Prima pagină > EXCLUSIV TV > “Lecţia de dirigenţie” la 50 de ani de la absolvire

“Lecţia de dirigenţie” la 50 de ani de la absolvire

Această prezentare necesită JavaScript.

Am văzut de-a lungul carierei mele de zeci de ori emoţiile pe care le au absolvenţii de liceu la aniversarea de 10, 20 sau chiar 30 de ani de la absolvire, aşa cum am trăit, la rândul meu, ca elev şi mai apoi, ca părinte, emoţia primului an de şcoală. Însă nici prin gând nu avea să-mi treacă vreodată faptul că voi trăi, ca simplu cronicar, emoţia unor oameni absolut fascinanţi, la sărbătoarea de… 50 de ani de la absolvirea liceului. Şi totuşi…

Invitaţia pe care directorul Şcolii gimnaziale nr. 4 din Vulcan, prof. Ecaterina Ilyes – şcoală care a cunoscut, în primii săi ani de existenţă, statutul de liceu – mi-a lansat-o, la finele săptămânii trecute, de a participa la sărbătoarea primei promoţii de liceeni ai Vulcanului din ultima jumătate de secol se anunţa din start a fi un eveniment remarcabil. La faţa locului aveam să trăiesc, alături de oameni remarcabili, o fascinantă experienţă de viaţă. Doar 14 din cei 33 de absolvenţi ai promoţiei 1964 a clasei a XI-a REAL de la Şcoala Medie Mixtă din Vulcan au mai putut răspunde “Prezent” la “aniversarea de aur” a absolvirii, în faţa “dirigintelui ales” prof. Francisc Czimbalmos, el însuşi unul dintre primii profesori ai prestigioasei şcoli liceale din Vulcan, dar şi a altor dascăli remarcabili precum familia Adrian şi Elena Golgoţiu sau doamna Iaţenco.

Amintirile rememorate cu acest prilej de Maria Bagothay, Marius Chiţimia, Eugenia Daisa, Maria Dăscălescu, Ioan Haţegan, Maria Hortvath, Nicolae Iancu, Irina Nagy, Ileana Pall, Ilka Peter, Maria Pop, Ana Popa, Ivona Predescu, Maria Purcaru şi Iuliana Vinczefy sunt tot atâtea frumoase poveşti ale succesului unor oameni ambiţioşi, exemplul unui mod de viaţă în care învăţătura, spiritul de colegialitate şi respectul pentru profesori au constituit tot atâtea argumente ale succesului profesional şi familial al acestora. Mai mult decât atât, fiecare experienţă de viaţă trăită în ultima jumătate de secol, cât s-a scurs de la momentul absolvirii studiilor liceale, reprezintă un model al unei necesare lecţii de voinţă şi caracter pe care aceşti oameni îl prezintă generaţiilor de azi şi de mâine.

Nu întâmplător, la aniversarea de la Şcoala Medie Mixtă din Vulcan (astăzi Şcoala gimnazială nr. 4 Vulcan) a fost prezent şi primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. Acesta s-a declarat fascinat de frumoasa poveste a primei generaţii de absolvenţi ai liceului din Vulcan, declarându-se convins că acum, după 50 de ani, fiecare dintre aceştia merită respectul şi admiraţia deplină a întregii comunităţi locale din municipiul Vulcan. Cum fără îndoială, acelaşi respect şi admiraţie li se cuvin şi dascălilor care au pregătit prima generaţie de liceeni ai Vulcanului şi încă multe altele după aceea. Oameni precum directorii Gheorghe Antoce, Ion Ancuţa, Iosif Illyes sau profesorii Ana Adam, Maria Antoce, Margareta Bal, Alexandru Bîldea, Francisc Czimbalmos, Adrian Golgoţiu, Elena Golgoţiu, Vasile Hăpreanu, Gheorghe Licker, Liviu Macea, Aurel Nicula, Aurelia Pavel sau Elvira Păcurar sunt nume rostite şi astăzi cu respect nu doar de absolvenţii “generaţiei de aur” 1962-1964, ci de zeci de generaţii de absolvenţi de liceu, deveniţi astăzi adevăraţi stâlpi ai comunităţilor în care viaţa le-a purtat, după absolvire, paşii.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: