Prima pagină > EXCLUSIV TV > Lecţia de ştiinţă (Episocul 35) – Vremea cositului….

Lecţia de ştiinţă (Episocul 35) – Vremea cositului….

coasa_ascutireRubrică realizată de prof.dr.ing. Luminiţa ANDRONCHE VINŢAN

Cred că încă de când s-au săturat de tăiat frunză la câini, oamenii harnici s-au apucat meticulos de tunsul ierbii. Cositul ierburilor este din vremuri imemorabile una din îndeletnicirile de bază ale oamenilor.

Fără îndoială, coasa, aşa cum o ştim noi şi astăzi, cu lamă de metal şi coadă de lemn, se numără printre primele “aparate” de lucru ale ţăranilor. Istoria nu a consemnat însă numele inventatorului acestei unelte şi nici anul în care aceasta a fost utilizată pentru prima oară, dar descoperirile arheologice plasează această descoperire încă în primii ani ai civilizaţiei umane cunoscute drept “epoca fierului. “
De-a lungul timpului, “stiloul ţăranului”, cum a mai fost denumită coasa a îndeplinit şi atributul unei periculoase arme utilizate de cei mulţi în războaie dar şi în timpul răscoalelor.

Descoperirile ştiinţei moderne nu puteau să lase la o parte cositul, această activitate esenţială şi astăzi, ca întotdeauna, mai ales pentru fermieri, dar şi pentru gospodarii care se ocupă de înfrumuseţarea zonelor verzi urbane, a parcurilor şi grădinilor. Peluzele acoperite cu iarbă tăiată şi îngrijită au început să fie pentru prima dată la modă la începutul secolului al XVIII-lea, în Franţa, de unde, tehnica amenajării lor s-a răspândit rapid în Anglia şi apoi în lumea întreagă.

Francezii au adus la perfecţiune tehnica modelării formei peisajului în figuri geometrice cu porţiuni de pajişte intersectate de cărări, labirinturi naturale, arbuşti ornamentali şi grădini sofisticate, exemplul cel mai reuşit fiind chiar celebra grădină a palatului Versailles.

Întreţinerea pajiştilor era însă costisitoare şi doar oamenii înstăriţi, cu vaste posesiuni de pământ, îşi permiteau să amenajeze peluze ori grădini cu iarbă tunsă, plătind zeci sute de oameni care să le cosească.

Nevoia dezvoltării unor maşini care să preia rolul oamenilor şi în această activitate a devenit din ce în ce mai necesară, iar preocuparea oamenilor de ştiinţă în căutarea de soluţii care să răspundă la această problemă nu a întârziat nici ea.

La 3 mai 1831, Manning a obţinut un patent pentru o maşină de tăiat iarba, însă istoria acestui dispozitiv, atât de folositor pentru amenajarea peluzelor, începe cu britanicul Edwin Beard Budding care, la 31 august 1830, a primit primul brevet pentru un instrument mecanic de tuns iarba.

Apariţia maşinii de tăiat iarba a înlocuit rapid mijloacele rudimentare folosite anterior: păşunarea animalelor sau tăierea ierbii cu secera, coasa sau foarfecele. Înaintea invenţiei lui Budding, modelele de dispozitive pentru tăiatul ierbii erau bazate pe tracţiune animală, copitele cailor fiind învelite în piele pentru a proteja pajiştea.

În anii 1890 au început să apară primele dispozitive alimentate cu aburi, iar la începutul secolului al XX-lea, maşinile de tuns iarba cu motor cu ardere internă alimentat cu benzină.
Peluzele frumos amenajate sunt un adevărat stil de viaţă în Statele Unite, statisticile indicând faptul că americanii cheltuiesc 25 de miliarde de dolari anual pe produse pentru îngrijirea pajiştilor: maşini de tuns iarba, îngrăşăminte, seminţe, pesticide, furtunuri, maşini de stropit, instrumente pentru grădinărit.

Deşi tehnologia mecanică este astăzi larg răspândită şi la noi, în zonele montane românii folosesc încă tradiţionala coasă pentru tuns iarba, spre deliciul turiştilor străini.

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: