Prima pagină > EXCLUSIV TV > Problemele din minerit şi sănătate, tema unor noi demersuri parlamentare ale deputatului Monica Iacob-Ridzi

Problemele din minerit şi sănătate, tema unor noi demersuri parlamentare ale deputatului Monica Iacob-Ridzi

Iacob_Ridzi_Monica_2Deputatul Monica Iacob-Ridzi a depus astăzi la Parlament o declaraţie politică având drept subiect situaţia din mineritul Văii Jiului. Parlamentarul atrage atenţia Guvernului şi Parlamentului asupra faptului că, între promisiunile Puterii legate de perspectivele sectorului minier şi energetic din judeţul Hunedoara şi realitate există discrepanţe care ating accente dramatice. „Situaţia este cu atât mai dramatică cu cât ea se produce pe fondul în care, în ultimii ani, Ministerul Economiei şi Departamentul pentru Energie au dat, în repetate rânduri, inclusiv la apelurile lansate de mine, asigurări că perspectivele sectorului minier şi termoenergetic din Valea Jiului se îndreaptă spre un făgaş de normalitate. Tot despre normalitate, ba chiar despre îmbunătăţirea perspectivelor din sectorul minier şi energetic al Văii Jiului, despre investiţii de zeci de milioane de euro venite din partea unor investitori din China, ca urmare a demersurilor făcute de Primul Ministru ori, mai departe, despre angajări în cadrul minelor viabile din Valea Jiului primim, constant, informaţii din partea Guvernului României. La fel ca oamenii din Colegiul meu, îmi doresc ca toate acestea să nu fie doar simple declaraţii politice sau, mai rău, iluzii”, arată în declaraţia sa politică, Monica Iacob-Ridzi.

Deputatul informează Parlamentul că în realitate, situaţia mineritului din Valea Jiului este în prezent una deosebit de gravă. „Trist este că, în loc să adopte măsuri care să conducă la eficientizarea muncii minerilor din Valea Jiului, la investiţii în retehnologizare şi echipare a minelor care dispun de cărbunele necesar pentru funcţionarea CEH, Departamentul pentru Energie dă „undă verde” Complexului Energetic Hunedoara pentru a demara procedurile privind achiziţia de cărbune din import. Nu pot să nu constat că o astfel de decizie vine nu doar în totală contradicţie cu promisiunile făcute de reprezentanţii Puterii minerilor din Valea Jiului, ci şi ca o desconsiderare a eforturilor (deseori supraomeneşti) pe care le fac aceşti oameni bravi şi anume acela de a munci, în orice condiţii, pentru ca România să fie o ţară independentă din punct de vedere energetic”, arată Monica Iacob-Ridzi.

În declaraţia politică depusă astăzi la Parlament, Monica Iacob-Ridzi solicită parlamentarilor şi, în egală măsură, membrilor Cabinetului Ponta să ţină cont, atunci când adoptă decizii cu privire la situaţia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara şi la viitorul industriei termoenergetice româneşti, de factorul social dar şi de potenţialul pe care mineritul îl poate avea în noul context geopolitic european, care implică regândirea siguranţei energetice a României şi a Europei. „Cred că este inadmisibil ca, în timp ce ţările din Europa acţionează pentru valorificarea la maxim a resurselor şi potenţialului energetic naţional, noi să stăm, pe un munte de cărbune în Valea Jiului şi, cu toate acestea, să fim în situaţia de a importa cărbune. Similar, cred că este inadmisibil ca atunci când Germania, spre exemplu, vorbeşte astăzi despre redeschiderea minelor, noi să nu fim în stare să susţinem, la nivel european, oportunitatea continuării mineritului acolo unde el încă există, continuând în acelaşi timp, aş spune într-un mod iresponsabil, să ne închidem minele”, explică Monica Iacob-Ridzi.

Mai mult, deputatul de Valea Jiului arată experienţa tristă a închiderii minelor şi consecinţele nefaste ale acesteia pentru oraşul Aninoasa, consecinţe despre care crede că se pot repeta în oricare oraş al Văii Jiului, dacă problemele mineritului vor fi tratate cu superficialitate de autorităţile centrale. „Aninoasa este primul oraş din România care, la puţin timp după închiderea minei de cărbune, a ajuns în stare de insolvenţă, de sărăcie. Desigur, nu pot decât să salut decizia Primului Ministru de a scoate Aninoasa din faliment, acordând zilele trecute administraţiei locale sumele necesare pentru achitarea datoriilor. În acelaşi timp, vreau să avertizez asupra faptului că, prin continuarea procesului de închidere a minelor, la Petrila, la Vulcan, la Uricani sau în oricare alt oraş al Văii Jiului, fără a găsi între timp o alternativă care să asigure continuitatea economică a acestor oraşe, situaţia de la Aninoasa se poate repeta oriunde în Valea Jiului”, avertizează Monica Iacob-Ridzi.

***
Prin intermediul unui alt document depus astăzi la Parlament, deputatul Monica Iacob-Ridzi solicită explicaţii ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu cu privire la criteriile care au stat la baza alegerii localităţilor care au beneficiat de 37 de autosanitare noi pentru echiparea Serviciilor de Ambulanţă din 15 judeţe ale ţării.

Deputatul arată că, deşi judeţul Hunedoara prezintă un grad ridicat de risc care necesită intervenţia serviciului de ambulanţă, Ministerul Sănătăţii nu a repartizat nici măcar o autosanitară nouă pentru spitalele din acest judeţ. „Vreau să vă informez, domnule ministru, că judeţul Hunedoara reprezintă, din nefericire, un judeţ cu o incidenţă foarte mare a cazurilor de boli cronice şi de accidente care necesită intervenţia serviciului de Ambulanţă, fapt confirmat şi de datele statistice. În egală măsură, activităţi precum cele din domeniul minier – cum sunt cele de la minele de cărbune din Valea Jiului – sau cele din domeniul energetic, dar şi creşterea interesului turiştilor pentru staţiunile şi zonele montane din judeţul Hunedoara, sunt tot atâtea motive care mă determină să cred că probabilitatea incidentelor medicale care implică intervenţia serviciului de Ambulanţă este una ridicată şi într-o continuă creştere”, explică Monica Iacob-Ridzi în întrebarea sa parlamentară.

În acest context, deputatul Monica Iacob-Ridzi îi adresează ministrului Nicolae Bănicioiu o întrebare referitoare la probabilitatea ca şi judeţul Hunedoara să poată beneficia de autosanitare noi pentru serviciile de Ambulanţă ale spitalelor din acest judeţ.

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: