Prima pagină > EXCLUSIV TV > Graţie Apa Serv, Valea Jiului are ceea ce încă mulţi europeni doar visează

Graţie Apa Serv, Valea Jiului are ceea ce încă mulţi europeni doar visează

SAMSUNG CAMERA PICTURESUltimul obiectiv major al proiectului privind “Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în Valea Jiului”, finanţat
printr-un program european de excepţie, este vorba despre “Extinderea staţiei de epurare a apelor uzate Dănuţoni-Aninoasa”, a fost dat în folosinţă, la începutul săptămânii trecute, în prezenţa celor mai importanţi factori care au contribuit la succesul acestuia. Un succes care demonstrează o dată în plus că acolo unde, în politică şi administraţie, nu există bariere, se pot face lucruri de-a dreptul excepţionale.

Nu întâmplător la festivitatea organizată de Apa Serv Valea Jiului, beneficiarul principal al acestui important proiect, au fost prezenţi toţi cei care, de-a lungul ultimilor ani, şi-au adus un aport la implementarea cu succes a acestui program. Aşa cum nu întâmplătoare a fost şi prezenţa ministrului Mediului, Atilla Korodi la acest eveniment.

La vremea când acest proiect primea “undă verde”, actualul director general al Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram, era vicepreşedinte al Consiliului judeţean Hunedoara şi primea, din partea preşedintelui CJH, acelaşi, atunci ca şi acum, Mircea Ioan Moloţ, sarcina de a se ocupa îndeaproape de proiectul privind dezvoltarea operatorului regional de apă din Valea Jiului. Deşi era, la vremea respectivă, membru al PRM, Costel Avram a ştiut să coaguleze în jurul său oameni din diferite zone de decizie ale politicii hunedorene (inclusiv de la UDMR, partid care tocmai ce-l propulsase pe Atilla Dezsi în funcţia de subprefect al judeţului Hunedoara), pentru a conclucra împreună la demararea şi finalizarea cu succes a acestui proiect care situează astăzi Valea Jiului în elita comunităţilor locale europene în care respectul pentru mediu este probat prin investiţii semnificative.

Prezent la festivitatea de punere în funcţiune a staţiei de epurare a apelor uzate de la Dănuţoni, ministrul Mediului, Atilla Korodi declara că “multe ţări europene încă doar visează la ceea ce, din punct de vedere al respectului pentru mediul înconjurător, pentru copii şi pentru generaţiile care vor urma, s-a făcut deja prin derularea cu succes a acestui proiect european, în Valea Jiului”. În plus, finalizarea obiectivului de la Dănuţoni, ultimul din cele 4 proiecte similare aprobate în România pe fonduri europene, este primul care a fost dus la bun sfârşit. Acest lucru este, şi în opinia ministrului Mediului, un succes dublat de responsabilitatea cu care de la factorii de decizie şi până la cei de execuţie au înţeles să acţioneze, un succes care recomandă operatorul regional de apă şi canalizare din Valea Jiului pentru alte finanţări similare, de care se vor bucura generaţii întregi.

Printre cei care au trăit intens transformările din ultimii ani se numără şi primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, care în 1972 îşi începea activitatea, în condiţiile din acea vreme, ca Munctor la staţia de la Dănuţoni. “Comparativ cu felul în care se desfăşura, la vremea respectivă, activitatea de apurare a apelor uzate, pot să vă spun că astăzi ne aflăm la cota maximă a standardelor europene în acest domeniu”, apreciază Gheorghe Ile. La rândul său, actualul primar al oraşului Aninoasa, Nicolae Dunca, îşi aminteşte că ani de zile a trăit disconfortul de a fi vecin al acestei staţii de epurare, dar că, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare şi implementare a treptei bilogice terţiare, practic acum nu mai există nici un fel de discomfort pentru cetăţenii din zonă.

Dincolo de declaraţii, de amintiri şi perpective, schimbările de mediu care plasează Valea Jiului, odată cu finalizarea acestui proiect, în rândul încă puţinelor zone din Europa care reprezintă un etalon în ceea ce priveşte protecţia apelor şi a mediului înconjurător, au la bază efortul conjugat nu doar al liderilor politici, ci mai ales al specialiştilor de la Apa Serv şi Hidroconstrucţia (antreprenorul lucrării). În cifre, potrivit managerului de proiect, Monica Tarcea, contractul de lucrări “Extinderea staţiei de epurare a apei uzate Dănuţoni, Valea Jiului”, finanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu 2007-2013, în cadrul proiectului major “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara” a beneficiat de un buget total de 22.724.129,47 lei (fără TVA). Lucrările au fost executate în 27 de luni şi 6 zile şi au constat în următoarele categorii: extinderea treptei biologice a staţiei de epurare ape uzate Dănuţoni de la o capacitate de 80.000 PE la o capacitate de 129.000 PE şi instalarea treptei de tratare terţiară pentru întrunirea standardelor de tratare avansată a efluentului, conform Directivei 91/271/CEE). Tradus în limbaj ceva mai simplu, acest lucru înseamnă că apele reziduale colectate de către operatorul regional de apă sunt eliberate în aval de staţia de la Dănuţoni complet epurate, fără a prezenta nici un fel de pericol pentru cei care utilizează Jiul ca sursă de apă potabilă.

“Odată cu încheierea acestui proiect, cred că noi, cei de la Apa Serv, facem odată în plus dovada faptului că precocupările pe care le avem răspund nu doar cerinţelor cetăţenilor din Valea Jiului, care sunt principalii noştri beneficiari, ci după cum vedeţi, şi celor mai exigente cerinţe europene în materie de mediu, fapt care se va răsfrânge într-un mod pozitiv asupra altor perspective de dezvoltare a zonei”, este de părere Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Cum încheierea unui capitol de succes deschide calea unui nou început, Apa Serv Valea Jiului a demarat deja un nou proiect de investiţii în modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare din Valea Jiului, de data aceasta cu un buget mult mai mare: aproximativ 80 de milioane de euro. Tot din bani europeni nerambursabili alocaţi pentru perioada 2014-2020.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. ionela
    27 ianuarie 2015 la 6:30 pm

    Ceea mai „ceea” statie de epurare. Nici in ziua de azi nu functioneaza Statia noua. Datorita lucrărilor prost făcute pe bani europeni! Bravo! Ati facut o statie de ” rahat”!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: