Prima pagină > EXCLUSIV TV > Programul de investiţii nu a fost abandonat, în 2014, de administraţia de la Petroşani, în ciuda tuturor constrângerilor

Programul de investiţii nu a fost abandonat, în 2014, de administraţia de la Petroşani, în ciuda tuturor constrângerilor

DSC_0050Pentru că anul 2014 se apropie cu paşi mici şi repezi de final, ne propunem să aducem în faţa dumneavoastră un set de retrospective având ca teme viaţa publică din Valea Jiului. În mod evident, în rândul acestor teme, un loc esenţial îl ocupă cea legată de performanţele pe care autorităţile locale le-au avut în acest an în ceea ce priveşte derularea investiţiilor în dezvoltarea şi modernizarea oraşelor şi municipiilor. În mod firesc, începem analiza noastră având în atenţie situaţia din municipiul Petroşani.

Cu siguranţă, vă mai aduceţi aminte că, în campania electorală din 2012, un banner ridicat în zonele centrale ale Petroşaniului afişa, spre surpriza oamenilor, doar o… cifră. 2.125.461.871.190 s-a dovedit însă a nu fi un cod secret, ci pur si simplu valoarea totală a fondurilor pe care a reuşit să le atragă pentru comunităţile din Petroşani, Petrila şi Aninoasa, deputatul Monica Iacob Ridzi. Potrivit calculelor făcute de Monica Iacob Ridzi la vremea respectivă, din totalul acestor fonduri, Petroşaniul a avut parte de peste 288 miliarde de lei vechi la care s-au adăugat alte peste 707 miliarde de lei vechi, din fonduri europene.

Din păcate, anul 2014 nu a mai consemnat aceeaşi abundenţă a fondurilor publice şi europene pentru municipiul Petroşani, ca de altfel pentru niciuna dintre localităţile Văii Jiului. Desigur, pentru situaţia creată există şi cel puţin o explicaţie. În primul rând, finalizarea programelor europene aferente bugetului perioadei 2007-2014 şi nefinalizarea programelor europene aferente bugetului pentru 2014-2020 au condus la o scădere a valorii proiectelor europene atrase de municipalitatea din Petroşani.
Chiar şi aşa însă, pe programele aflate încă în derulare, Petroşaniul a depus o serie de proiecte şi, din fericire, unele s-au dovedit a fi de succes. Spre exemplu, un proiect mai vechi al administraţiei locale de la Petroşani, cel care viza construirea unui centru de informare turistică, a primit, în a doua jumătate a acestui an, undă verde pentru finanţare. Valoarea acestui proiect este de  617.705,64 lei, cu o componentă nerambursabilă în sumă de 488.875,81 lei.

Un alt proiect, semnat chiar în urmă cu câteva săptămâni de către primarul Tiberiu Iacob Ridzi şi directorul ADR Vest Sorin Maxim, aduce alţi peste 800.000 de euro pentru continuarea şi finalizarea unui proiect început încă din 2007 care vizează construirea şi dotarea unui minihotel şcoală destinat pregătirii viitorilor specialişti în turism care urmează cursurile Colegiul Economic Hermes.

Deşi criza financiară şi reţinerea cu care Guvernul a acţionat în acest an în domeniul finanţării investiţiilor, a ţinut în loc şi multe din proiectele deja demarate în municipiul Petroşani, administraţia locală condusă de Tiberiu Iacob Ridzi a reuşit să găsească soluţii pentru a continua o parte din aceste proiecte. Spre exemplu, având în vedere faptul că blocarea finanţărilor pentru proiectul major de dezvoltare a domeniului schiabil din masivul Parâng putea genera, printre altele, şi pierderea unora dintre lucrările deja aflate în execuţie, primarul Tiberiu Iacob Ridzi şi-a asumat soluţia contractării unui credit comercial de 13 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la telescaunul TS3, convins fiind că acesta va genera o creştere a interesului turiştilor faţă de staţiunea Parâng în acest sezon de iarnă. În urma discuţiilor purtate cu responsabilii Direcţiei de Turism din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, primarul Petroşaniului are acum speranţe că va recupera de la Guvern fondurile investite în acest proiect şi, mai mult decât atât, că investiţiile vor continua şi în anii următori.

Un alt succes al administraţiei locale de la Petroşani în anul 2014 este cel legat de finalizarea şi punerea în funcţiune a unei alte investiţii asumate de primarul Tiberiu Iacob Ridzi la reinvestirea sa în funcţie, în anul 2012. Este vorba despre bazinul didactic de înot, dat în folosinţă luna aceasta. Finalizarea acestui obiectiv, realizat cu finanţarea Companiei Naţionale de Investiţii în parteneriat cu Consiliul local Petroşani este încă un rezultat al eforturilor conjugate depuse de către primarul municipiului Petroşani şi soţia acestuia, deputatul Monica Iacob Rdizi, împreună cu alţi factori politici şi decizionali.

Desigur, dincolo de toate aceste obiective majore, anul 2014 a însemnat din punct de vedere al investiţiilor de la Petroşani, şi continuarea unor lucrări de infrastructură. Remarcabilă este, în acest context, modernizarea drumului de acces spre zona turistică Parâng, pe porţiunea aflată în responsabilitatea administraţiei publice locale, respectiv pe strada Maleia. Întreţineea drumurilor publice a fost, de altfel, o permanentă preocupare a administraţiei locale de la Petroşani, în acest sens intervenindu-se ori de câte ori a fost nevoie pentru repararea arterelor de ciurculaţie afectate de intemperii.

Sigur că multe alte proiecte pe care echipa primarului Tiberiu Iacob Ridzi le-a iniţiat de-a lungul ultimilor ani nu au avut, până în acest moment, acelaşi destin fericit precum cele enumerate mai sus. Spre exemplu, finalizarea construcţiei grădiniţei pentru copii din imediata vecinătate a Şcolii IG Duca (în plin centrul municipiului Petroşani) sau construcţia unor creşe pentru copii, sunt proiecte a căror finanţare este blocată la ministerele de resort şi, din nefericire, autorităţile locale nu au competenţa de a interveni în finanţarea şi executarea lor.
Pentru o parte din aceste proiecte, dar şi pentru altele aflate în atenţia autorităţilor locale de la Petroşani, anul 2015 poate aduce însă şansa unui nou început. De data aceasta, unul de succes.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: