Prima pagină > EXCLUSIV TV > Nedeia din muntele Parâng, sărbătoare de suflet a comunităţii din Petroşani

Nedeia din muntele Parâng, sărbătoare de suflet a comunităţii din Petroşani

10511116_656474241116291_8652231015050705355_nPentru al optulea an consecutiv, momârlanii din satele de la poalele Parângului au urcat în poiana “Căsuţei din Poveşti”, la cota 1700 m, pentru a sărbători, laolaltă cu alţi locuitori ai Petroşaniului şi Văii Jiului, dar şi cu turiştii veniţi la munte, sfânta sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

Aici, în faţa troiţei ridicate cu câţiva ani în urmă prin strădania unor oameni dreptcredincioşi şi cu sprijinul autorităţilor locale din municipiul Petroşani, a avut loc o slujbă religioasă închinată Sfintei Maria.

Obiceiul nedeii din Parâng este însă mult mai adânc înrădăcinat în timp, momârlanii de pe Maleia, Slătinioara sau Sălătruc, dar şi cei din Jieţ şi celelalte sate aparţinătoare Petroşaniului şi Petrilei dându-şi aici întâlnire la praznicul Sfintei Maria. Scriitorul şi etnologul Dumitru Gălăţan-Jieţ afirmă în lucrările sale dedicate momârlanilor că nedeile din munte îşi au originea în sărbătorile dedicate de daci zeului fulgerelor, Gebeleizis. În timp însă, acestea au căpătat o nuanţă pastorală, fiind un prilej de întâlnire şi petrecere între momârlanii din satele învecinate muntelui.

Nedeia din muntele Parâng, care de 8 ani este cunoscută drept “Nedeia troiţei” a devenit, în vremurile noastre, mai mult decât o serbare câmpenească. Chiar dacă, nici de această dată, prin grija organizatorilor – Asociaţia “Mândra” a cabanierilor din masivul Parâng şi Consiliul local Petroşani – şi prin priceperea destoinicilor momârlani, nu au lipsit bucatele tradiţionale din care toţi cei prezenţi au putut gusta pe săturate. Nu a lipsit de asemenea nici spectacolul folcloric, “ingredient” de bază în succesul oricărei petreceri câmpeneşti de acest fel.

Pentru succesul ediţiei din acest an al “Nedeii Troiţei din Parâng” eforturilor administraţiei locale de la Petroşani, care susţine de câţiva ani organizarea acestui eveniment, s-a adăugat un generos suport financiar venit din partea Consiliului judeţean Hunedoara. În plus, pentru toţi cei care au decis să urce pe 15 august la munte, în staţiunea Parâng, transportul pe cablu a fost gratuit dus-întors.

Alături de sutele de participanţi la ediţia din acest an a nedeii din Parâng, au ţinut să fie prezenţi şi familia Tiberiu şi Monica Iacob-Ridzi. Aceştia au venit la munte împreună cu fiul lor, Carol Andrei. “Nedeia de pe muntele Parâng este astăzi mai mult decât o simplă serbare câmpenească a vrednicilor noştri momârlani. Ea a devenit o sărbătoare a comunităţii din Petroşani şi, mai mult decât atât, încă o carte de vizită pentru atragerea turiştilor în staţiunea noastră. În ceea ce mă priveşte, consider această sărbătoare drept una de familie, pentru că noi, aici la Petroşani, am învăţat să fim cu toţii o mare familie. Acesta este şi motivul pentru care am răspuns cu mare drag invitaţiei de a sărbători această zi de Sfânta Maria – care este şi ziua onomastică a soţiei şi a fiicei mele – alături de oamenii din marea şi frumoasa familie a Petroşaniului”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.

La evenimentul organizat în acest an în Parâng au participat şi alte personalităţi publice din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara.

Lucian ISPAS

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: