Prima pagină > EXCLUSIV TV > “Valea Jiului la începutul secolului XX” un necesar manual de istorie al acestor locuri

“Valea Jiului la începutul secolului XX” un necesar manual de istorie al acestor locuri

DSC_0033_03Cu siguranţă, Valeriu Butulescu are dreptate: “o lansare de carte este întotdeauna un motiv de sărbătoare.” ne-am convins odată în plus de acest lucru, la finalul săptămânii trecute când, la Petroşani, a fost lansat un inedit volum de istorie care prezintă, cu veridicitatea datelor istorice certe, o nouă imagine a Văii Jiului, aşa cum era ea la începutul secolului XX.

Elaborată de reputatul istoric prof.univ.dr. Mircea Baron, cu sprijinul lingvistic al coautorilor Iosif Andraş şi Eduard Wersanski, lucrarea “Valea Jiului la începutul secolului XX” prezintă, potrivit argumentelor prezentate cu ocazia lansării de scriitorul Valeriu Butulescu şi istoricul Ioachim Lazăr, nu doar unul dintre momentele de glorie ale istoriei mineritului din Valea Jiului (organizarea, în 1903, a Congresului mondial al industrieie miniere, eveniment care plasează regiunea în rândul celor mai importante comunităţi industriale europene de la începutul secolului XX), ci şi documente şi fotografii inedite referitoare la viaţa oamenilor, dezvoltarea industriei miniere şi a comunităţilor administrativ-teritoriale din anii boom-ului economic care au condus, practic, la crearea acestei zone urbane.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi consideră că această lucrare poate avea un important rol practic cu efecte în acţiunile pe care cei responsabili de prezentul şi, mai ales, de soluţiile pentru viitorul industriei miniere din Valea Jiului, pot găsi o importantă sursă de inspiraţie. “Cred că trebuie să căutăm cheia soluţiilor pentru viitorul nostru în cărţile de istorie. Este deja o certitudine că istoria este ciclică. Valea Jiului a trăit, în 1929, vremurile crizei economice şi ale restrângerii activităţii din minerit şi a trecut peste ele, redevenind în anii 50 ceea ce a fost şi la începutul secolului XX, respectiv o regiune de boom economic şi social. Astăzi trecem printr-o nouă perioadă de criză, pe care o putem depăşi dacă vom şti să găsim cheia rezolvării problemelor, aşa cum au găsit-o şi înaintaşii noştri. De aceea cred că şi această carte poate fi un manual din care putem învăţa ce trebuie să facem”, spune Tiberiu Iacob Ridzi.

Volumul “Valea Jiului la începutul secolului XX” este editat bilingv, în română şi maghiară (“Zsil Völgye a XX század elején”), pornind de la raţiunea faptului că documentul de la care s-a născut ideea acestei lucrări a fost redactat în limba maghiară, limba oficială a acestor locuri la începutul veacului al XX-lea. “Dincolo de orice fel de ranchiună, trebuie să acceptăm că istoria Văii Jiului nu începe doar de la 1918, aşa cum trebuie să observăm că acest spaţiu a fost, de-a lungul anilor, un spaţiu multietnic care a aşezat alături români, maghiari, germani, cehi, slovaci, italieni, polonezi, ucrainieni ş.a.”, după cum precizează Valeriu Butulescu, constituind, conform observaţiei primarului Tiberiu Iacob Ridzi, “o construcţie europeană încă cu mult înaintea apariţiei Uniunii Europene.”

În mod categoric, multe alte lucruri s-ar putea spune despre această preţioasă nouă carte de istorie a Văii Jiului. Ne rezumăm deocamdată doar la aprecierile de mai sus, prilejuite de lansarea volumului, cu precizarea că, dacă vom avea oportunitatea de a lectura această preţioasă lucrare, vom reveni şi cu alte consideraţii pe marginea acestui subiect, fără îndoială, important pentru trecutul, prezentul şi viitorul acestor frumoase locuri pe care le numim Valea Jiului. Sau… Zsil Völgye.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: