Prima pagină > EXCLUSIV TV > Petroşani, oraşul care-şi apreciază valorile şi îşi onorează cetăţenii

Petroşani, oraşul care-şi apreciază valorile şi îşi onorează cetăţenii

Această prezentare necesită JavaScript.

Se spune că o comunitate trăieşte în primul rând prin oamenii de valoare ai acesteia, prin cei a căror experienţă de viaţă le face cinste, onorând totodată întreaga comunitate. Pornind cu siguranţă şi de la acest adevăr, a intrat într-un frumos obicei al administraţiei locale de la Petroşani, ca festivitatea de debut a “Zilelor oraşului” să îmbrace şi forma unei galante festivităţi în care oameni reprezentativi ai comunităţii primesc titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Petroşani”.

Nici ediţia a XIII-a a “Zilelor Petroşaniului” nu a făcut excepţie de la această regulă. De data aceasta, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a propus şi a obţinut girul Consiliului local pentru ca un număr de 9 distinşi cetăţeni ai Petroşaniului să primească acest titlu. “Poate că pentru cei tineri este ceva mai greu să înţeleagă ce presupune calitatea de veteran de război. Pentru cei mai mulţi dintre noi însă, aceşti oameni, din ce în ce mai puţini şi în comunitatea noastră, reprezintă însă o adevărată lecţie de viaţă, de devotament şi de patriotism”, este de părere Tiberiu Iacob Ridzi. Pentru aceste calităţi, cei 6 veterani de război din Petroşani – Domnica Ileşoi, Dumitru Alionesc, Iosif Cazan, Vasile Coconeţ, Iosif Demeter şi Romul Furdui – au primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Petroşani.

Aceeaşi distincţie a fost acordată şi unui om a cărui viaţă se aseamănă cu scenariul unui film în care scenele de viaţă trec de la agonie la extraz, în semn de recunoaştere a personalităţii sale, a exemplului său de viaţă, a prestigioasei cariere profesionale, sociale şi culturale, precum şi a implicării active în viaţa publică a comunităţii locale din municipiul Petroşani. Acest om este domnul Ernest Ulrich.

Similar, pentru întreaga sa activitate dedicată în întregime culturii, prin care a reuşit să aducă lumea teatrului mai aproape de cetăţeni şi să promoveze imaginea municipiului Petroşani pe plan naţional şi internaţional, prin rezultatele obţinute de-a lungul carierei sale i s-a decentar titlul de cetăţean de onoare al municipiului Petroşani doamnei Nicoleta Lucreţia Bolcă, directorul Teatrului “Ion D. Sîrbu” din Petroşani.

În fine, pentru calităţile civice de înaltă valoare precum şi pentru contribuţia adusă, prin implicarea activă şi constantă în viaţa comunităţii, în special în domeniul ecologic, în promovarea imaginii şi a culturii municipiului Petroşani, atât în ţară cât şi în străinătate, i s-a acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Petroşani domnului Imre Szuhanek, preşedintele Asociaţiei “Petro Aqua”.

“Este o deosebită mândrie pentru noi că, în comunitatea Petroşaniului avem oameni deosebiţi, oameni care fac cinste comunităţii, oameni pe care merită să-i onorăm în astfel de momente. La fel cum este o mândrie pentru noi să constatăm, an de an, că avem şi în rândul copiilor şi tinerilor din oraşul nostru candidaţi serioşi pentru acest titlu de onoare”, a mai arătat în discursul său primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta a dorit să premieze, în acelaşi cadru festiv, cei mai buni elevi ai şcolilor şi colegiilor din Petroşani care au obţinut rezultate remarcabile la olimpiadele şi competiţiile şcolare la nivel naţional. Rând pe rând, au cules binemeritate aplauze elevii Şcolii gimnaziale
“I.G. Duca”, ai Şcolii Gimnaziale nr. 7, ai Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” şi ai Colegiului de Informatică “Carmen Sylva”. Aceştia sunt: Gabriel Andrei Prcsina Fabiani (Premiul I la etapa naţională de interpretare instrumentală – pian); Dobre Rareş Baron (menţiune şi medalia de bronz la Olimpiada naţională a fizică); Adriana Niţescu (menţiune la olimpiada naţională de lingvistică); Denisa Miklos (menţiune la Olimpiada naţională de limbă, comunicare şi literatură română); Sidonia Doica (Marele Premiu la Concursul naţional de muzică francofonă “Francochanson”); Mihai Macarie (Premiul III la concurul naţional de informatică “AcadNet”); Adela Păun (Premiul special la Olimpiada naţională de religie ortodoxă); Anamaria David (Menţiune la Olimpiada de matematică aplicată “Adolf Haimovici”); Teodor Mănăsoi (Menţiune la Concursul naţional de matematică “Traian Lalescu”); Marko Neacşu, Iulia Moldovan, Vlad Ciontescu, Erika Istvan, Elisabeth Ruiu (Premiul pentru cea mai bună regie la Concursul naţional de film de scurt metraj pentru liceeni “Filmul mic”); Adina Niţu (Locul III la etapa naţională a Olimpiadei de Biologie).
În mod firesc, autorităţile locale de la Petroşani au dorit să aducă în faţa opiniei publice nu doar performanţele excepţionale obţinute de elevii olimpici, ci şi strădania profesorilor coordonatori care, alături de elevii premianţi, au fost premiaţi în cadrul festivităţilor din programul “Zilelor Municipiului Petroşani”. Aceştia sunt: Elena Contoman, Magdalena Niculescu, Adina Stan, Camelia Stănoi (de la Şcoala “I.G. Duca”), Monteola Gherlan (de la Şcoala gimnazială nr. 7), Ioana Gaiţă Lukacs, Luminiţa Mihoc, Adrian Boantă, Alexandru Lăutaru, Marius Nechita, Minel Dorin Răduţi (de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”), Natalia Mihăilescu (de la Colegiul de Informatică “Carmen Sylva”).

Merită subliniat şi faptul că, în cadrul festivităţilor prilejuite de ediţia din acest an a “Zilelor Municipiului Petroşani”, au fost recompensaţi şi sportivii juniori şi seniori ai Petroşaniului care, în decursul ultimului an, au obţinut rezultate remarcabile la competiţiile sportive naţionale şi internaţionale la care au participat.

“Toate aceste performanţe ale copiilor şi tinerilor din Petroşani nu fac altceva decât să accentueze faptul că Valea Jiului este o zonă în care se nasc şi cresc valori în cele mai diferite domenii de activitate. Noi, cei din administraţia locală, suntem mândri de rezultatele acestor tineri care sunt cea mai frumoasă carte de vizită pe care o putem prezenta în ţară şi în lume. Sunt convins că, dacă vom şti să apreciem aceşti copii, aceşti tineri, atunci Petroşaniul şi Valea Jiului vor avea, nu doar din punct de vedere al potenţialului său natural, ci şi al potenţialului uman, imaginea pe care o merită”, este de părere Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani. Deja, încă un pas în această direcţie a fost făcut, graţie prezenţei la “Zilele Petroşaniului” a unei delegaţii oficiale din oraşul maghiar Varpalota, oraş înfrăţit cu Petroşaniul.

Cu astfel de gânduri şi în prezenţa unor astfel de oameni, “Zilele Municipiului Petroşani” nu mai sunt doar nişte simple zile ale bucuriei, nişte zile de spectacol şi distracţie, ci zile în care comunitatea locală din Petroşani împarte cu elitele sale bucuria succesului, aplaudându-şi cu mândrie performerii şi cinstindu-şi cu reverenţe cetăţenii de onoare.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: