Prima pagină > EXCLUSIV TV > La Târgul de Produse Tradiţionale de la Petroşani vizitatorii au aflat şi cum e să mănânci “ca la momârlani”

La Târgul de Produse Tradiţionale de la Petroşani vizitatorii au aflat şi cum e să mănânci “ca la momârlani”

Aşa cum e scris în pildele bătrânilor, o toamnă frumoasă şi îmbelşugată e anunţată de ploaie. Cum prima zi a ediţiei din acest an a Târgului de Produse Tradiţionale de la Petroşani a fost una ploioasă nu avem decât să concluzionăm că, la Petroşani, toamna se anunţă a fi una frumoasă şi îmbelşugată.

Încă un semn că aşa stau lucrurile l-a constituit însăşi ediţia din acest an a târgului, a patra în istoria ultimilor ani, la Petroşani. Şi în acest an, zeci de producători din Valea Jiului, dar şi din alte colţuri ale ţării, s-au întrecut să pune pe tarabe – şi acestea care mai de care mai frumoase – produse de cea mai bună calitate. Caş dulce, brânză de oi şi de vaci, sloi, slănină afumată, şuncă de porc şi cârnaţi, must şi fructe pe săturate, pită de casă bine dospită – sunt doar câteva din produsele pe care miile de vizitatori ai târgului de produse tradiţionale de la Petroşani le-au putut achiziţiona la “prima mână”. O parte din produsele puse pe tarabe la acest târg au reuşit să obţină şi certificatul european care le atestă drept produse tradiţionale, brânza “Burebista” sau sloiul de oaie, produse marcă înregistrată ale societăţii Comexim R din Lupeni fiind un exemplu în acest sens.

Iar pentru ca atmosfera să fie una şi mai primitoare, momârlanii din Petroşani, coordonaţi de Dorel Călina au pus sâmbătă dis de dimineaţă cazanele la foc încins, astfel încât la prânz, circa 700 de oameni aflaţi la târg, au avut parte de o masă caldă tradiţională, chiar în faţa primăriei din Petroşani. “S-a împlinit a patra ediţie de când Consiliul local al municipiului Petroşani cu Primăria sponsorizează câteva sute de porţii de mâncare în cadrul acestui inedit şi binevenit târg. Anul acesta, împreună cu meşterii bucătari ai momârlanilor am pregătit pentru oaspeţi o tocană de oaie şi păsatul, care e o tradiţie culinară la noi în Valea Jiului. Pentru aceste gustări avem reţete autentice, din
moşi-strămoşi. Ele nu sunt greu de pregătit, spre exemplu la păsat este boaba de porumb care este spartă, se spală, se curăţă, se pune la fiert şi se adaugă untul de casă şi apoi, când e perioadă de post, punem zahăr, iarăşi când nu e post, punem brânză. De la ora 5 dimineaţa am venit aici şi am dat drumul la foc. Cred că pentru 600-700 de persoane am gătit”, a spus Dorel Călina.

Printre cei care s-au aflat în târg sâmbătă, s-a numărat şi primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi. Acesta s-a arătat încântat de numărul mare de producători care au răspuns invitaţiei lansate de autorităţile locale de la Petroşani şi au venit să-şi expună la vânzare produsele tradiţionale româneşti. În semn de apreciere pentru efortul acestora, dar şi pentru modul în care ştiu să păstreze reţetele culinare autentice româneşti, producătorii au fost distinşi de către autorităţile locale de la Petroşani cu o diplomă de merit, înmânată fiecărui producător în parte chiar de către primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Ca bun gospodar ce este, primarul Petroşaniului nu s-a dat la o parte nici când a fost vorba de a da o mână de ajutor la prepararea tocăniţei de carne de oaie. A îmbrăcat halatul alb (cum e regula acum, după normele europene cărora li s-au conformat şi momârlanii din Valea Jiului), şi-a pus clopul pe cap şi a prins a mesteca vârtos în oale. “În fiecare an facem acest târg de produse tradiţionale, cu scopul declarat de a promova produsele tradiţionale autohtone şi de a ajuta producătorii locali în comercializarea directă a acestora. Dorim să le oferim cumpărătorilor, fie ei turişti care se află în Petroşani dar şi cetăţenilor din Valea Jiului, aceste produse de calitate, produse naturale şi această mâncare tradiţională pe care de fiecare dată momârlanii noştri o pregătesc cu atâta drag. Am experimentat şi eu acest sentiment azi, ajutând la împărţirea păsatului”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Luminiţa ANDRONACHE VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: