiaşi proiect. Aceasta presupune realizarea unui sistem de monitorizare SCADA pentru toate căminele noi echipate cu vane de reducere a presiunii. Prin implementarea acestui sistem, inginerii de la Apa Serv ştiu în fiecare moment care este situaţia debitelor şi a presiunii apei în toate punctele cheie din cele 6 localităţi ale Văii Jiului. Directorul general al Apa Serv Valea Jiului estimează că exploatarea sistemului de zonare a distribuţiei şi monitorizarea SCADA vor avea ca efect principal, pe de o parte, creşterea calităţii furnizării serviciului de alimentare cu apă şi, pe de altă parte, o scădere a pierderilor de reţea cu cel puţin 10-15%. “Eu sunt bucuros, alături de echipa de la Apa Serv pe care o conduc, că proiectul care a început în 2011, se apropie, încetul cu încetul, de finalizare. Prin discuţiile pe care le-am purtat la Bucureşti, la Ministerul Mediului, faptul că lucrările pe care le avem contractate se termină la timp, ne avantajează pentru partea a II-a a proiectului. Asta ne face să fim printre primii beneficiari ai fondurilor europene care îşi termină la timp proiectul. Sunt unii care au contractat în 2009, iar acum încă mai au o lucrare de contractat, nicidecum să termine. Noi deja avem două lucrări finalizate, urmează în iunie încă două lucrări contractate să fie finalizat. Sunt fapte care ne bucură şi ne avantajează. De altfel, acesta este şi motivul pentru care am putut menţine preţul apei la nivelul de acum trei ani”, a declarat Costel Avram.

Mulţumit de finalizarea noului proiect se declară şi primarul municipiului Vulcan Gheorghe Ile, prezent la festivitatea de recepţie, cu atât mai mult cu cât, în urmă cu doi ani, ca preşedinte al asociaţiei ADI Apa Valea Jiului a participat la semnarea contractului de finanţare. Ile este de părere că, deşi implementarea proiectului de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare a creat un disconfort cetăţenilor, pe perioada execuţiei lucrărilor, rezultatele care se concretizează în creşterea calităţii serviciilor, în reducerea pierderilor şi în posibilitatea achitării unui preţ corect pentru apa potabilă şi canalizare reprezintă un câştig pentru toată lumea şi plasează localităţile Văii Jiului în rândul oraşelor în care problema apei şi canalizării este tratată la nivel european.

Tiberiu VINŢAN

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: