Prima pagină > EXCLUSIV TV > Prefectura Hunedoara ia măsuri pentru prevenirea apariţiei bolii “limbii albastre” la efectivul de animale din judeţ

Prefectura Hunedoara ia măsuri pentru prevenirea apariţiei bolii “limbii albastre” la efectivul de animale din judeţ

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a judeţului Hunedoara a solicitat convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea analizării şi aprobării planului de măsuri pentru protejarea efectivului de animale din zona de competenţă.

Judeţul Hunedoara are în acest moment statut de judeţ îndemn la bluetongue – cunoscută şi sub denumirea de boala limbii albastre. Până în prezent nu au fost cazuri semnalate de animale infestate, deşi boala evoluează în mai multe judeţe de pe teritoriul României şi în aproape toate statele membre ale Uniunii Europene. Având în vedere evoluţia febrei catarale la ovine în mai multe judeţe, pe teritoriul României s-au stabilit zone de restricţie în jurul focarelor.

În contextul actual în care cererea crescătorilor de rumegătoare este deosebit de mare, datorită programelor naţionale şi europene de dezvoltare zootehnică şi în condiţiile climaterice actuale în care vectorii – insectele care transmit boala – au devenit activi datorită temperaturilor pozitive, factor agravant în privinţa difuzării bolii, circulaţia animalelor provenite din zone de restrictie (atât din ţară, cât şi din import) reprezintă riscul major al apariţiei acestei boli la efectivele aflate pe teritoriul județului Hunedoara. O astfel de situaţie ar genera, pe lângă pagubele directe generate de morbiditate, care poate ajunge la 100%, şi mortalitate, scăderea producţiilor pe termen lung, costuri cu vaccinarea, apariţia bolii în judeţ va avea consecinţe economice importante privind punerea sub restricţie de mişcare a tuturor rumegătoarelor (bovine şi ovine) şi va bloca activitatea centrelor de colectare autorizate pentru comerţ intracomunitar/export de rumegătoare. Cei mai afectaţi ar urma să fie crescătorii de ovine, care nu ar mai putea ca timp de doi ani să-şi exporte producţiile.

CJSU Hunedoara a aprobat planul de măsuri privind monitorizarea efectivelor de animale, recenzarea acestora şi informarea autorităţilor locale, agenţilor economici şi a crescătorilor particulari să informeze imediat medicul veterinar cu privire la schimbarea stărilor de sănătate ale animalelor. O altă măsură, care a fost stabilită prin Hotărârea nr. 4/2014 a CJSU Hunedoara, adoptată în conformitate cu Hotărârea nr. 2/2014 a Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi prevederile Reg.(CE) 1266/2007, este închiderea târgurilor de animale până pe data de 05.10.2014. Începând cu data de 11.09.2014 s-a activat de către prefect, prin Ordin, Centrul Local de Combatere a Bolilor Hunedoara. Coordonarea aplicării măsurilor şi acţiunilor la nivel judeţean se va realiza de către Unitatea Operaţională Locală din cadrul Centrului
Local de Combatere a Bolilor Hunedoara.

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: