Prima pagină > EXCLUSIV TV > Ziua Mondială a Mediului la Petroşani

Ziua Mondială a Mediului la Petroşani

Această prezentare necesită JavaScript.

Se spune că oamenii au început să-şi reconsidere atitudinea faţă de mediul înconjurător după ce fizicianul francez Antoine Laurent de Lavoisier avea să lanseze celebra sa replică “În natură nimic nu se pierde, totul se transformă”.

Conştienţi de faptul că de felul în care se transformă mediul în care trăim depinde însăşi viitorul nostru şi al copiilor noştri, membri Asociaţiei Pro Parâng din municipiul Petroşani au iniţiat, la Petroşani, încă de acum trei ani, o serie de manifestări publice dedicate Zilei Mondiale a Mediului, zi instituită de UNESCO pentru data de 5 iunie a fiecărui an. Firesc, ideii generoase de a marca în comunitatea locală acest eveniment educaţional, i-au subscris şi autorităţile publice locale din municipiul Petroşani, dar şi majoritatea instituţiilor de învăţământ din localitate. La evenimentul public, derulat anul acesta, în Parcul Central “Carol Schreter”, locaţie care reprezintă un reper în ceea ce priveşte respectul autorităţilor pentru mediu, a participat şi primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi. Acesta s-a declarat încântat de felul în care copiii, în primul rând, înţeleg că respectul pentru mediu este principala condiţie prin care îşi pot asigura o viaţă mai frumoasă într-un mediu curat, sănătos şi frumos.

“Mă uit la desenele pe care le-au făcut copiii pe asfalt şi la aceste inedite jucării realizate din deşeuri şi constat cu bucurie că aceşti copii au nu doar o imaginaţie deosebit de bogată, ci au de acum intuiţia şi deprinderile necesare pentru a transforma lucrurile pe care, în general, oamenii mari obişnuiesc să le arunce la gunoi, în tot felul de lucruri utile, în tot felul de jucării şi, în multe cazuri, chiar în inedite lucrări handmate. Eu am convingerea că de multe ori avem de învăţat şi noi de la copiii noştri foarte multe, iar respectul faţă de mediul înconjurător, prietenia faţă de natură sunt doar câteva din aceste lucruri”, apreciază Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Cei care au avut inspiraţia de a face o plimbare în Parcul Central “Carol Schreter” din Petroşani, în ziua de 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului – au avut ocazia de a realiza că, în aprecierile sale, primarul Petroşaniului nu exagerează câtuşi de puţin. Aceştia au putut admira păpuşi din bidoane de plastic, felicitări din hărtie reciclată, tablouri din sfoară şi pânză de sac sau chiar îmbrăcăminte vintage din plastic, resturi de pânză ori ziare vechi. Toate aceste obiecte au fost realizate din inspiraţia şi talentul elevilor de la unităţile de îmvăţământ din Petroşani. Spre exemplu, prof. Carmen Damian, de la Colegiul “Dimitrie Leonida” din Petroşani spune că vestimentaţia cu materie primă obţinută din deşeuri reciclabile reprezintă un real exerciţiu de imaginaţie pentru elevii care urmează cursurile de textilist şi artă vestimentară din cadrul acestei unităţi de învăţământ.

Tot aşa, prof. Gabriela Popescu, de la Colegiul Naţional de Informatică “Carmen Sylva” din Petroşani, spune că produsele handmate realizate cu talent, pasiune şi meticulozitate de către elevi, pe lângă faptul că pun în valoare talentul creativ al elevilor, constituie un element de educaţie nonformală privind respectul pentru mediul înconjurător şi, de multe ori, constituie obiecte prin valorificarea cărora sunt susţinute financiar multe din activităţile sociale şi educative ale şcolii.

Şi pentru prof. Elejna Gârjob, implicarea copiilor în derularea unor activităţi de acest tip reprezintă pe lângă un inedit mod de distracţie, un important cadru educaţional pentru orele de educaţie civică şi nu numai.

Motive de satisfacţie cu privire la derularea ediţiei din acest an a activităţii dedicate Zilei Mondiale a Mediului are şi iniţiatorul acestei activităţi, Cazimir Radvanski, preşedintele Asociaţiei Pro Parâng şi vicepreşedintele Asociaţiei de interes public local “Casa Pro Urbis”,
co-organizator al evenimentului de la Petroşani. Acesta spune că ediţia din acest an a Zilei Mondiale a Mediului, a treia în organizarea acestei asociaţii din Petroşani, a avut cel mai mare impact de până acum, atât în rândul tinerilor, cât mai ales în rândul opiniei publice din comunitatea locală a Petroşaniului. “Sper ca acest lucru să fie de bun augur pentru felul în care problema mediului va fi tratată de cât mai mulţi oameni de acum înainte – arată preşedintele Asociaţiei Pro Parâng. Noi ne dorim ca la activităţile dedicate mediului să participe activ cât mai mulţi oameni. Pe de o parte, sperăm ca turiştii care se bucură de cadrul natural extraordinar pe care-l avem în zona Văii Jiului să aibă cel puţin acelaşi respect pentru mediu pe care-l demonstrează aceşti copii, aşa cum sperăm ca eforturilor pe care noi le depunem pentru ecologizarea zonelor montane în care turiştii şi-au lăsat, în mod nefericit, urmele prezenţei lor, să fie însoţite de activităţi similare ale proprietarilor de cabane, astfel încât Parângul să poată deveni o destinaţie turistică în care mediul înconjurător să fie un argument forte.”

Pentru ca acest deziderat, alături de altele similare să se poată concretiza, organizatorii evenimentului din acest an dedicat Zilei Mondiale a Mediului la Petroşani sunt de părere că Ziua Mediului trebuie marcată de fiecare dintre noi, zi de zi.

Pentru că doar în acţiunea noastră stă puterea de a face ca lucrurile de care nu mai avem nevoie să nu devină doar un morman de deşeuri, ci să se transforme în alte elemente utile pentru viaţa oamenilor.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: