Prima pagină > EXCLUSIV TV > Dr. Alin Vasilescu a făcut publică situaţia Spitalului de Urgenţă din Petroşani

Dr. Alin Vasilescu a făcut publică situaţia Spitalului de Urgenţă din Petroşani

SAMSUNG CAMERA PICTURESPentru că, în perioada premergătoare desfăşurării concursurlui pentru postul de manager al Spitalului de Urgenţă din Petroşani, în spaţiul public au fost vehiculate (ca-ntr-o veritabilă campanie electorală) numeroase informaţii privind situaţia acestei unităţi medicale, dr. Alin Vasilescu – reconfirmat între timp în funcţia de manager – a invitat reprezentanţii presei locale la o conferinţă de presă pentru a prezenta, exact şi detaliat, situaţia Spitalului de Urgenţă din Petroşani.

Am aflat astfel că, deşi situaţia nu este una fericită, din multe unghiuri de vedere, totuşi, privite în ansamblu şi fără patimă, lucrurile au cunoscut aici, în ultimii ani, şi faţete pozitive. În altă ordine de idei, aşa cum avea să ne lămurească managerul SUP, făcând apel la statistici comparative, chiar şi pentru punctele nevralgice care grevează activitatea acestei unităţi medicale din Valea Jiului, există cel puţin câte o explicaţie.

Spre exemplu, dr. Alin Vasilescu recunoaşte că situaţia financiară a Spitalului de Urgenţă din Petroşani nu este “pe roze”. Dar, tot domnia sa, atrage atenţia că “în 2010, când am preluat conducerea spitalului, acesta avea datorii de 34 miliarde de lei vechi, din care 8,8 miliarde aveam de primit de la Casa de Asigurări şi alte 25,5 miliarde reprezentau datoriile directe. În prezent Spitalul are 47 de miliarde de lei vechi datorii către furnizori (toate în graficul de plăţi de 90 de zile), din care 12 miliarde reprezintă datoriile Casei de Asigurări.” În plus, la acumularea acestor datorii au mai concurat o serie de alţi factori cum ar fi: * scăderea numărului de paturi (de la 627 la 519) pentru care există contracte de finanţare prin Casa de asigurări; * creşterea numărului de personal, o dată cu preluarea secţiilor de Preumofiziologie de la Vulcan şi a fostului Spital de la Petrila, fără creşterea corespunzătoare a fondului de salarii (în ciuda promisiunilor făcute în acerastă direcţie de fosta conducere a Ministerului Sănătăţii); * creşterea fondului de salarii; * creşterea costurilor de întreţinere etc.

Doctorul Alin Vasilescu nu ascunde nici faptul că, în prezent, dat fiind numărul constant mare de pacienţi ai Spitalului de Urgenţă din Petroşani, posibilitatea unităţii medicale de a satisface necesarul de medicamente este de doar 2/3, fapt care generează situaţia nefericită ca pacienţii să fie nevoiţi să-şi achiziţioneze din resurse proprii o parte din tratamentele prescrise de medici. Tot la capitolul “probleme” directorul SUP nu ascunde nici faptul că, în ciuda eforturilor depuse de conducerea SUP, există încă foarte multe inconveniente generate de infrastructura clădirii spitalului, în care nu
s-au mai făcut reparaţii capitale de 37 de ani. Din păcate, deşi anul trecut a fost demarat un proiect amplu privind reparaţiile capitale şi achiziţia de echipamente medicale moderne pentru Spital, după o primă alocare de fonduri la finele anului 2013, în acest an nu a mai fost acordat nici un ban de la bugetul de stat pentru acest proiect.

În ciuda tuturor acestor probleme, în toţi aceşti ani, dar mai cu seamă în ultimii 2-3 ani, graţie în primul rând sprijinului de care unitatea medicală s-a bucurat din partea Primăriei municipiului Petroşani, echipa managerială condusă de dr. Alin Vasilescu a putut consemna şi câteva realizări notabile. “În primul rând, din punct de vedere al infrastructurii, este vorba despre ambulatoriul de specialitate care a beneficiat de un program de finanţare europeană, susţinut de Primăria din Petroşani, ale cărui efecte sunt astăzi vizibile pentru toată lumea”, spune directorul SUP. Apoi, dr. Vasilescu se mândreşte cu faptul că, dacă în 2010, spitalul avea 627 de paturi din care 10 în conservare, astăzi SUP are 657 de paturi, niciunul în conservare, fiind găsite soluţii pentru finanţare a acestora chiar şi în sistem privat (vezi cazul secţiei ATI).

Tot o uriaşă “bilă albă” pentru echipa de conducere de la SUP este legată de politica de personal, dar şi de calitatea actului medical. Astfel, chiar dacă mişcăriule fireşti de pe piaţa muncii au influenţat şi personalul de la SUP, în prezent – în ciuda unui deficit de personal de 180 de oameni – activitatea este acoperită bine cu personal de specialitate (medici şi asistenţi) dar şi cu personal auxialiar aproape la toate secţiile din spital. Mai mult decât atât, calitatea personalului medical de la Petroşani a făcut posibil nu doar ca numărul cazurilor în care unitatea medicală de la Petroşani a fost nevoită să trimită pacienţi la alte centre medicale specializate din ţară să scadă, dar pe anumite specializări, cum ar fi spre exemplu secţia de neurochirurgie sau ortopedie, Spitalul din Petroşani tratează cazuri în care alte spitale (din Deva, Hunedoara sau chiar din judeţele Gorj şi Alba) trimit pacienţi la Petroşani.

Deşi privită deseori cu rezerve, activitatea unităţii de primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul din Petroşani consituie unul din punctele forte ale activităţii medicale din Valea Jiului, în opinia directorului Alin Vasilescu. Acesta spune că, dacă în 2011, la serviciul de urgenţă erau tratate circa 34.500 de persoane, anul trecut numărul celor care s-au prezentat la Urgenţe a ajuns la aproape 45.000 iar, pe fondul constrângerilor la care sunt supuşi şi medicii de familie, trendul se menţine în creştere, chiar dacă, de foarte multe ori, cazurile înregistrate la UPU nu prezintă o urgenţă medicală.

Puse cap la cap, informaţiile prezentate la începutul unui nou mandat de managerul spitalului din Petroşani, relevă faptul că, în ciuda inerentelor probleme cu care sectorul sanitar din ţara noastră se confruntă şi care nu ocolesc nici unitatea medicală de la Petroşani, activitatea acestui spital poate fi considerată una bună, cu perspective certe de a mai creşte în anii următori.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: