Prima pagină > EXCLUSIV TV > La Petroşani s-a stabilit ca Valea Jiului să elaboreze un “Pact pentru Energie” de care Guvernul să ţină cont înainte de aprobarea viitoarei Strategii Naţionale Energetice

La Petroşani s-a stabilit ca Valea Jiului să elaboreze un “Pact pentru Energie” de care Guvernul să ţină cont înainte de aprobarea viitoarei Strategii Naţionale Energetice

d1Nu o dată s-a spus că soluţiile pentru viitorul economic al Văii Jiului şi, în acest sens, în mod special soluţiile pentru viitorul industriei miniere şi energetice trebuiesc găsite în plan local şi, mai apoi, argumentate şi susţinute în strategiile naţionale ale Guvernului.

În acest context, în urmă cu un mai bine de un an, la iniţiativa primarului municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, avea loc la Petroşani un seminar care a reunit personalităţi locale din mediul academic, dar şi specialişti practicieni în domeniul minier şi energetic. În urma acelei întâlniri s-au desprins câteva soluţii concrete care pot conduce nu doar la salvarea industriei miniere, ci şi la relansarea acesteia în perioada următoarelor decenii.

În deplin respect faţă de principiul continuităţii, administraţia publică locală a municipiului Petroşani a fost, la începutul săptămânii trecute, gazda unei noi dezbateri pe acest subiect. De data aceasta în atenţia specialiştilor care au răspuns invitaţiei lansate de primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, s-a aflat chiar viitoarea “Strategie energetică a României, pentru perioada 2014-2020”. Faţă de acest document, lansat în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, atât primarul municipiului Petroşani, cât şi alţi participanţi la masa rotundă de la Petroşani, atrag atenţia arătând că, în ciuda declaraţiilor politice şi a promisiunilor electorale făcute inclusiv în Valea Jiului, la ora actuală huila de Valea Jiului nu se regăseşte în documentul elaborat de specialiştii guvernamentali.
Pentru perioada anilor 2014-2035, ţara noastră trebuie să meargă la negocieri cu reprezentanţii U.E. şi pentru acest lucru, trebuie realizată o strategie energetică, care să funcţioneze optim şi în siguranţă, intenţionând ca în viitor să fie folosit un mix energetic pe bază de cărbune, în proporţie de 25-30%, hidro 25-35%, regenerabilă 15-20% şi gaze naturale 8-10%. Strategia energetică naţională trebuie să fie una coerentă, care să ţină cont de mai mulţi factori, începând de la resursele naturale, condiţiile de mediu, resursele umane, etc. Securitatea energetică a reprezentat şi trebuie să reprezinte şi în continuare, condiţia fundamentală a existenţei naţiunii şi statului român şi un obiectiv fundamental al factorilor de decizie guvernamentali şi politici. Acestea sunt câteva din ideile care s-au desprins în cadrul mesei rotunde organizate la Petroşani.

Participanţii au decis ca, în cel mai scurt timp, în plan local să fie elaborat un “Pact pentru Energie” căruia să-i subscrie toate entităţile administrative, academice, politice şi parlamentare, reprezentanţi ai mediul de afaceri şi ai societăţii civile care doresc ca mineritul în Valea Jiului să continue, iar în viitoarea Strategie Energetică Naţională şi în noua Lege a Minelor, huila să-şi găsească un binemeritat loc de resursă minerală strategică, care să contribuie la securitatea naţională, siguranţă economică, energetică şi socială în situaţii de criză a altor resurse şi care, condiţionează direcţii strategice ale dezvoltării socio-economice sau ale securităţii regionale.

“În strategia care trebuie să fie elaborată, trebuie scris clar ceea ce trebuie făcut şi chiar cu putere de lege. Factorul politic este decisiv, dar nu trebuie numai să promiţi şi să nu faci. Ceea ce facem noi astăzi aici, trebuie luiat în seamă şi trecut în Strategia Energetică Naţională. Huila trebuie să devină o resursă mineral strategică de interes naţional. Şi dacă nu se face nimic în acest sens, vă spun că Valea Jiului moare… şi o să moară ! Semnalul pe care îl tragem aici, trebuie să ajungă la Putere, la Bucureşti, la Parlament, la cei care fac strategia. Trebuie să vedem cum stau aici unele lucruri, pentru că sunt contrare directivelor europene, dar şi acestea trebuie să ducă la prosperitate, la creşterea nivelului de trai. Problemele sunt foarte complicate în Valea Jiului. Acum aşteptăm să vină chinezii, să vină americanii, dar dacă ne rezumăm doar să aşteptăm după capitalul străin, murim. Iar pentru ca sfârşitul spă nu fie contemporan cu noi trebuie să luptăm până la capăt.”, este concluzia pe care transmis-o în cuvântul său prof. univ.dr.ing. Victor Vaida, un reputat tehnician al domeniului termoenergetic din România.

La întâlnirea convocată de primarul municipiului Petroşani au răspuns mai mulţi membri ai Consiliului local ai municipiului Petroşani, profesorii universitari Nicolae Iliaş şi Iosif Andraş, dar şi specialişti din domeniul industriei energetice din România, precum Florin Mârza, Victor Vaida, Valeriu Pleşea sau Doru Vişan.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: