Prima pagină > EXCLUSIV TV > Mihail Sadoveanu se întoarce la Verşeni întru veşnicie graţie lui Costel Avram, un alt brav fiu al acestui sat moldav

Mihail Sadoveanu se întoarce la Verşeni întru veşnicie graţie lui Costel Avram, un alt brav fiu al acestui sat moldav

Puţini mai sunt, în vremurile de astăzi, oamenii pentru care dragostea faţă de locurile natale, respectul faţă de părinţi şi cinstirea acestora să fie tot atâtea valori călăuzitoare în viaţă. Deşi a băut, cu zeci de ani în urmă, apă din Jiu şi a rămas aici, în Valea Jiului, un astfel de om, pentru care uliţa satului din Moldova natală şi umbra călăuzitoare a părinţilor săi sunt importante repere care-i marchează viaţa, este Costel Avram.

Oamenii Văii Jiului îl cunosc mai ales prin prisma calităţilor sale de manager (director general al Apa Serv Valea Jiului) şi politician (lider al PNL în Valea Jiului) sau de sportiv (fost rugbyst în echipa de aur a Ştiinţei Petroşani) şi mecena al culturii locale (mai ales în calitate de preşedinte al Fundaţiei “Rosa Multiflora”). La câteva sute de kilometri depărtare de Valea Jiului, dincolo de Carpaţi, în Moldova, sătenii din Verşeni îl cunosc însă pe Avram mult mai profund decât noi, cei din Valea Jiului.

Chiar dacă pe cartea sa de identitate, la rubrica “domiciliu” este scris municipiul Petroşani, la rubrica “locul naşterii” este înscris satul Verşeni din comuna Miroslăveşti, judeţul Neamţ. “Am iubit întotdeauna aceste locuri, aşa cum mi-am, iubit părinţii şi mereu mi-am dorit să pot întoarce oamenilor din acest sat dragostea cu care am fost şi eu înconjurat aici”, ne mărturiseşte Costel Avram. Un amestec de împrejurări fericite a făcut posibil ca, la finele săptămânii trecute, visul lui Avram contopit cu visul oamenilor din satul Verşani, să devină realitate.
Dezvăluindu-ne faptul că pe uliţele din Verşeni şi-a petrecut copilăria şi cel care avea să devină marele scriitor Mihail Sadoveanu, Costel Avram ne spune că un vis al fratelui mamei sale a fost acela de a vedea, în faţa şcolii din sat, un bust al celui pe care aici oamenii îl numesc, pe bună dreptate, “Ceahlăul literaturii române”. Neculai Corcaci, primar de multe mandate al comunei Miroslăveşti, şi-a dorit şi el acest lucru, dar i-a fost peste putinţă să-l înfăptuiască de unul singur. Avram a îmbrăţişat, la rându-i, visul unchiului său şi, cum bunul Dumnezeu rânduie lucrurile exact aşa cum trebuie, anul 2014 a adus şi oportunitatea de a împlini acest vis al verşenilor. Dumnezeu a vrut ca subsemnatul să fie martor la strângerea de mână dintre Costel Avram şi reputatul artist plastic Sergiu Cristian Ianza, prin care s-a născut ideea realizării bustului lui Sadoveanu care urma să fie donat comunităţii din Verşeni. Fapt care, în aceste zile, s-a şi adeverit.

La 144 de ani de la naşterea sa şi la 63 de ani de la ultima sa plimbare pe uliţele din Verşeni, Mihail Sadoveanu s-a întors în satul mamei sale, unde a fost ridicat pe soclul nemuririi, în faţa şcolii, chiar în ziua de hram a satului, de Sfinţii Mihail şi Gavril. Oamenii au venit, cu mic cu mare, la sărbătoare. Printre ei, cu mulţumirea încă unui lucru bine făcut, s-a aflat şi omul care a adus în realitate visul verşenilor: Costel Avram. “Întoarcerea în satul meu natal totdeauna îmi provoacă emoţii şi nostalgii. Nu a fost nici acum o excepţie… Abia am zis şi eu câteva vorbe”, ne-a mărturisit Avram. Aceste “vorbe” au fost însă în măsură să impresioneze, nu doar sătenii din Verşeni, ci orice om în sufletul căruia mocneşte focul dragostei de locul naşterii, de părinţi, de fraţi, de rude, de prieteni şi pe care viaţa l-a purtat în alte colţuri ale ţării sau ale lumii. “Pornind de la un citat al marelui nostru Mihail Sadoveanu, în care ne spunea că „o clipă de dragoste face mai mult decât o viaţă de mărire”, am ales să revărs azi puţin din dragostea mea mare şi respectul faţă de Moldova, faţă de locurile mele de baştină şi faţă de marile genii date lumii de aceste meleaguri. Sunt prezent astăzi la acest eveniment, pentru că vatra sufletului meu este aici, la Verşeni, şi îmi luminează mereu drumul oriunde m-aş afla. Nu pot uita Verşeniul în care m-am născut, în care am crescut, în care am făcut chirpici şi care mi-a dat tăria să râd de necaz şi să plâng de bucurie. Contribui astăzi la acest eveniment omagiind memoria nemuritorului Mihail Sadoveanu şi îmi doresc ca astfel să pot înapoia măcar puţin din tot ce am primit eu educaţional şi sufleteşte, pe această vatră de pământ şi totodată să le mulţumesc şi părinţilor mei, dascălilor mei şi tuturor celor care au contribuit la formarea mea ca om. Aduc astăzi un pios omagiu memoriei lui Mihail Sadoveanu, dar şi memoriei părinţilor mei, care pe pământul Verşeniului mi-au dat viaţă, m-au iubit şi m-au călit… dar pe care tot pământul Verşeniului, din păcate, mi i-a luat înapoi”, a spus Avram la ceremonia de dezvelire a bustului lui Sadoveanu pe care l-a dăruit acestei comunităţi.

Am remarcat acest eveniment care, aparent, nu are legătură cu Valea Jiului, pentru a vă arăta că având oameni care gândesc şi acţionează în acest fel, normal, dar cu suflet şi dăruire, nu ne vom pierde, indiferent de vremurile care vor veni, bunul cel mai preţ: omenia şi rădăcinile. Iar gestul lui Costel Avram poate fi exemplul pentru toţi cei care ştiu că pentru a deveni un mare om poţi porni dovedind că, înainte de toate, ai mare caracter.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: