Prima pagină > EXCLUSIV TV > Lecţia de ştiinţă – Despre adevărata valoare a apei

Lecţia de ştiinţă – Despre adevărata valoare a apei

Rubrică realizată de prof.dr.ing. Luminiţa ANDRONACHE VINŢAN

În plină dispută politică pe tema preţului apei în Valea Jiului, o discuţie despre adevărata valoare a acesteia cred că este mai mult decât binevenită. Ştim cu toţii că apa este un compus chimic indispensabil vieţii. Plecând chiar şi de la această teoremă, apa este atât de valoroasă încât nu poate fi preţuită.

Apa reprezintă circa 2/3 din suprafaţa totală a planetei. Cu toate că este un lichid, comportamentul ei uimitor, total diferit de cel al altor lichide, este marele atuu al acestui compus chimic. Astfel, apa obişnuită îngheaţă la 00 C şi fierbe la 1000 C. Şi căldura degajată de apa încălzită este cu mult mai mare decât cea a altor substanţe, motiv pentru care sistemele de termoficare utilizează apa drept agent termic pentru încălzirea locuinţelor. Ştiinţa a demonstrat astăzi că apa are cea mai mare capacitate calorică dintre toate materialele cunoscute, de 10 ori mai mare decât a fierului şi fontei sau de 5 ori mai mare decât a nisipului. Măsurătorile oamenilor de ştiinţă au demonstrat, similar, faptul că, la nivel planetar, mările şi oceanele Terrei se comportă ca nişte rezervoare uriaşe de energie, asemeni unor imense termostate.

O altă proprietate fizică remarcabilă a apei este că, prin îngheţarea acesteia, se obţine un volum de gheaţă cu 9% mai mare decât cel al apei în stare lichidă. Aceasta este explicaţia faptului că gheţarii arctici plutesc pe suprafaţa mărilor şi oceanelor. Or, ştiinţa a demonstrat faptul că majoritaea altor corpuri au, în stare solidă, o densitate mai mare deci un volum mai mic în stare lichidă. Privită din această perspectivă, o ciudăţenie a apei este aceea că densitatea ei creşte odată cu creşterea temperaturii, ajungând la o valoare maximă la +40 C , după care se comportă normal, densitatea ei începând să scadă odată cu creşterea temperaturii. Acest lucru reprezintă, de altfel, miracolul prin care circuitul apei calde de la suprafaţă spre adâncuri face posibilă supravieţuirea fiinţelor acvatice chiar şi pe timpul iernilor geroase, când apa formează un strat gros de gheaţă la suprafaţă. Apa este şi un foarte bun solvent. Motiv pentru care foarte multe substanţe se dizolvă în ea, însă fără a-şi modifica propria formulă moleculară, fapt care face din apă cel mai bun “cărăuş” pentru diverse substanţe şi minerale care întreţin procesele metabolice din celulele tuturor vietăţilor de pe pământ. Însăşi omul cuprinde în structura lui celulară, apă într-o proporţie generoasă (peste 60%), de unde şi nevoia noastră de hidratare, de împrospătare cu apă este mai mult decât o simplă necesitate biologică.

Deseori auzim, la oamenii de ştiinţă, referiri legate de “apa uşoară” sau “apa grea”. Chiar în basmele copilăriei întâlnim două feluri de apă: “apa vie” şi “apa moartă”. De câte feluri este însă, în realitate, apa ? Oamenii de ştiinţă au identificat nu mai puţin de 48 de varietăţi de apă, în funcţie de structura moleculară a acesteia. Chiar şi aşa, apa în structura căreia se află doi atomi de hidrogen şi unul de oxigen – amestecul care dă formula arhicunoscută a apei H2O – formează aşa numita “apă uşoară” sau, dacă doriţi “apă vie”, reprezintă circa 99% din apa existentă în stare naturală pură pe Pământ. Diferenţa de 1% o reprezintă aşa numita “apă grea” sau “apa moartă”, utilizată în funcţionarea reactoarelor nucleare. Factorul care face diferenţa acestei ape este că, în compoziţia ei, se află doi atomi de hidrogen greu (deuteriu) şi un atom de oxigen (de unde şi formula chimică a “apei grele” D2O). Această apă îngheaţă la +3,80 C şi fierbe la 101,40 C şi este o apă toxică pentru organismele vii. În schimb, deuteriul din compoziţia acestei ape este un excelent combustibil utilizabil în reactoarele nucleare. Pentru a înţelege mai exact acest lucru este suficient să vă spun că, potrivit calculelor făcute de specialişti, un singur gram de deuteriu poate produce, într-o reacţie nucleară, 100.000 KW, o energie echivalentă cu arderea a 8 tone de cărbune de cea mai bună calitate.

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: