Prima pagină > EXCLUSIV TV > Aninoasa a avut parte în 2014 de un cadou electoral de excepţie: scoaterea din insolvenţă a administraţiei locale

Aninoasa a avut parte în 2014 de un cadou electoral de excepţie: scoaterea din insolvenţă a administraţiei locale

View of a sign carrying the name of Aninoasa town is seen at a road intersection in Aninoasa, RomaniaPentru noul primar al oraşului Aninoasa, Nicolae Dunca primii doi ani de mandat nu au fost în măsură să-i pună la încercare abilităţile manageriale. Venit la Putere în 2012 ca alternativă faţă de gestiunea dezastruoasă a oraşului făcută de fostul primar Ilie Botgros, Nicolae Dunca a găsit o administraţie publică în prag de faliment. A avut inspiraţia de a solicita insolvenţa, chiar cu riscul ruşinii de a fi primul oraş din România aflat în stare de insolevenţă, şi astfel a reuşit stoparea afundării oraşului înspre faliment.

Cu datorii estimate mult peste posibilităţile bugetului local şi cu un oraş rămas practic fără surse consistente de alimentare a acestuia după închiderea exploatării miniere, Aninoasa a funcţionat, în ultimii doi ani pe “avarie”, fiind mereu cu mâna întinsă la Guvern sau Consiliul judeţean pentru a-şi putea contiunua activitatea. Despre investiţii sau proiecte de dezvoltare, nici măcar nu a putut fi deschisă vreo discuţie.

Zeci, poate chiar sute de drumuri, a făcut Nicolae Dunca la colegii de partid din PSD, aflaţi în funcţii cheie la nivel local, reginal şi naţional, pentru a căuta speranţa unei soluţii de ieşire din criză, dar de fiecare dată a revenit acasă doar cu un sac plin de promisiuni.

În tot acest timp, cu un buget minimal de funcţionare şi plăţi autorizate strict de administratorul sindic numit de instanţă pentru gestionarea situaţiei de insolvenţă, Aninoasa nu a putut nici măcar să lanseze în dezbatere vreo chestiune legată de investiţii publice. Cu toate că, în campania electorală, Nicolae Dunca îşi asumase câteva obiective cât se poate de clare.
Din fericire pentru comunitatea locală din Aninoasa, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a adus o aşteptată “pomană electorală” din partea PSD, Guvernul Ponta alocând de la bugetul de stat întreaga sumă necesară pentru achitarea obligaţiilor restante ale administraţiei locale, reaşezând oraşul pe linia de plutire din punct de vedere al situaţiei financiare. Firesc am putea spune, mulţumirea cetăţenilor din Aninoasa s-a concretizat în peste 70% din voturi acordate lui Victor Ponta, atât în primul cât şi în al doilea tur al alegerilor din noiembrie. Victor Ponta nu a ajuns Preşedinte cu voturile aninosesnilor, însă Aninoasa a reuşit să scape de povara datoriilor şi de ruşinea insolvenţei.

Până să se ajungă însă aici, la Aninoasa capitolul “Investiţii publice” a fost gestionat de Consiliul judeţean Hunedoara care, tot în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, a alocat sumele necesare pentru reabilitarea drumului de acces dintre Iscroni şi Aninoasa, unul din cele mai importante obiective de investiţii asumate de toţi administratorii publici ai oraşului după 1990. Cele mai semnificative fonduri investite însă la Aninoasa au fost cele ale operatorului regional de apă şi canalizare, SC Apa Serv Valea Jiului. Câteva milioane de euro au fost investite de Apa Serv, din bani europeni, pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din oraşul Aninoasa şi în modernizarea staţiei de epurare a apelor uzate de la Dănuţoni.

Având acum control deplin asupra gestionării bugetului local, Nicolae Dunca se va afla, în următorii doi ani, în faţa unor importante provocări legate de investiţiile pe care aninosenii le aşteaptă: modernizarea drumurilor, reabilitarea şcolilor, construcţia de locuinţe sociale, atragerea de investitori pentru crearea de locuri de muncă etc.

Pentru toate aceste obicentive sau, pentru a demonstra locuitorilor din Aninoasa că are expertiza necesară de a demara cât mai multe din aceste proiecte şi, într-un final, de a ridica oraşul Aninoasa la nivelul celorlalte localităţi din Valea Jiului, Nicolae Dunca are dispoziţie numai doi ani. Doi ani de decizii esenţiale, în care trebuie să facă şi treabă dar, în acelaşi timp trebuie să se asigure şi că Aninoasa nu va ajunge din nou într-o stare de blocaj economic şi financiar.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: