Prima pagină > EXCLUSIV TV > Costul serviciilor de alimentare cu apă din Valea Jiului a ajuns printre cele mai mici din România

Costul serviciilor de alimentare cu apă din Valea Jiului a ajuns printre cele mai mici din România

costel avramDeşi mai sunt şi astăzi voci care reclamă faptul că preţul facturilor la apă în Valea Jiului ar fi unul foarte mare, adevărul este că, în acest moment, preţul apei în Valea Jiului se află pe locul 40 din România, în clasamentul operatorilor regionali de furnizare a serviciilor de alimentare cu apă potabilă. Acesta este de afltfel penultimul loc al acestui clasament, fapt care situează, în realitate, preţul apei în Valea Jiului la nivelul cel mai scăzut din România.

Această performanţă, la care
s-a ajuns treptat, dar mai ales în ultimii doi ani, este un rezultat firesc al managementului de calitate implementat la nivelul opratorului regional de servicii de apă şi canalizare din Valea Jiului, de către echipa condusă de actualul director general, Costel Avram. Avram recunoaşte însă că meritul este al întregului colectiv al societăţii, care a făcut eforturi semnificative pentru a creşte performanţele economice, în special prin diversificarea serviciilor, prin reducerea pierderilor în exploatare şi prin recuperarea creanţelor şi a facturilor curente. “Cred că un complex de factori a contribuit la performanţa de a păstra nemodificat preţul facturilor la apă într-o perioadă de criză în care în România costul facturilor la carburanţi, servicii şi utilităţi a cunoscut creşteri semnificative peste tot în ţară. Noi, la Apa Serv Valea Jiului, am preferat să abordăm o altă strategie şi anume, pe de o parte, am căutat să găsim resurse prin care să reducem cheltuielile de funcţionare ale societăţii, fără a afecta programele de investiţii iar, pe de altă parte, am căutat să găsim soluţii de recuperare a creanţelor pentru facturile neachitate, unele cu vechime chiar şi de mai mulţi ani de zile. Întreaga echipă de la Apa Serv, de la directorul general şi până la ultimul muncitor, am făcut tot ceea ce a putut depinde de noi, astfel încât soluţia echilibrării balanţei economice a societăţii să nu implice majorarea preţului la serviciile pe care le oferim populaţiei şi agenţilor economici din Valea Jiului”, explică directorul general al Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram.

Una din soluţiile de maximă eficienţă a fost înfiinţarea unui birou propriu de recuperare a creanţelor. Activitatea acestuia s-a dovedit a fi extrem de benefică, rezultatele concretizîndu-se în recuperarea unor sume semnficative din debite restante, unele chiar şi cu o vechime de câţiva ani. Mai mult, prin dialog amiabil cu clienţii rău-planici, s-au încheiat sute de contracte de reeşalonare a plăţilor restante ale acestora, concomitent cu plata la zi a obligaţiilor curente. O altă sursă importantă de venituri care a făcut posibilă îngheţarea preţului apei în Valea Jiului o constituie punerea în folosinţă a microhidrocentralelor construite de Apa Serv în cadrul unor staţii de captare a apei potabile din Valea Jiului. Aceste MHC-uri au condus la obţinerea independenţei energetice a SC Apa Serv Valea Jiului şi, în plus, prin valorificarea certificatelor verzi a adus şi importante beneficii acestui agent economic.

În ciuda tuturor acestor măsuri, capitolul cheltuieli din balanţa contabilă a operatorului regional de apă potabilă şi canalizare din Valea Jiului a cunoscut creşteri constante în ultima perioadă, în special legate de creşterea galopantă a preţurilor la carburanţi şi la utilităţi. Nu de o creştere similară s-a bucurat şi capitolul venituri din balanţa contabilă a societăţii, acesta fiind afectat de noile reglementări legislative referitoare la producţia de energie verde, dar mai ales de gradul tot mai redus de colectare a facturilor de la clienţii persoane fizice şi juridice.

“Toţi aceşti factori ne obligă să analizăm serios modul în care trebuie să acţionăm în a doua parte a anului, pentru ca societatea să nu alunece, din punct de vedere economico-financiar, spre o direcţie din care lucrurile să scape de sub control. Vrem să menţinem trendul de societate de stat fără datorii, cu perspective de dezvoltare şi cu asigurarea unor servicii din ce în ce mai bune pentru clienţii noştri”, spune Costel Avram. Acesta recunoaşte că, desigur, cea mai simplă cale de redresare a balanţei economico-financiare a societăţii este legată de reconsiderarea preţului pentru serviciile oferite agenţilor economici şi populaţiei. Însă, cel puţin deocamdată, directorul general Costel Avram nici nu vrea să audă de o astfel de soluţie. “Nici nu vreau să mă gândesc că va trebui să luăm o astfel de decizie ! Deocamdată, am cerut specialiştilor de la serviciul de contabilitate şi echipei manageriale să găsească soluţii prin care să putem reduce cheltuielile firmei la minimul necesar pentru funcţionarea în condiţii optime. Nu vreau să luăm în calcul reducerea programului de investiţii pentru acest an, nici reducerea salariilor sau restructurările de personal, dar nici nu-mi doresc să fiu pus în situaţia de a decide majorarea tarifelor pentru apa potabilă din Valea Jiului, chiar dacă acum preţul nostru se situează la cel mai mic nivel din ţară”, precizează Costel Avram.

Dacă însă nu vor exista alte surse pentru echilibrarea balanţei economico-financiare a SAC Apa Serv Valea Jiului, în ultimă instanţă nu este exclus însă ca, în a doua parte a acestui an, şi preţul facturat pentru furnizarea apei potabile agenţilor economici, instituţiilor şi cetăţenilor din Valea Jiului să cunoască o uşoară creştere. Directorul general al societăţii, Costel Avram spune însă că, în nici un caz nu va permite ca aceasta să fie mai mare decât nivelul inflaţiei, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. O astfel de soluţie va fi însă compensată, în mod evident, de o creştere a calităţii serviciilor şi de scădere a pierderilor, ca urmare a finalizării primei etape a proiectului de reabilitzare şi modernizare a reţelor de apă şi canalizare din Valea Jiului, investiţie la care deja au început, pe rând, recepţiile finale în mai multe localităţi ale Văii Jiului.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: