Prima pagină > EXCLUSIV TV > COTISO – regele dac care a făcut să tremure ROMA

COTISO – regele dac care a făcut să tremure ROMA

La puţină vreme după asasinarea marelui rege Burebista, Imperiul Dacilor s-a împărţit, după spusele autorilor antici, în 4, iar mai apoi în 5 regate. Istoria oficială susţine (încă!) că nu se cunoaşte mai nimic despre acea perioadă, însă adevărul este cu totul altul şi poate fi probat cu numeroase mărturii păstrate din vremea aceea, dar şi cu o serie întreagă de cercetări, lăsate în operele lor, de numeroşi istorici străini, care au vieţuit în timpuri mai apropiate de noi. Din păcate, cea mai mare parte a cercetătorilor români scormonesc şi astăzi în căutarea unor așa zise dovezi, care să conteste absolut tot ceea ce reprezintă realitatea de fapt a lucrurilor.

Un personaj real, extrem de inportant, însă rămas necunoscut publicului larg, îl reprezintă generalul Cotiso, unul dintre oamenii cei mai de încredere ai lui Burebista şi totodată un împătimit adversar al romanilor. Ajuns principe al unuia dintre cele cinci regate ale dacilor, Cotiso s-a văzut nevoit să poarte lupte multe și grele împotriva latinilor, care
s-au întins cu stăpânirea până la Dunăre, hotarul natural al pământului Daciei.

Încă din vremea în care slujea ca general al armatelor lui Burebista, Cotiso s-a aventurat în pământurile stăpânite de romani, cucerind pentru daci numeroase forturi şi întărituri militare. În tot acest timp, Cezar, care era dictator la Roma, nu a luat nici o măsură împotriva armatei generalului dac, cu toate că, anumite cohorte romane, care apărau acele puncte fortificate, au fost nimicite de daci. Latinii se temeau de eventualitatea unui conflict armat cu puternica armată a lui Burebista, ştiind că nu ar fi avut cum să le facă față dacilor, iar integritatea şi unicitatea Imperiului puteau fi puse într-un real pericol. Curând însă, Burebista a fost asasinat, urmând destinul tragic al lui Cezar, iar Cotiso a preluat conducerea unui stat dacic, format în zonele Banatului şi Olteniei. De aici, trecea adesea Dunărea, jefuind şi pustiind adesea, prin incursiuni militare rapide şi foarte bine organizate, provinciile romane Moesia şi Panonnia.

În jurul anului 30 î.Hr., regele Cotiso reuşise să adune o armată destul de numeroasă pentru acea vreme, bine pregătită din punct de vedere militar, disciplinată şi atent organizată pe detaşamente, fiecare având un scop bine definit. Cavaleria dacilor era una mult mai rapidă decât cea a romanilor, înzestrată cu armament ușor, care să le permită atacuri în viteză și să nu le îngreuneze retragerea, în caz de nevoie. Soldaţii care formau infanteria erau bărbați puternici și viteji, hotărâți să lupte până la ultimul, iar în caz de eșec preferau moartea în locul fugii ruşinoase sau a prizonieratului.

Nimeni nu poate spune cu exactitate câte incursiuni militare a desfăşurat Cotiso în pământurile romane, însă un lucru este cât se poate de cert: în mai puţin de un deceniu, dacii şi-au readus în stăpânirea lor teritorii însemnate din Tracia, Moesia şi Panonnia, ajungând chiar să treacă prin tăişul săbiilor părţi din Macedonia şi Illyria. Văzând prăpădul care se abătuse asupra Imperiului și neputinţa armatelor romane de a stăvili expansiunea lui Cotiso, Octavian Augustus hotărăşte să pună capăt acestui conflict printr-o dublă căsătorie dinastică, între el şi fiica regelui dac, şi între Cotiso şi fiica sa, Iulia. Din lucrarea lui Seutonius, intitulată Bibliografia lui Augustus, aflăm că datorită unor evenimente întâmplate atunci, această dublă căsătorie nu a mai avut loc. Toate acestea par să se fi întâmplat imediat după anul 31 î.Hr, an în care, la Actium, s-a dat marea bătălie dintre armatele romane conduse de Augustus şi cele conduse de Marc Antoniu, pe care l-au susţinut cu numeroşi soldaţi şi regii daci Cotiso şi Dicomes. De altfel ei au fost şi singurii aliaţi ai lui Antoniu, care au rămas fideli până la capăt înţelegerii cu acesta. Tracii l-au trădat şi au trecut de partea lui Augustus, însă dacii au rămas de partea lui Antoniu şi au murit până la ultimul.

Undeva spre sfârșitul anului 30 î.Hr. sau începutul anului 29 î.Hr., romanii hotărăsc să contraatace, iar Augustus îi însărcinează cu respingerea atacurilor dacilor şi redobândirea supremaţiei în Tracia şi Moesia, pe generalii Lentulus şi Crassus. Strategia s-a dovedit câştigătoare, căci Crassus l-a atacat pe Cotiso din faţă, iar Lentulus a venit cu legiunile sale din spate, traversând Germania. Prins în cursă, Cotiso a fost respins peste Dunăre, însă, după cum au rămas scrise mărturiile din vremea aceea, spuse chiar de romani, nu a fost vreodată înfrânt cu adevărat. Cât au durat luptele dintre romani și Cotiso, ne spun istoricii latini, la Roma a fost o continuă stare de panică, iar pregătirile pentru eventualitatea unui asediu au fost făcute în permanenţă. În rândul cetăţenilor romani se lansase zvonul (dovedit în timp ca fiind adevărat) că regele dacilor își pregătea armatele în Tracia, pentru a ataca şi cuceri Roma. Istorici şi scriitori celebri ai Romei, precum Titus Livius, Seutonius sau Horaţiu, vedeau dărâmate zidurile Romei şi pe dacul Cotiso încoronat împărat pe tronul Cezarilor. Cât de mare a fost bucuria la Roma, odată cu respingerea dacilor peste Dunăre, o cunoaştem și din versurile scrise

de marele poet latin Horațiu, atât de speriat altădată, și care și-a redobândit atunci liniștea, cântând versurile acestea: „Lăsați acum toate grijile mari la porţile oraşului, Căci Cotiso cu armata dacilor a fost bătut!”

Bogdan Gâscă

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: