Prima pagină > EXCLUSIV TV > Strategia energetică a României poate fi gata până la toamnă

Strategia energetică a României poate fi gata până la toamnă

imageResizeStrategia energetică a României pentru perioada 2014 – 2035 ar putea fi finalizată în toamna acestui an, a declarat luni, la Bruxelles, secretarul de stat în Departamentul pentru Energie, Karoly Borbely. „Departamentul pentru Energie lucrează deja de două luni la Strategia energetică pentru perioada 2014 — 2035. Prima fază a consultării publice a luat sfârșit. Acum suntem în discuții (consultări interne) și în faza de selectare a consultantului care ne va furniza datele cu privire la evoluția pieței și a consumului României în următoarea perioadă. Ne-am propus ca în luna octombrie să avem un document final pe care să-l prezentăm tuturor partidelor politice și organizațiilor neguvernamentale, plus celor profesionale, iar la sfârșitul lunii octombrie — începutul lunii noiembrie să aprobăm acest document și să avem o strategie energetică realistă și care să corespundă modelului României din perioada următoare”, a declarat secretarul de stat, care a participat la reuniunea „Romanian Energy Day 2014 in Brussels”.
Potrivit acestuia, energiile regenerabile vor fi susținute în continuare în strategie, dar într-o formă mai precaută, mult mai sustenabilă.
„Cota de regenerabile a României, deci cota de energie electrică pe care o producem din surse regenerabile, este una extrem de bună, deja ne-am atins cotele pentru 2020. Dar, având în vedere potențialul extrem de mare și având în vedere că în continuare există un interes deosebit pentru această zonă, trebuie să găsim o formulă echilibrată și sustenabilă. Iar în strategia energetică vom sublinia foarte clar susținerea investițiilor în biomasă — aceasta este una dintre prioritățile acestei strategii energetice și nu în ultimul rând acele rezerve neconvenționale pe care sperăm să le avem la noi în țară”, a detaliat secretarul de stat.
În ceea ce privește situația din Ucraina, Karoly Borbely consideră că rolul României este unul extrem de important.
„Suntem o țară membră UE, membră NATO, o țară care în momentul de față importăm foarte puține gaze de la ruși. Deci putem fi o țară care poate asigura o stabilitate foarte importantă în zonă. Ați văzut și în ultimele luni vizitele la nivel foarte înalt în țara noastră ne-au ridicat la un nivel foarte mare rolul României. Cred că atât în această perioadă, cât și în perioada următoare vom juca în continuare un rol important atât pentru Europa, cât și pentru NATO și trebuie să răspundem, să fim foarte consecvenți, să putem trăi cu acest rol important pe care noi l-am primit și să avem un cuvânt important de spus”, a subliniat secretarul de stat.
Ziua românească a energiei la Bruxelles a fost organizată de Centrul Român al Energiei în capitala Belgiei, cu sprijinul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană și reprezentanța landului german Baden — Wurttemburg, între temele reuniunii figurând potențialul energetic al României, infrastructura energetică, România ca pol al energiei în Uniunea Europeană și sursele alternative de energie. Printre invitații conferinței s-au numărat reprezentanți ai Comisiei Europene și ai companiilor mari din domeniul energiei din România.
AGERPRES

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: