Prima pagină > EXCLUSIV TV > Municipiul Petroşani găzduieşte o nouă ediţie jubiliară a Congresului naţional de numismatică din România

Municipiul Petroşani găzduieşte o nouă ediţie jubiliară a Congresului naţional de numismatică din România

Picture1Municipiul Petroşani va fi, din nou, la finalul acestei săptămâni, Capitala numismaticii româneşti. Evenimentul este cu atât mai important cu cât marchează două etape importante din istoria numismaticii româneşti.

În primul rând, Congresul naţional de insignografie care se va desfăşura, în perioada 27-29 iunie la Petroşani marchează cea de-a 40-a întâlnire a colecţionarilor de isigne din România, după ce primul eveniment de acest fel a avut loc, tot la Petroşani, în 2-3 august 1975.

În al doilea rând, evenimejntul marchează împlinirea a 5 ani de la înfiinţarea, tot la Petroşani, a Asociaţiei Colecţionarilor de Insigne din România, eveniment care a avut loc la data de 19 septembrie 2009. Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi îşi aminteşte şi de un al treilea mare eveniment numismatic găzduit la Petroşani, concretizat prin cea mai mare expoziţie de insignografie din ţara noastră, în cadrul căreia la Casa de cultură din Petroşani au fost expuse nu mai puţin de 75.000 de insigne, cu peste 65.000 de exponate mai mult decât la prima ediţie a unei expoziţii de numismatică, găzduită la Casa Centrală a Armatei, în 1968. Evenimentul a avut loc în anul 1989 când Petroşaniul a fost gazdă a întâlnirii anuale a colecţionarilor de insigne din România.

Activitatea numismatică s-a bucurat de-a lungul anilor de o atenţie deosebită din partea pasionaţilor colecţionari ai Văii Jiului care, alături de alţi colecţionari români au pus bazele Societăţii Numismatice Române. “Suntem mândri de zestrea moştenită de la înaintaşi şi ne înclinăm fruntea în semn de recunoştinţă pentru tenatictatea celor care au fost Melha Petru, Dula Aurel, Morariu Cornel, Poporpgu Ion, Schmidt Ladislau, Pădure Ioniţă, Pardos Ioan şi mulţi alţi numismaţi din Valea Jiului care au pus bazele activităpţii insignografice din România”, spune primarul Tiberiu Iacob Ridzi, el însuşi un pasionat colecţionar, membru de onoare a SNR.

Tradiţia insignografiei din Valea Jiului ocupă şi astăzi un loc important în Valea Jiului, dovadă fiind nu doar faptul că aici au fost organizate cele mai multe întâlniri ale colecţionarilor români (24), ci şi faptul că nume precum Dumitru Puşcaşu, Viorel Stroe, Ioan Olaru sau Tiberiu Kelemen sunt nume cunoscute şi apreciate în rândul colecţionarilor de insigne din România. Datorită acestor oameni, dar şi datorită deschiderii manifestate de autorităţile locale din Petroşani, în semn de respect faţă de activitatea numismatică din Valea Jiului, Societatea Numismatică Română a decis ca întâlnirea cu numărul 40 a colecţionarilor să aibă loc, în aceste zile, la Petroşani.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: