Prima pagină > EXCLUSIV TV > Minerii Văii Jiului vor au ajuns la concluzia că, în cazul perspectivelor pentru CEH singura soluţie e încă o Revoluţie !

Minerii Văii Jiului vor au ajuns la concluzia că, în cazul perspectivelor pentru CEH singura soluţie e încă o Revoluţie !

minerii-cer-sprijinul-premierului-2Deşi ne-am fi dorit să putem vorbi mai mult despre lucruri bune, aşa cum se cuvine în zilele premergătoare Crăciunului, cursul evenimentelor din parcă veşnic tulburata Vale a Jiului ne obligă să ne aplecăm mai mult atenţia asupra problemelor.

Săptămâna trecută a stat, spre exemplu, sub spectrul unei noi “Revoluţii”, după ce, mai întâi minerii de la Lonea şi, mai apoi, toţi ortacii de la subunităţile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, au decis să declanşeze “jihadul” împotriva şefilor din minerit.

Ce a fost în măsură să-i supere atât de tare pe mineri ? Întrebarea are un răspuns simplu, care în limbaj de argou s-ar traduce, cum ar spune un mucalit, cam aşa: “vrăjeala pe care o bagă într-una mahării din conducere”. Într-un limbaj ceva mai uşor digerabil pentru toată lumea, nemulţumirea ortacilor care au declanşat miercuri seara protestele de la mina Lonea era legată de perspectiva ca finalul de an 2014 să nu mai aducă nici prime de Crăciun, nici tichete de masă şi nici alte beneficii deja negociate şi cuprinse în Contractul Colectiv de Muncă. La toate acestea se adaugă problemele curente, de la lipsa materialelor şi echipamentelor de lucru, lipsa pieselor de schimb pentru utilaje, pericolul din ce în ce mai mare cu care se confruntă salariaţii zi de zi în subteran şi incertitudinile legate de perspectivele Complexului Energetic Hunedoara.

Câteva sute de mineri au decis, joi dimineaţa să declanşeze un protest în faţa sediului CEH, revendicărilor de natură sindicală fiindu-le ataşate, de data aceasta, cererea de demisie sau demitere a directorului general CEH Aurel Niculescu, dar mai ales a directorului general adjunct (direct responsbail de activitatea minieră a Complexului), Nicolae Drăgoi.

După câteva ore de negocieri, purtate de liderii Sindicatului Muntele şi administraţia Complexului Energetic Hunedoara, minerii au obţinut promisiunea că revendicările lor se vor soluţiona, în cea mai mare parte. Oamenilor li s-a promis rezolvarea de urgenţă a problemei tichetelor de masă, începerea negocierilor între administraţie şi sindicate pentru stabilirea cuantumului primei de Crăciun (pentru care, la prima strigare, liderii sindicali au cerut suma de 700 de lei/salariat iar conducerea CEH ar fi acceptat o sumă de 400 de lei/salariat). În ceea ce priveşte soluţionarea problemelor cu aprovizionarea, directorul general al CEH s-a angajat să găsească soluţii pentru asigurarea sumelor de bani necesare achitării comenzilor deja lansate, dar neonorate de furnizori din teamă că nu-şi vor încasa facturile.

Administratorii CEH s-au angajat, de asemenea, să urgenteze discuţiile pe tema bugetului companiei pentru anul viitor, astfel încât pe de o parte să fie identificate corect sursele de finanţare a activităţii şi, pe de altă parte, proiecţia bugetară să corespundă şi pretenţiilor organizaţiilor sindicale. Discuţiile pe acest subiect ar trebui să demareze chiar de luni, 15 decembrie.

Cât despre demisiile invocate de protestatarii nemulţumiţi nu doar de performanţele actualului management al CEH, cât mai ales de costurile uriaşe ale companiei pentru plata salariilor şi facilităţilor grangurilor din conducerea Complexului, deocamdată s-a spus “pas”. Lucrurile ar putea să ia însă o altă turnură în şedinţa Consiliului de Administraţie al CEH programată a avea loc, în zilele imediat următoare, la Bucureşti, când directorii generali ai firmei ar putea fi demişi.

Din păcate, chiar şi admiţând faptul că toate revendicările lansate la protestul de săptămâna trecută vor fi rezolvate, perspectiva anului 2015 rămâne una sumbră pentru Complexul Energetic Hunedoara. Şi, implicit, pentru miile de salariaţi ai acesteia, dacă nu chiar pentru întreaga comunitate din Valea Jiului.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: