Prima pagină > EXCLUSIV TV > La mina Livezeni a avut loc comemorarea celei mai mari tragedii din istoria mineritului

La mina Livezeni a avut loc comemorarea celei mai mari tragedii din istoria mineritului

La mina Livezeni a avut loc vineri 28 noiembrie, comemorarea victimelor celui mai grav accident de muncă din istoria mineritului românesc. Cu 34 de ani în urmă, 54 de mineri şi militari şi-au pierdut viaţa în două deflagraţii succesive. Cele două explozii succesive au ucis 54 de muncitori şi militari în termen, iar alţi 24 au fost răniţi grav.
Tragedia s-a produs din cauza acumulării metanului în subteran, pe fondul încălcării cu bună ştiinţă a normelor elementare de protecţie a muncii, pentru că minerii erau forţaţi să lucreze în condiţii de pericol pentru a putea fi raportate producţii record. Deşi a fost vorba de cel mai grav accident colectiv din istoria postbelică a mineritului românesc, regimul comunist de atunci a anunţat doar 49 de morţi pentru a nu fi declarat doliul naţional.

În curtea exploatării miniere Livezeni a fost ridicată o troiţă în memoria victimelor acestei tragedii, iar în jurul crucii din curtea minei are loc de 34 de ani încoace şi un emoţionant ceremonial dedicat celor care şi-au pierdut viaţa în subteran.

Şi în acets an, la eveniment au fost prezenţi, alături de rudele celor decedaţi în această tragedie, reprezentanţi ai companiei miniere şi ai sindicatelor, oameni politici, reprezenaţi ai administraţiilor locale de la Petroşani şi Vulcan, ziarişti.

Într-un mesaj transmis pe o reţea de socializare, liderul sindical de la mina Livezeni, Adrian Jurca îşi aminteşte de momentele tragediei, deşi avea la vremea respectivă doar 14 ani. „Eram copil,aveam 14 ani.Foarte des hoinăream cu diverşi prieteni prin oraş.Încercam să facem o înţelegere cu cei de la cinematograful Republica,din centrul vechi să mai vedem câte un film.Era pe înserat,nu ştiam cât este ceasul,timpul nu era atunci important pentru mine.A afla, atunci cât era ceasul nu era chiar simplu,trebuia să întrebi pe cineva.De multe ori de ruşine nu o mai făceai.Celor mai în etate mă adresam cu ,,sărumana”,chiar şi acum mătuşilor şi unchilor mei le mai zic asa. Pe drumul către Maleia,pe lângă terasa şi restaurantul Minerul treceau cu sirenele pornite maşini de salvare.Vechile IMS-uri.Mai apoi maşini ale miliţiei ,cum erau atunci.Nu ştiam ce se petrece.Dar ştiam că trebuia să ajung foarte repede acasă.Şi acum când aud o sirenă mă gândesc la mină,uneori sun la dispecer şi întreb dacă nu a avut loc vreun accident.Este ceva ce avem în sânge noi cei din Valea-Jiului. Când am ajuns acasă mama plângea.Lucra la staţia de compresoare de la puţul Est,şi pe schimbul,ei avusese loc explozia din subteran.Vecinul nostru Vlaicu Pamfil zis ,,tati” plecase la acţiunea de salvare.Tot aşa plecase încă un vecin din scara cealaltă.Soţiile lor erau la noi şi plângeau.Copii fiind, plângeau mamele plângeam şi noi.Informaţiile practic nu existau,totul era secret.La ştiri nu se prezenta absolut nimic.A fost o adevărata tragedie,mai aflam câte ceva când reuşea nea Pamfil să vină acasă.Povestea puţin,nu aveau voie să spună prea multe. După revoluţie am reuşit să aflu adevărul despre aceasta explozie.Marian Boboc a scris şi o carte,foarte bine documentată.Am făcut rost atunci după revoluţie de dosare ale securităţii care explicau cu exactitate tot ce se întâmplase în aceea zi la mina Livezeni.Este şocanta povestea supravieţuirii lui Valache Ion.Un om declarat mort , ţinut ascuns pentru câteva zile.Apoi trecut doar accidendat.Comuniştii au procedat astfel să nu fie depăşit numărul de 50 morţi pentru a nu fi obligaţi să declare doliu naţional.Nu numai cu el au procedat la fel,am mai avut un vecin Gligor.Care deşi era mort a fost dus la Bucureşti,iar apoi declarat la câteva zile decedat,tot din acelaşi motiv.Morţii nu trebuiau să depăşească cifra de 50.Doamne în ce lume am putut trăi?am să descriu doar puţin din ceea ce a trăit Valache Ion;,,mă aflam în cealaltă lume.Nu mă puteam mişca,apoi am început să am dureri în piept şi în tot corpul.Am auzit cum se apropiau salvatori de mine,nu puteam în schimb să reacţionez nicicum.Unul dintre ei a spus să treacă mai departe că nu mai există supravieţuitori.Ceva mi-a dat forţă să îl prind pe unul de picior şi să îi zic-nu mă lăsa nenea să mor aici”.A fost salvat.Acum este pensionar
În incinta minei Livezeni este ridicat un monument în memoria celor morţi atunci,in număr de 53.Iniţiativa a aparţinut lui Ionel Ciontu şi Sindicatului Liber E.M.Livezeni.Anual se comemorează victimele acelei explozii.Văd în fiecare an pe Oana Trofin(fostă Romanescu),pe dna Bosoi.Nu a lipsit niciodată tanti Rusu care vine din Moldova cu coliva.Când într-o zi nu o să o mai văd la mina Livezeni voi înţelege că o lume a luat sfârşit.Lumea în care iubirea dintre doi oameni dăinuia şi peste timp şi dincolo de viaţă.De câte ori o vedeam pe tanti Rusu la asta ma gândeam,la ziua în care nu vom mai putea trăi aceasta realitate. Mama îmi spunea mereu să fac în aşa fel încât să plec din Valea-Jiului.Am vrut să devin regizor.Să faci IATC-ul atunci era ceva costisitor.Nu ne-am permis.Mai apoi la revoluţie când aş fi putut totuşi să părăsec zona, m-am îndrăgostit.Tinereţea…”

Prezent la eveniment, primarul municipiului Petroşani, el ânsuşi fost ortac la mina Livezeni apreciază că gestul comemorativ pe care îl facem în fiecare an la Mina Livezeni este unul simbolic. „Drama colectivtă din 28 noiembrie 1981 nu poate fi ștearsă din memoria nimănui și nici diminuată prin cuvintele sau gesturile noastre comemorative. Ceea ce s-a petrecut atunci în galeriile acestei mine a fost copleșitor pentru toți cei ce au avut o legătură directă sau indirectă cu cei ce și-au pierdut viața într-un mod cumplit.
Gestul nostru este și de aducere aminte dar și unul de mențienre trează a mesajului pe care îl transmit de fiecare dată când am ocazia: VIAȚA MINERILOR ESTE MAI PRESUS DE ORICE AMBIȚIE ȘI IMPLICARE PROFESIONALĂ. Mulțumesc tuturor celor ce au fost astăzi prezenți la ceremonia depunerii de coroane de la mina Livezeni”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Şi primarul Vulcanului, ing. Gheorghe Ile a ţinut să fie prezent la această comemorare. Ile, fost inginer minier, a trăit „pe viu” experienţa tristă a unor evenimente tragice petrecute în subteranele minelor din Valea Jiului. El îşi aminteşte însă că niciodată durerea nu a fost mai cumplită ca la explozia din urmă cu 34 de ani de la mina Livezeni.

În declaraţia sa, şi senatorul de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu vorbeşte cu emoţie despre tragedia de la mina Livezeni de la care s-au împlinit 34 de ani. „54 de ortaci își pierdeau atunci viața, într-o explozie la Mina Livezeni. Nici atunci și nici acum cifrele seci nu reușesc să atenueze durerea. Fără să vrei lacrimi mari îți inundă sufletul și mohorâta zi de toamnă târzie amplifică tragismul momentului. Îi comemorăm, pe cei așa de repede plecați la cele veșnice și rememorăm, fiecare după puteri, grozăvia de atunci. Mie însă, fără să vreau, îmi zboară gândul la scriitura fără egal a marelui ID Sîrbu care ca nimeni altul a reușit să dea culoare lumii în alb și negru a minerilor și, cu ochii minții mi-i închipui pe acești oameni cu necazurile și speranțele lor, într-o zi de șut ce părea ca oricare alta, trudind cu gândul la familile lor ce-i așteptau acasă. Aievea mi se pare chinul lor, din măruntaiele pământului, pentru ca boțul cel negru de cărbune să se transforme într-o pâine albă pentru copiii lor. Și atunci, statisticile și conveniențele vremii se pierd neștiute în meandrele sufletului care-i plânge pe acești ortaci ai mei, pentru care întunericul subteranului s-a transformat în lumina eternității.
Dumnezeu să Vă odihnească în pace!”, spune Vochiţoiu.

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: