Prima pagină > EXCLUSIV TV > Reeditarea volumului “Povestiri petrilene” un prim pas din eforturile comunităţii culturale din Valea Jiului de a-l aşeza pe scriitorul Ion D. Sîrbu pe piedestralul pe care-l merită

Reeditarea volumului “Povestiri petrilene” un prim pas din eforturile comunităţii culturale din Valea Jiului de a-l aşeza pe scriitorul Ion D. Sîrbu pe piedestralul pe care-l merită

Probabil cele mai frumoase povestiri care s-au scris vreodată despre mineri şi despre Valea Jiului sunt ineditele “Povestiri petrilene” ale lui Ion Dezideriu Sîrbu. Pentru cei care nu au avut încă ocazia de a le citi într-una din cele două ediţii în care au fost deja publicate, graţie unei inviţiative a Fundaţiei petrilene “Condiţia română” condusă de Ion Barbu, iniţiativă susţinută de Primăria şi Consiliul local al municipiului Petroşani, o nouă ediţie a “Povestirilor petrilene” a văzut de curând lumina tiparului. “Am decis în două minute, după o convorbire pe care am avut-o cu maestrul Ion Barbu la premiera piesei “Pragul albastru” de la teatrul din Petroşani, că este un gest de onoare pe care trebuia să-l facem în 2014, an care marchează 95 de ani de la naşterea lui Ion D. Sîrbu şi 25 de ani de la trecerea sa dincolo de “pragul albastru”, reeditând acest volum de “Povestiri petrilene” care reprezintă nu doar o frumoasă autobiografie a scriitorului Ion D. Sîrbu (aşa cum chiar domnia sa spunea) ci şi o frumoasă biografie a Văii Jiului şi a acestor oameni deosebiţi care sunt minerii din Valea Jiului”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi la evenimentul organizat sâmbăta trecută în foaierul Teatrului “Ion D. Sîrbu” din Petroşani, eveniment prilejuit de lansarea celei dea treia ediţii a volumului “Povestiri petrilene”.

Cartea, apărută într-o ediţie cu adevărat de colecţie, în condiţii grafice deosebite, la prestigioasa Editură Măiastra din Tg. Jiu, este însoţită de câteva fotografii de epocă ale Petrilei, puse la dispoziţie cu generozitate de maestrul Ion Barbu, dar şi de importante referinţe critice selectate de Toma Velici. Acesta a devoalat de altfel şi inedita poveste a… “Povestirilor petrilene”. “Scrise iniţial între anii 1955-1956 la Petrila, Cluj şi Bucureşti, “Povestirile petrilene” au apărut abia după 17 ani de la predarea manuscrisului la Editura Tineretului, această îndelungă întârziere fiind generată de ceea ce Ion D. Sîrbu numea “accidentul meu biografic”, respectiv condamnarea sa la ani grei de temniţă pentru “vina” de a fi refuzat colaborarea cu organele de Securitate. Pentru că manuscrisele iniţiale au fost date la topit, “Povestirile petrilene” publicate de Editura Junimea din Iaşi în 1973 au fost rescrise, în cea mai mare parte, din memorie, de către Sîrbu”, mărturiseşte Toma Velici.
Chiar dacă reprezintă evenimente culturale de excepţie, o lansare de carte şi premiera unei piese de teatru care-l are drept autor, în deschiderea actualei stagiuni a teatrului din Petroşani reprezintă, în opinia primarului Tiberiu Iacob Ridzi, încă mult prea puţin faţă de cât merită Ion D. Sîrbu din partea comunităţii pe care a arătat-o întregii lumi, într-un fel unic, magistral. “Cred că noi, cei din Valea Jiului, avem datoria de a cunoaşte mai bine opera, viaţa şi personalitatea acestui om de cultură remarcabil, pe care nu doar actul său de naştere, ci şi un destin nefericit pentru dânsul dar fericit pentru istoria culturală a acestei zone, l-au legat de Valea Jiului. Nu vă ascun faptul că îmi doresc să iniţiem un proiect prin care opera maestrului Ion D. Sîrbu să ajungă în şcoli, să fie cunoscută de cei care vor duce mai departe istoria acestei zone. Aşa cum nu vă ascund faptul că, din discuţiile constructive pe care le-am avut, pe acest subiect, cu domnul Ion Barbu dar şi cu alţi oameni de cultură din Vale, am decis că Ion D. Sîrbu va avea un monument reprezentativ în Petroşani”, a mai declarat Tiberiu Iacob Ridzi.

Tiberiu VINŢAN

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: