Prima pagină > EXCLUSIV TV > “Păstoritul din Valea Jiului-ieri şi azi”, o carte care defineşte cea mai frumoasă activitate din zona Văii Jiului

“Păstoritul din Valea Jiului-ieri şi azi”, o carte care defineşte cea mai frumoasă activitate din zona Văii Jiului

carte dgjLa fel ca majoritatea personalităţilor publice laureate ale Premiilor Exclusiv, scriitorul Dumitru Gălăţan Jieţ confirmă, la rândul său, justeţea desemnării sale drept “păstrător al tradiţiilor locale din Valea Jiului”, o dată cu scoaterea de sub lumina tiparului a unui volum documentar de excepţie. “Păstoritul din Valea Jiului, ieri şi azi”, noua carte de autor a lui Dumitru Gălăţan Jieţ, editată sub egida prestigioasei edituri Măiastra din Tg. Jiu, face nu doar o trecere în revistă a celei mai vechi şi fără îndoială a celei mai frumoase ocupaţii ale oamenilor din Valea Jiului, păstoritul, ci prezintă, cu meticulozitatea tipică autorului, aproape tot ce se putea spune despre oieritul din Valea Jiului, din cele mai vechi tiumpuri şi până astăzi.

De altfel, în prefaţa volumului, dr. Dumnitru Gălăţan Jieţ precizează că “în paginile acestei lucrări, am încercat să recuperez din istoria oieritului din Valea Jiului ce s-a mai putut, să pun portrete vechi de oieri alături de portretele noilor oieri, moderni, încercând să dedic cele scrise atât vechilor oieri, dispăruţi, cât şi actualilor oieri care, în ciuda smogului industrial din perioada industrializării forţate, s-au străduit şi se străduiesc să păstreze culoarea albă a caşului.”

În realitatea însă, lucrarea dedicată de Dumitru Gălăţan Jieţ oieritului din Valea Jiului este mai mult decât o simplă carte de lectură, cu toate că limbajul cursiv, elegant, îi imprimă un aer de poveste. Cartea lui Dumitru Gălăţan Jieţ se ridică la pretenţiile unei adevărate teze de doctorat având ca subiect atât de misterioasa, dar atât de fascinanta lume a păstorilor, oameni care au dat naştere aşezărilor din Valea Jiului şi care, vreme de secole, i-au dat acesteia o frumoasă identitate. Aşa cum recunoaşte acest lucru, în scrierile sale, şi cunoscutul etnolog Romulus Vuia, care spunea că “în munţii Parângului întâlnim cea mai intensă şi specifică viaţă pastorală din munţii României”.

Lucrarea lui Dumitru Gălăţan Jieţ “Păstoritul din Valea Jiului, ieri şi azi” ne poartă nu doar prin istoria acestei frumoase îndeletniciri, ci ne prezintă locuri, oameni şi fapte de un pitoresc aparte, de o frumuseţe rar întâlnite, prilejuindu-ne şansa de a-i cunoaşte şi de a-i aprecia pe acei oameni care, cu modestie dar cu infinită pasiune, duc mai departe tradiţia păstoritului în Valea Jiului. În plus, cartea lui Dumitru Gălăţan Jieţ este şi o invitaţie adresată celor care doresc să redescopere România frumoasă, a celor care doresc ca, în periplul lor turistic prin grădina Carpaţilor, să aibă şansa de a se bucura de experienţa unică şi absolut fascinantă a vieţii la stână, cu tot ceea ce presupune acest lucru.

Menţionând doar faptul că lucrarea “Păstoritul din Valea Jiului, ieri şi azi” a apărut în condiţii grafice de excepţie cu ajutorul vrednicilor membri ai Composesoratului “Obştea jiană” din Petrila şi ai Composesoratului “Straja-Gruni-Zănoaga-Sterminos” din Paroşeni vă inviăm deci să faceţi efortul de a intra în posesia acestui nou volum al de pe acum reputatului scriitor dr. Dumitru Gălăţan Jieţ. În ceea ce ne priveşte, în măsura în care autorul va agrea acest lucru, vom încerca să inserăm, în paginile ziarului nostru, fragmente din această carte, astfel încât istoria şi frumuseţile vieţii pastorale din Valea Jiului să poată fi cunoscute şi de către publicul larg, de către oamenii Văii Jiului.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: