Prima pagină > EXCLUSIV TV > Vernisajul expozitiei “Dinozaurii si contemporanii lor din insula Hateg la sfarsitul Erei Mezozoice “ la ”Casa dinozaurilor pitici”

Vernisajul expozitiei “Dinozaurii si contemporanii lor din insula Hateg la sfarsitul Erei Mezozoice “ la ”Casa dinozaurilor pitici”

Tara Hategului , cunoscuta drept loc al inceputurilor istoriei romanesti , cu vestigii in piatra marcand treptele acestei istorii,cu traditii folclorice si mestesuguri artizanale specifice , adauga renumelui dobandit , o natura generoasa ,cu multe specii de plante si animale neintalnite in alte parti ,cu peisaje incantatoare , iar peste toate ,datorita atactivitatii lumilor disparute, cu o fauna cu dinozauri unica in lume. Cercetarilor renumitui paleontolog Franz Nopcsa ,de la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20 i-au urmat dupa o indelungata intrerupere, cele initiate in 1975 de catre profesorul Dan Grigorescu de la Universitatea din Bucuresti ,caruia i s-au alaturat in timp studenti si cercetatori din tara si din strainatate. Urmarea acestor cercetari au fost multe descoperiri cu rezonanta internationala, prezentate de catre cele mai prestgioase canale de televiziune din lume (Discovery , BBC Science ) , publicate in renumite perodice stiintifice (Nature, Paleontology , Palaeo 3, etc ),reviste si magazine(National Geograhic), din tara si strainatate. Cercetarile au conturat maginea unei ample biodiversitati ,cu numeroase specii,peste 50 , apartinand tuturor grupelor de animale vertebrate : pesti, amfibieni, reptile (pe langa 18 tipuri de dinozauri, crocodili, testoase,serpi si uriasul pterozaur-Hatzegopteryx), pasari si mamifere (singurul loc din Europa unde micile mamifere de la sfarsitul Erei Mezozoice au fost intalnite alaturi de dinozauri). Un prim pas spre prezentarea acestei biodiversitati il repezinta expozitia “Dinozaurii si contemporanii lor din insula Hateg la sfarsitul Erei Mezozoice “ care va fi inaugurata duminica 20 iulie , la ”Casa dinozaurilor pitici” din satul Sanpetru-comuna Santamaria-Orlea,Hunedoara. Expozitia prezinta,pentru prima oara, un ansamblu de reconstituiri ale animalelor care populau teritoriul insular ce cuprindea in urma cu aprox. 70 de milioane de ani Tara Hategului ,impreuna cu cea mai mare parte a Depresiunii Transilvaniei si a Carpatilor vestici.
In expozitie,alaturi de dinozauri ,cu atributul care-i face unici in intreaga lume- nanismul sau piticismul, asa cum sunt Magyarosaurus (« gigantul intre pitici »), Paludititan, Zalmoxes, Telmatosaurus , Struthiosaurus -toti niste pasnici ierbivori , dar si Balaurul bondoc – un mic dar agresiv carnivor ,in expozitie sunt infatisati crocodilii Allodaposuchus si Theriosuchus, testoasa Kallokibotion ,dar si animale mici, ignorate de obicei in prezentarea faunelor din trecut : broasca Paralatonia , ruda salamandrei-Albanerpeton , soparla Bicuspidon ,sarpele Nidophis si micul mamifer – Kogaionon. Peste toti troneaza „ teribilul inaripat” ce poarta numele regiunii in care a fost descoperit-Hatzegopteryx, fara indoiala unul daca nu chiar cel mai mare dintre animalele zburatoare care au trait vreodata.
Prin alaturarea la „cei mari” a „celor mici” expozitia isi releva scopul principal : acela de a prezenta publicului lumile vietuitoarelor din trecut asa cum au fost ,cu animale cu infatisari si adaptari diverse , toate insa componente ale unor ecosisteme in care fiecare isi are locul si rolul sau . Este un nou tip de expozitie ecologica –pe care intentionam sa-l dezvoltam in viitor ,spre o cat mai buna informare stiintifica a publicului si pentru a creste rolul educativ al unor asemenea expozitii dedicate trecutului geologic. Expozitia incearca ,prin piesele expuse si textele atasate, sa explice faptele care particularizeaza in context mondial dinozaurii si faunele asociate de la sfarsitul perioadei cretacice din Tara Hategului , intre care : – Nanismul (piticismul )insular ,provocat de presiunea mediului insular , cu resurse de hrana limitate , reducerea taliei indivizilor reprezentand solutia adaptativa de supravietuire. Dar in ”insula Hateg ” este ilustrat si cazul contrar – ”gigantismul insular” – pterozaurul Hatezegopteryx fiind cu cei 12 m. anvergura aripilor cel mai mare zburator care a trait vreodata. – Caracterele primitive,apropiate de cele ale stramosilor , aceasta in mod paradoxal fata de varsta geologica a dinozaurilor hategani ,apropiata finalului existentei in toata lumea a dinozaurilor,in urma cu 65 milioane ani; prin caracterele de primitivitate relevate, dinozaurii din Tara Hategului apar drept adevarate „fosile vii”pentru acea vreme. – Paradoxul asocierii in cuiburile cu oua descoperite la Tustea a oualor de tip Megaloolithid – care in alte regiuni din lume (Argentina,India) cuprind embrioni ai unor dinozauri sauropozi ,in timp ce la Tustea ,acestui tip de ou ii sunt asociate fragmente scheletice ale puilor de „dinozauri cu cioc de rata”- o situatie care prin ineditul sau, suscita interesul specialistilor din intreaga lume. Expozitia “Dinozaurii si contemporanii lor din insula Hateg la sfarsitul Erei Mezozoice “ a fost realizata prin colaborarea dintre Universitatea din Bucuresti – Departamentul de Paleontolgie si Compania de Arta si Design din Thessaloniki-Grecia, cu contributia Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti. Sponsorul principal al expozitiei : SC Hidroconstructia Raul Mare-Retezat .
Vernisajul expozitiei “Dinozaurii si contemporanii lor din insula Hateg la sfarsitul Erei Mezozoice “ va avea loc duminica 20 iulie , la ”Casa dinozaurilor pitici” din Sântămărie Orlea. Expozitia va ramane deschisa publicului pe durata verii ,intrarea pentru toate categoriile de varsta ,mici si mari ,va fi gratuita.
Cu prilejul vernisarii expozitiei vor fi prezentate cartile ” Geodiversitatea Tarii Hategului ” –coordonatori si autori Dan Grigorescu,Stefan Vasile si Zoltan Csiki-Sava (102 pagini color –pret 45 lei) si brosura ” Dinozaurii din Tara Hategului- o lume de giganti pitici”,autori Zoltan Csiki-Sava si Dan Grigorescu (34 pag. Color- 17 lei).

Dan Grigorescu
Profesor Emerit Universitatea din Bucuresti
Presedinte de onoare al Geoparcului dinozaurilor Tara Hategului

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: