Prima pagină > EXCLUSIV TV > Treisprezece partide, două alianțe și opt independenți – în cursa pentru Bruxelles

Treisprezece partide, două alianțe și opt independenți – în cursa pentru Bruxelles

IMG_5282Peste 500 de candidați, reprezentanți ai unor formațiuni politice sau independenți, își dispută cele 32 de mandate de europarlamentari, la alegerile de duminică.

Treisprezece partide politice, două alianțe și opt candidați independenți au participat, timp de 30 de zile, la campania electorală care se încheie, sâmbătă, la ora 7,00.

Au depus liste de candidați Alianța electorală PSD-UNPR-PC, PNL, UDMR, PDL, Partidul Poporului — Dan Diaconescu, Partidul Mișcarea Populară, PNȚCD, Forța Civică, Partidul Alternativa Socialistă, Alianța Națională a Agricultorilor, Partidul România Mare, Partidul Verde, Partidul Noua Republică, Partidul Dreptății Sociale și Partidul Ecologist Român.

În competiție sunt și opt candidați independenți — actorul Mircea Diaconu, gimnasta Corina Ungureanu, Filip Constantin-Titian, Dănuț Liga, Paul Purea, Pericle-Iulian Capsali, Peter Costea, Valentin-Eugen Dăeanu.

Liste complete de candidați — 42 — au depus Alianța PSD-UNPR-PC, PNL, PDL, PMP, PP-DD, FC, UDMR, Partidul Alternativa Socialistă. PRM a înscris în cursa pentru PE 31 de candidați, Partidul Noua Republică — tot 31, PER — 34, Partidul Verde — 24, Alianța Națională a Agricultorilor — 33, iar Partidul Dreptății Sociale — 41.

*** Alianța electorală PSD-UNPR-PC își propune un scor de 35%
Pe lista Alianței PSD-UNPR-PC pe prima poziție se regăsește actualul europarlamentar PSD Corina Crețu, pe locul al doilea — senatorul PSD Ecaterina Andronescu, pe locul al treilea se află Cătălin Ivan, eurodeputat și purtător de cuvânt al social-democraților.

Următoarele poziții sunt ocupate de fostul ministru al Comunicațiilor Dan Nica, senatorul UNPR Damian Drăghici, fostul ministru PC pentru IMM-uri Maria Grapini, europarlamentarii Daciana Sârbu, Ioan Mircea Pașcu, Viorica Dăncilă, adjunctul șefului de cabinet al comisarului european pentru agricultură, Sorin Moisă, și actualii eurodeputați Victor Boștinaru și Claudiu Ciprian Tănăsescu.

Președintele PSD, Victor Ponta, afirma, pe 24 martie, că Alianța PSD-UNPR-PC își propune să obțină un scor de 35% la alegerile europarlamentare.

„Ne mândrim foarte mult cu toți candidații noștri. Pentru noi e extrem de important ca pe 25 mai vocea României să fie reprezentată în PE mult mai puternic decât în ultimii cinci ani. Toți cei care astăzi sunt candidați și care după 25 mai vor fi parlamentari vor fi în primul și în primul rând parlamentari ai României, după aceea vor fi social-democrați. Vor vorbi de bine despre România, niciodată nu vor vorbi de rău despre România, așa cum au făcut din păcate alții. Vor susține interesele noastre naționale și interesele noastre politice în cadrul PE și o vor face cu foarte mare demnitate și foarte mare cinste”, spunea Victor Ponta, cu ocazia depunerii candidaturilor la BEC.

La rândul său, președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, preciza, pe 7 aprilie, că PSD are potențial serios de creștere spre 40%.

*** PNL speră la o reprezentare demnă în Europa
Liberalii au convingerea că propun pentru fotoliile de eurodeputați oameni care și-au făcut datoria.

Lista candidaților PNL pentru europarlamentare este deschisă de Norica Nicolai, urmată de Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Bușoi, Renate Weber, Eduard Hellvig, Mihai Țurcanu, Claudia Benchescu, Romeo Stavarache și Andrei Muraru.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, pe 12 martie, că obiectivul liberalilor pentru alegerile europarlamentare este obținerea unui scor de 25% din voturi și a adăugat că, în situația în care candidații partidului vor obține sub 20%, el își va da demisia din fruntea partidului.

”Cred că la nivel european există mai mult ca oricând o bătălie între opțiunile de întărire a UE și tendințele ei de dezagregare și aici mă refer la partide puternic antieuropene, în Marea Britanie, în Franța, în Olanda, scorul lor va crește simțitor și cred că miza este pentru noi ceilalți, care suntem proeuropeni, de a întări pe cât se va putea sau de a păstra fondul de coeziune, de întărire a UE. Din acest punct de vedere este remarcat faptul că, din fericire, în România toți cei care vor primi mandate după toate probabilitățile se vor înscrie în această tabără comună. În plan intern consecințele sunt extrem de importante în sensul că aceste alegeri vor arăta exact care este forța de mobilizare, forța organizatorică a partidelor în acest moment și probabil mai ales pentru partea dreaptă a eșichierului politic va așeza niște lucruri în mod evident mai puternic decât orice sondaj falsificat sau nu”, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Crin Antonescu.

*** UDMR consideră că viitorul comunității maghiare din România nu se poate gândi în afara UE
Europarlamentarul Iuliu Winkler ocupă prima poziție pe lista UDMR la alegerile pentru Parlamentul European din data de 25 mai, iar pe locul doi se află Sogor Csaba, actual europarlamentar.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, declara la depunerea candidaturilor la BEC că scopul formațiunii este de a obține 2-3 mandate în PE.

„Considerăm că și în continuare viitorul României, societății românești și viitorul comunității maghiare din România nu se poate gândi în afara UE. Anii care urmează vor însemna schimbări importante și la nivelul instituțiilor europene și este important să avem oameni competenți, oameni cu pregătire și cu o experiență profesională în PE. Vocea noastră trebuie să fie auzită și în instituțiile europene”, a declarat Kelemen Hunor, pe 24 martie, la depunerea candidaturilor.

*** PMP este împotriva oricăror forme de nepotism
Pe primele poziții pe lista PMP se află eurodeputatul Cristian Preda, Siegfried Mureșan, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu, Daniel Funeriu, Carmen Roșu, Ruxandra Dragomir, Alexandru Leșco, Berca Gabriel, Vișan Gelu.

Partidul Mișcarea Populară își propune să obțină la euroalegeri un scor cu două cifre.

„Noi suntem un partid care crește, dar ne dorim un scor cu două cifre. (…) Noi sperăm și credem că în 2016 vom fi un partid de 30%. Deocamdată, PMP are un scor de două cifre, peste 10%, știm că mobilizarea la vot este importantă, asta înseamnă că nu dorim să pierdem niciun vot”, a subliniat, pe 22 martie, Elena Udrea.

*** PDL dorește să obțină în urma scrutinului din 25 mai șapte-opt locuri în PE
Pe lista PDL pentru alegerile europarlamentare pe primele poziții se află Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu și Marian-Jean Marinescu, actuali eurodeputați ai partidului, Daniel Buda, dar și mai mulți primari democrat-liberali de mari orașe, Gheorghe Falcă (Arad), George Scripcaru (Brașov), Dorin Florea (Târgu Mureș) și Mircea Hava (Alba Iulia).

„Pot să vă garantez că acești oameni se vor bate pentru România, se vor bate pentru români. Vor încerca să aducă Europa în fiecare casă de români. Asta înseamnă bunăstare pentru români și așa cum au făcut-o de fiecare dată în momente dificile cum au fost 2012, 2013, acești oameni vor lupta pentru România pentru că dorim să fim egali în Europa și egali cu Europa”, a afirmat Vasile Blaga, la Biroul Electoral Central, după depunerea listei PDL pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

*** PP-DD speră să obțină un scor de 15%
PP-DD participă la alegerile europarlamentare cu Dan Diaconescu, care deschide lista, urmat de actualul lider al formațiunii, Simona Man. Pe următoarele locuri se află Diana Voiculescu, Liviu Neagu și Radu Orzață. Președintele PP-DD crede că partidul va avea la euroalegeri un scor de 15%.

„Plecăm cu siguranță din 15%, dar sunt mulți factori care pot influența pozitiv acest procent. Avem convingerea că vom avea un scor foarte bun la alegerile europarlamentare”, a spus Man.

*** Noua Republică — un partid al noutății, iar candidații reprezintă această noutate
Pe lista candidaților se află președintele partidului Mihail Neamțu, George Mioc, cetățean româno-american, pe locul trei este prim-vicepreședintele partidului, Ștefan Bârgăoanu, urmat de Corneliu Berari, Victor Ciumac și Andrei Rosetti.

*** PRM a început lupta electorală cu critici
Europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor a criticat, la depunerea la Biroul Electoral Central (BEC) a listei de candidați din partea Partidului România Mare (PRM) pentru alegerile europarlamentare, aripa Gheorghe Funar.

„După ce trec toate aceste formalități, îl voi da în judecată. Va avea o ploaie de dosare penale. Se agață cu disperare, nu acceptă realitatea și dă cu fumigene, dar toate acestea se vor întoarce împotriva lui, pentru că am vorbit deja cu avocații mei și punct cu punct îl vom lua din urmă”, spunea Vadim, susținând că el este președinte al PRM, nu Gheorghe Funar.

Vadim Tudor a afirmat la mijlocul lunii aprilie, într-un interviu acordat AGERPRES, că prezența sa în Parlamentul European pentru un nou mandat este necesară pentru a reprezenta românii simpli, pentru a le face auzite nemulțumirile referitoare la ceea ce se întâmplă în România și în lume. Corneliu Vadim Tudor apreciază că formațiunea sa mizează pe obținerea a cel puțin cinci mandate de eurodeputat în urma scrutinului european din 25 mai.

Lista PRM este deschisă de Corneliu Vadim Tudor, urmat de Teodor-Victor Iovici, Cristian Stănescu, Vasile Popa, Adrian Popescu.

*** Candidații Forței Civice au o medie de vârstă de 41 de ani
Lista FC este deschisă de președintele partidului Mihai-Răzvan Ungureanu, urmat de Laura Diana Pavelescu, Mihaela Nicolau, Radu Adriana, Tudor Alexandrescu.

Mihai-Răzvan Ungureanu, susținea, într-un interviu acordat AGERPRES, că formațiunea sa și-a propus să obțină cel puțin două mandate de europarlamentar la alegerile din 25 mai și spunea că majoritatea candidaților FC fac parte din ”generația decrețeilor”, generația cu cele mai multe vârfuri profesionale.

„Oferta noastră este următoarea: provocăm electoratul României la o schimbare a clasei politice în integralitate pornind de la acest vot pentru europarlamentare, noi avem drept candidați oameni care știu ce vorbesc, oameni care sunt perfect îndreptățiți să reprezinte românii și nu în ultimul rând oameni care aparțin în majoritate generației din care fac și eu parte, generația decrețeilor, cei care alcătuiesc generația cea mai numeroasă postbelică din istoria demografică a României. Noi suntem generația cu cele mai multe vârfuri profesionale, dar, din păcate, și cu cel mai mare număr de exilați”, afirma Ungureanu.

*** Candidații PNȚCD vizează un loc în PE
Printre partidele care speră să obțină un loc de europarlamentar se numără și Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat. Primele poziții ale listei de candidați sunt ocupate de Aurelian Pavelescu, Sebastian Bodu, Maria Stavrositu, Gheorghe Iancu și Ion Neacșu.

”Principalul mesaj este acela de a vota cu PNȚCD pentru că este singurul partid care, după 1990, nu a făcut niciun fel de compromis în politica românească, nu ne-am aliat niciodată cu PSD, moștenitorul fostului partid comunist, și pentru că este partidul care prin liderii reprezentativi care au reînregistrat partidul, Corneliu Coposu și Ion Rațiu, a întors România cu fața către vest și a dat linia europeană a României. Suntem partidul cu cea mai mare legitimitate să reprezinte țara în Parlamentul European pentru că trebuie dat un vot din nou și împotriva celorlalte partide politice care guvernează România de 14 ani, de când PNȚCD nu a mai intrat în Parlament și au adus România într-o criză morală fără precedent, o clasă politică care, în opinia noastră, trebuie schimbată din temelii”, declara, într-un interviu acordat AGERPRES, Pavelescu.
*** Candidați PER pentru PE
Lista Partidului Ecologist Român este deschisă de jurnalistul Radu Morar. Pe poziția secundă se află Constantin Cârciu. Printre candidați se numără și Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie, dar și cunoscuta cântăreață de muzică populară Angelica Stoican.

*** Partidul Verde deschide lista cu Florin Brabete, Partidul Alternativa Socialistă cu Constantin Rotaru, Alianța Națională a Agricultorilor cu Florin Simion, iar Partidul Dreptății Sociale cu Traian Rece.

*** Opt independenți, în cursa pentru PE
* Mircea Diaconu, o candidatură inițial respinsă de BEC
Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare deoarece acesta avea interdicție să ocupe o funcție eligibilă. Agenția Națională de Integritate (ANI) a susținut pe 13 martie că achitarea lui Diaconu pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese în urma unei decizii a Curții de Apel București nu influențează în niciun fel interdicția în cazul acestuia de a ocupa o funcție sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European.
Curtea de Apel București a decis definitiv pe 9 aprilie că Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare.

* Corina Ungureanu, fostă campioană mondială la gimnastică artistică, speră la o funcție în legislativul european. Gimnasta a strâns peste 100.000 de semnături de susținere și dorește să demonstreze că România poate mai mult.
”Am decis să candidez la alegerile pentru Parlamentul European din mai multe motive. Cel mai important dintre ele este dorința mea de a mă implica în promovarea sportului românesc și a rolului pe care sportul, prin valorile sale specifice, îl are în economie și în societate, în ansamblul ei. Nimeni nu poate să conteste rolul major pe care sportul — și mă refer atât la sportul de masă, cât și cel de performanță — îl are în domenii ca sănătatea sau educația. Din păcate, toate guvernele de după Revoluție au tratat sportul ca pe o Cenușăreasă”, a declarat Corina Ungureanu, într-un interviu acordat AGERPRES.

* Dănuț Liga — politicianul care candidează la solicitările cetățenilor pe care i-a reprezentat în Parlament. Liga a atras atenția la depunerea candidaturii că politicianul trebuie să fie la dispoziția alesului, și nu invers.

Ca independenți mai candidează Filip Constantin-Titian, Paul Purea, Pericle-Iulian Capsali, Peter Costea Peter, Valentin-Eugen Dăeanu.

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: