Prima pagină > EXCLUSIV TV > Premiu internaţional de prestigiu pentru scriitorul Valeriu Butulescu

Premiu internaţional de prestigiu pentru scriitorul Valeriu Butulescu

Valeriu Butulescu, caştigător la Festivalul de la TimişoaraAgenţia bulgară de presă BTA transmite:” Scriitorul român Valeriu Butulescu a câştigat în acest an “Premiul Internaţional Aleko” pentru proză scurtă satirică. Premiul poartă numele scriitorului Aleko Konstantinov (1863-1897), născut la Svistov, pe Dunăre, localitate unde are loc anual un festival care marchează ziua sa de naştere.

Competiţia literară din acest an a întrunit 25 de scriitori din 16 ţări: Rusia, Israel, Armenia, România, Serbia, Macedonia, Republica Cehă, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Oman, Bashkiriya, Franţa, Polonia, Germania şi Slovenia.

Juriul, prezidat de criticul literar Plamen Doinov a acordat Marele Premiu lui Valeriu Butulescu, pentru proza scurtă “În tren”. Butulescu este cunoscut pentru aforismele sale, care au apărut sub formă de carte în peste 50 de limbi, iar 11 din piesele sale de teatru au fost jucate pe diverse scene.

Festivalul din acest an marchează 152 de ani de la naşterea lui Aleko Konstantinov şi se va desfăşura în perioada 12-13 ianuarie, cuprinzând evenimente literare, expoziţii şi concerte.”

Valeriu Butulescu a primit peste hotare numeroase premii literare, în Canada, Polonia, Italia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Grecia etc. El va participa, ca invitat de onoare, la festivităţile din Bulgaria.

Referindu-se la eveniment, Valeriu Butulescu a declarat: „Dintre premiile pe care le-am primit, două m-au impresionat în mod deosebit. Premiul „Kasikovic” pe care mi l-a înmânat la Belgrad legendarul ministru de externe sârb Vuk Draskovic şi acum Premiul „Aleko Konstandinov”, din Bulgaria. Sârbul Kasikovic şi bulgarul Konstantinov au fost scriitori satirici de mare forţă, critici nemiloşi ai politicii timpurilor lor. Amândoi au fost asasinaţi pentru curajul cu care au scris. Pe Kasikovic l-au omorât comuniştii, pe Kostandinov, capitaliştii.

Acest aspect arată că puterea nu are simţul umorului, indiferent de natura ei politică. Arată cât e de periculoasă este meseria de scriitor satiric în lumea noastră balcanică.”

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: