Prima pagină > EXCLUSIV TV > Întreaga comunitate din Valea Jiului e chemată să decidă în chestiunea preţului apei în facturile Apa Serv

Întreaga comunitate din Valea Jiului e chemată să decidă în chestiunea preţului apei în facturile Apa Serv

1509118_703198449776286_8216738590090544085_nÎn teorie, se spune că prevederile unui contract sunt literă de lege şi trebuie respectate ca atare. În practica românească lucrurile stau însă, din nefericire, cu totul altfel. Mai ales când este vorba despre societăţile comerciale cu capital al statului.

Aşa s-a întâmplat, în ultimii 4 ani, şi la Apa Serv, unde prevederile unei importante anexe la contractul de finanţare prin fonduri europene nerambursabile alocate pentru extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în oraşele din Valea Jiului, a fost ignorat sistematic din raţiuni sociale şi, mai ales, electorale.

Ca să înţelegem mai exact cum stau lucrurile, trebuie să privim înapoi în timp. Este ştiut faptul că Apa Serv Valea Jiului este beneficiarul unor fonduri de peste 40 de milioane de euro nerambursabili, bani alocaţi pentru ca majoritatea locuitorilor din această regiune să beneficieze de servicii de apă şi canalizare de nivel european, 24 de ore din 24. La fel de bine ştiut este că UE îţi dă bani da nu-ţi bagă şi în straiţă. Tocmai de aceea, pentru a se asigura că, după implementarea proiectelor de dezvoltare, operatorul de apă din Valea Jiului va avea un parcurs economic stabil pentru încă mulţi ani de-acum înainte, finanţatorii au cerut, printr-o anexă la contractul de finanţare, ca administratorii firmei să ajusteze, în fiecare an, tarifele de operare, cu rata inflaţiei. Aşa cum se întâmplă cu toate celelalte utilităţi care nu sunt plătite direct în euro. Numai că, sub presiunea retoricii electorale a unora sau altora dintre politicienii judeţului nostru, în ultimii 4 ani aceste ajustări nu au fost operate deloc.

Urmarea firească a fost o creştere constantă a cheltuielilor Apa Serv şi o scădere, aproape la fel de constantă a veniturilor. În timp, o astfel de practică economică, nu poate duce decât la faliment. În urmă cu un an şi ceva, acţionarii de la Apa Serv (Consiliul judeţean Hunedoara şi Consiliile locale din Valea Jiului) au încredinţat conducerea societăţii lui Costel Avram, un om care a supravegheat dezvoltarea economică a acestei societăţi şi din funcţia de vicepreşdinte al Consiliului judeţean Hunedoara, în perioada 2008-2012.
Abordând o strategie managerială desprinsă de ingerinţele politice, Avram a reuşit într-un an de zile nu doar să stopeze declinul Apa Serv Valea Jiului, ci să aducă societatea la standarde economice în care se vorbeşte despre profit, lipsa de datorii la bugetele de stat, grafic de plăţi respectat faţă de furnizori, salarii şi prime pentru angajaţi etc. Toate, în condiţiile în care tarifele de operare ale firmei sunt astăzi printre cele mai mici din România.

În acest context, discuţiile pe tema necesităţii ajustării tarifelor pentru serviciile prestate de Apa Serv, au fost percepute în spaţiul public drept ilogice, ba chiar s-au găsit politicieni care să ceară… scăderea tarifelor. Chiar cu riscul falimentării firmei.

Directorul general al Apa Serv, Costel Avram a atenţionat, în repetate rânduri că o ajustare a tarifelor cu rata inflaţiei, chiar dacă nu este o necesitate absolută, reprezintă una din condiţiile asumate în contractul de finanţare şi, potrivit normelor europene, nerespectarea contractului duce la denunţarea sa şi, implicit, la pierderea banilor.

Aceste explicaţii, despre care Avram a vorbit în repetate rânduri în spaţiul public în acest an, chiar cu riscul de a fi sancţionat electoral, au fost prezentate săptămâna trecută şi membrilor Consiliului de Administraţie al Apa Serv Valea Jiului şi reprezentanţilor consiliilor locale şi consiliului judeţean în şedinţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI Apa Valea Jiului. Mai mult, aceştia au primit şi documentul prin care Ministerul Mediului atenţionează Apa Serv că dacă prevederile anexei la contractul de finanţare nu vor fi aplicate în conformitate cu obligaţiile asumate, atunci primăriile şi Consiliul judeţean vor fi obligate să restituie cele 40 de milioane de euro alocate de UE, pentru dezvoltare, până în prezent.

Avram le-a cerut acţionarilor SC Apa Serv Valea Jiului să informeze corect Consiliile locale şi Consiliul judeţean asupra acestui lucru, astfel încât o decizie, indiferent care ar fi aceea, să fie luată cu deplină responsabilitate, de reprezentanţii comunităţilor locale. “Avem termen până la data de 3 ianuarie să decidem: continuăm programele de dezvoltare cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi respectăm condiţiile asumate, nu de Costel Avram, ci de toţi reprezentanţii comunităţilor locale din Valea Jiului, sau ne oprim aici şi dăm înapoi cele 40 de milioane de euro pe care deja le-am primit. Toţi trebuie să decidem şi să ne asumăm ce şi cum să facem mai bine”, a declarat Costel Avram.

Situaţia a fost deja dezbătută în Consiliile locale de la Petroşani şi Petrila, care au luat decizia (nepopulară pentru moment, dar corectă pentru viitor) de a susţine continuarea proiectelor de dezvoltare ale Apa Serv şi, implicit, ajustarea tarifelor cu rata inflaţiei. Este de aşteptat ca, până la finele anului, o decizie similară să fie luată şi de celelalte consilii locale dar şi de Consiliul judeţean Hunedoara, astfel încât activitatea Apa Serv Valea Jiului să continue sub aceleaşi auspicii ale eficienţei economice. Chiar dacă, asta înseamnă, pentru fiecare dintre noi, beneficiarii serviciilor prestate de operatorul regional de apă şi canalizare, o factură ceva mai mare.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: