Prima pagină > EXCLUSIV TV > Evoluția situației din Retezat, unde sute de cadavre de oi pun în pericol siguranța turiștilor

Evoluția situației din Retezat, unde sute de cadavre de oi pun în pericol siguranța turiștilor

20140711_201055Urmare a celor sesizate de Administraţia Parcului Naţional Retezat în data de 10.07.2014, prin adresa nr. 611/09.07.2014 cu privire la situaţia din zona Scocul Drăgşanului – Albele din Retezatul Calcaros precum şi în zona stânei Pleşa din masivul Retezat unde au fost semnalate numeroase cadavre de oi (peste 400 în zona Scocul Drăgşanului şi aproximativ 215 în zona Pleşa) şi a măsurilor stabilite în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă desfăşurată în data de 12.07.2014 ora 14.00, la Instituţia Prefectului Judeţului Hunedoara, suntem în măsură să prezentăm următoarele informații:

1. Activităţi defăşurate conform Planului de măsuri al Instituţiei Prefectului
– în perioada 12.07 – 27.07.2014 lucrători din cadrul Postului Jandarmi Montan OP Rîu de Mori şi cei ai Postului Jandarmi Montan OP Cîmpul lui Neag au constituit un număr de 34 echipe mixte, formate din jandarmi, reprezentanţi ai Ocolului silvic Haţeg şi Lupeni, reprezentanţi APNR şi Salvamont Hunedoara în zonele mai sus menţionate pentru avertizarea turiştilor şi a localnicilor cu privire la situţia creată şi riscurile afrente;
– în această perioadă au fost montate panouri de atenţionare şi au fost informaţi un număr de aproximativ 1.300 turişti, iniţial pentru a evita traseul Pârâul Pleşii – Vf. Pleşa – Vf. Piule – Cabana Buta, iar începând cu data de 13.07.2014 li s-a pus în vedere faptul că traseul respectiv este închis circulaţiei, în baza hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Informarea turiştilor se execută şi cu ajutorul afişelor informative montate de reprezentantii APNR montate în locurile de pornire ale traseelor turistice şi în locurile unde aceste trasee se intersectează;
– în zilele de 15-16.07.2014, jandarmii din cadrul celor două posturi montane au asigurat însoţirea şi protecţia lucratorilor APIA care au desfăşurat activităţi în cele două zone pentru identificarea proprietarilor oilor decedate.

2. Situaţia existentă în cele două zone (Vf. Pleşa şi Drăgşanu)
2.1. În zona Pleşa
– în urma activităţilor desfăşurate de lucrătorii Postului Jandarmi Montan OP Cîmpul lui Neag în ultimele zile, s-a constatat faptul că gradul de descompunere a celor 215 cadavre de oi este de aproximativ 80%-85%, iar cadavrele sunt dispersate pe o suprafaţă de 0,70 hectare.
În zonă au fost identificate urme de urs şi au fost observate vulpi precum şi alte animale mici, dar nu au mai fost identificate turme de oi sau urme ale acestora.
2.2. În zona Drăgşanu
– în ceeea ce priveşte situaţia din zona Drăgşanu în urma activităţilor desfăşurate de lucrătorii Postului Jandarmi Montan OP Rîu de Mori în ultimele zile, rezultă faptul că în această zonă încă mai sunt observaţi un număr de șapte-opt urşi, care pe timpul nopţii au început să atace oile şi de la stîna din apropiere aflată la aproximativ 300 metri de râpa unde au murit cele 400 de oi.
– în momentul de faţă, leşurile prezintă un grad avansat de descompunere ţinând cont de faptul că au trecut aproximativ 25-30 de zile de când acestea sunt moarte. Leşurile nu se pot observa cu ochiul liber din cauza jnepenilor foarte înalţi, iar în râpa respectivă accesul echipelor mixte este aproape imposibil, având în vedere terenul accidentat dar şi posibilitatea staţionării în zonă a urşilor mascaţi de jneapăn, fapt ce poate pune în pericol viaţa membrilor echipelor mixte.

3. Concluzii
Măsurile de patrulare în echipe – mixte jandarmi/reprezentanţii ai celorlalte instituţii cu atribuţii -, măsuri stabilite în urma şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă desfăşurată în data de 12.07.2014, la Instituţia Prefectului Judeţului Hunedoara şi-au dovedit eficienţa, nefiind înregistrate evenimente negative în niciuna din cele două zone vizate.
Activităţiile de patrulare în echipe mixte continuă pentru asigurarea măsurilor de ordine publică şi informarea turiştilor de pe traseele adiacente zonelor afectate până la eliminarea riscurilor.
În funcție de evoluţia situaţiei în cele două zone vom reveni cu noi informații.

SECRETARIATUL CJSU HUNEDOARA

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: