Prima pagină > EXCLUSIV TV > Dănuţ Buhăescu a semnat, în Ungaria, actul de înfrăţire al Uricaniului cu fostul oraş minier Salgótárjan

Dănuţ Buhăescu a semnat, în Ungaria, actul de înfrăţire al Uricaniului cu fostul oraş minier Salgótárjan

DSC08245Demarate în urmă cu mai bine de un an, la Uricani, demersurile privind înfrăţirea oraşului minier din vestul Văii Jiului cu oraşul minier Salgótárjan din Ungaria, au fost finalizate, în cursul săptămânii trecute. În acest scop, atât primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu, cât şi viceprimarul Corneliu Braia, precum şi o bună parte a consilierilor locali de la Uricani au răspuns invitaţiei venite din partea municipalităţii din Salgótárjan de a participa la festivităţile dedicate aniversării Zilei Minerului în Ungaria.

În programul acestor manifestări, cu o tradiţie similară celor pe care comunitatea din Valea Jiului le dedică minerilor la 6 august, oficialităţile Primăriei din Salgótárjan au cuprins şi ceremonia semnării documentului prin care oraşul maghiar se înfrăţeşte, în mod oficial, cu oraşul Uricani. Într-un cadru festiv, documentul de înfrăţire a fost semnat de primarul din oraşul maghiar Salgótárjan, doamna Melinda Székyné Sztrémi şi contrasemnat de primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu.

Cu toate că documentul de înfrăţire al celor două comunităţi miniere a fost parafat abia acum, istoria consemnează o colaborare adânc înrădăcinată în timp între comunitatea din Ungaria şi cea din Valea Jiului. Persoanele pasionate de istoria mineritului din Valea Jiului vor fi sesizat cu siguranţă faptul că, acum mai bine de un secol, o societate minieră cu numele Salgótárjan deţinea şi importante proprietăţi miniere în zona Văii Jiului. Salgótárjan este, de fapt un vechi orăşel din zona muntoasă a Ungariei, care s-a dezvoltat, asemeni Uricaniului, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea graţie exploatării minelor de cărbune din zonă. Tot mineritul este activitatea care a adus patronatele miniere din Salgótárjan în Valea Jiului, în ultimul sfert al veacului al XIX-lea. Tot în perioada respectivă au venit în Valea Jiului, cu precădere în zona de vest a acesteia, mulţi mineri din Ungaria care s-au stabilit în oraşele de pe Valea Jiului unde mai trăiesc şi astăzi urmaşi ai acestora.

Toate aceste puncte comune au făcut posibilă puntea de legătură care s-a creat între comunităţile locale din Salgótárjan şi din Uricani, legături care s-au concretizat acum prin semnarea declaraţiei de înfrăţire. Noul statul al celor două localităţi înfrăţite deschide de pe acum porţile unor noi oportunităţi de parteneriat care poate fi dezvoltat pe paliere sociale, culturale, sportive, educaţionale sau chiar economice. De altfel, după semnarea acordului de înfrăţire de la Uricani, au fost demarate câteva activităţi prin care tineri merituoşi din oraşul Uricani au avut parte de excursii în regiunea ungară din Salgótárjan. Primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu dă asigurări că acest tip de acţiuni comune va continua şi, mai mult ca sigur, va polariza şi alte categorii de cetăţeni din cele două comunităţi locale. În plus, înfrăţirea dintre cele două localităţi deschide noi oportunităţi pentru cele două comunităţi locale, în vederea stabilirii de parteneriate în domeniul economic şi turistic, conferind şanse reale pentru accesarea de fonduri europene în domeniul parteneriatelor între comunităţile locale din diverse regiuni ale Uniunii Europene.

Oraşul Salgótárjan din Ungaria este prima localitate cu care Primăria din Uricani semnează un acord de înfrăţire.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: