Prima pagină > EXCLUSIV TV > Atenţie la intoxicaţiile cu ciuperci !

Atenţie la intoxicaţiile cu ciuperci !

DSC03348Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă din cauza frecvenţei crescute a acestora în acest sezon bogat in precipitatii care favorizeaza dezvoltarea ciupercilor spontane, cât şi din cauza gravităţii acestor imbolnaviri. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale, deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi, cât şi la copii
Ciupercile cu pălărie, prin forma, culoarea, varietatea şi frumuseţea lor, au exercitat dintotdeauna o atracţie asupra omului, care le-a apreciat şi datorită gustului sau aromei lor. Însă, pe lângă ciupercile comestibile, în natură cresc şi specii de temut, cunoscute sub titulatura consacrată de ciuperci otrăvitoare, care dacă sunt consumate, provoacă intoxicaţii uneori grave sau chiar mortale.
Încă din antichitate apar descrieri amănunţite referitoare la intoxicaţiile provocate de către anumite macromicete. Ciupercile otrăvitoare, din cele mai vechi timpuri până azi, nu au încetat să facă victime, cu toate cunoştinţele acumulate de-a lungul vremii referitoare la ele.In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) . Cazurile de otrăviri involuntare cu ciuperci sunt cauzate de ignoranţa persoanelor care le culeg sau al celor care le procură de la persoane necunoscute. Simpla experienţă, fie ea şi îndelungată, nu scuteşte de accidente. Toţi culegători cu adevărat cunoscători, confirmă faptul că în ciuda atenţiei, cunoştinţei şi a experienţei, au cules de-a lungul anilor şi specii otrăvitoare, pe care le-au putut elimina doar la o a doua verificare atentă. De aceea este obligatoriu să se mai execute cel puţin încă o selecţie după recoltare. Este foarte important, înainte de toate, şi de asemenea absolut necesar, să se renunţe la o serie de superstiţii şi prejudecăţi cu privire la ciupercile mari, deoarece credinţa în „testele populare” este una dintre cauzele majore ale mortalităţii cauzate de ciupercile otrăvitoare din România.Credinţele false, fie că pot ucide, fie că justifică sau încurajează atitudinea iresponsabilă al unor autonumiţi „culegători de ciuperci” :
• Ciupercile atacate de către limacşi sau de către insecte nu sunt toxice – fals,chiar şi unele mamifere reacţionează altfel decât omul la ingerarea de ciuperci. De exemplu, cea mai toxică ciupercă pentru om, buretele viperei (amanita faloides), este inofensivă pentru cobai.
• Schimbarea culorii unei secţiunea ciupercii poate indica toxicitatea ei – fals este o reacţie de oxidare ce nu se produce datorita toxinei.
• Toate ciupercile cu miros şi gust plăcut sunt comestibile – fals, există specii de temut cu gust şi miros plăcut.
• La contactul dintre o ciupercă otrăvitoare şi un obiect din argint acesta din urmă se înnegreşte –fals înnegrirea argintului este determinată de degajarea hidrogenului sulfurat şi nicidecum de compuşii toxici din ciupercă.
• Dacă se gătesc sau se ţin ciupercile în oţet, acestea îşi pierd toxicitatea – fals acidul acetic nu neutralizează nicio toxină izolată până acum din vreo ciupercă toxică),
• Prin aruncarea apei în care s-au ţinut sau gătit ciupercile, se micşorează toxicitatea acestora – fals toxinele de temut sunt insolubile în apă
• Formarea de hibrizi între speciile toxice şi cele comestibile, ar explica toxicitatea unor ciuperci culese de către persoane cu experienţă – fals în natură nu au loc hibridări interspecifice, acele persoane „experimentate” culegând de fapt ciuperci toxice.

Ciupercile spontane exportate din România – ciuperci atent alese România exportă peste 300 de tone de ciuperci sălbatice anual, care de altfel se consumă şi în restaurantele de la noi, nu au intoxicat niciodată pe nimeni.
Orice intoxicaţie cu ciuperci constituie o urgenţă medicală şi trebuieşte tratată ca atare.Intoxicatiile cu ciuperci otravitoare pot fi impartite dupa debutul bolii in :
Deci atragem atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural sau cumpărate de la persoane particulare. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.
Marian Pâncotan
Cecilia Birău

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: