Prima pagină > EXCLUSIV TV > Tabăra de artă plastică “Ianza Art Inter-Cultural” – Epilog

Tabăra de artă plastică “Ianza Art Inter-Cultural” – Epilog


La finele săptămânii trecute, s-a tras cortina peste ediţia a II-a taberei de artă plastică organizată la Petroşani de Fundaţia Ianza Art Inter-Cultural. Evenimentul a avut loc în eleganta galerie de artă de la “Casa Ianza” din Petroşani, nu doar între apreciabilele lucrări care s-au născut, în cele două săptămâni de tabără culturală, din inspiraţia artiştilor care au participat la acest eveniment cultural de excepţie, ci şi alături de un public mai numeros parcă decât cu alte prilejuri similare. Toate acestea vin să confirme că, în cele din urmă, efortul depus de Cristian Sergiu Ianza pentru a înscrie numele Petroşaniului pe harta culturală a României şi a Europei, nu sunt în zadar.

Vernisajul, generat firesc de punerea în faţa publicului a lucrărilor care au fost realizate de artiştii care au participat la această tabără desfăşurată în parcul central “Carol Schreter” din Petroşani a fost unul impresionant. Câteva zeci de lucrări de înaltă ţinută, de la sculptură, pictură, grafică şi fotografie ilustrează nu doar faptul că cei 13 artişti au lucrat efectiv în tabăra de la Petroşani, dar că rezultatul muncii lor reprezintă o confirmare a talentului artistic de pe cartea de vizită a fiecăruia. Mai mult, pentru a înţelege mesajul artistic, importanţa şi valoarea creaţiilor născute sub genericul taberei Ianza, organizatorii au reuşit să convingă un important critic de artă din ţara noastră, dl. Oliv Mircea, să vorbească despre toate acestea.

Aşa am aflat că autorii lucrărilor de artă realizate în tabăra de la Petroşani sunt nu doar “nume grele” ale artei plastice contemporane, la nivel naţional şi, în multe cazuri, la nivel internaţional, dar şi că, însumate, operele de artă realizate de artişti precum Ivan Kantchev (din Bulgaria), Fidias Vasquez (din Ecuador), Simion Făget (din Canada) sau Cristian Sergiu Ianza, Robert Hummel, Sorina Ţibacov, Teodor Dădălău, Titus Blaj, Gheorghe Dican, Mircea Ignat, Petru Birău sau Simonel Bucur (toţi din România) reprezintă, practic, o mică avere.

Cu toate acestea, preşedintele Fundaţiei Ianza Art Inter-Cultural, Sergiu Cristian Ianza se declară oarecum dezamăgit de faptul că, deşi nu doreşte nimic altceva decât să contribuie la înscrierea Petroşaniului pe harta localităţilor europene în care există şi se manifestă o viaţă culturală la cel mai înalt nivel, nu reuşeşte să atragă de partea sa şi implicarea comunităţii locale. Chiar şi aşa însă, Cristian Ianza este decis ca, atâta timp cât Dumnezeu îi va fi alături, să-şi continue proiectele culturale dezvoltate în cadrul fundaţiei care-i poartă numele. Pentru început, o nouă tabără de creaţie (a treia din acest an, după cele din Germania şi România) va fi organizată, în a doua jumătate a lunii septembrie, de către Fundaţia Ianza Art Inter-Cultural, în Grecia. Vor urma, apoi, în lunile următoare, o serie de vernisaje artistice de cea mai înaltă clasă, care vor fi găzduite de galeria de artă Ianza din Petroşani, un loc care devine, pe zi ce trece, centrul artelor vizuale din Valea Jiului. Iar veştile bune, pentru un public care se dovedeşte din ce în ce mai interesat de acest fenomen artistic generat de activitatea Fundaţiei Ianza, nu se opresc aici. Cum statisticile ne-au arătat că subiectele de acest fel au intrat în topul interesului manifestat de cititorii publicaţiei noastre, ne rezervăm dreptul de a reveni, constant, la momentul oportun, asupra tuturor acestor evenimente culturale care ridică ştacheta actului cultural-artistic la nivelul municipiului Petroşani şi al Văii Jiului, în general. Chiar dacă, în anumite sfere ale comunităţii, acest lucru nu a fost însă sesizat şi pe deplin conştientizat.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: