Prima pagină > EXCLUSIV TV > Ce se întâmplă în 2015 cu mineritul Văii Jiului ?

Ce se întâmplă în 2015 cu mineritul Văii Jiului ?

298949_507728289247749_1757178624_nDupă un an 2014 mnarcat de foarte multe probleme legate de activitatea sectorului minier din Valea Jiului, previziunile anului 2015 nu par nici ele optimiste.

În ceea ce priveşte Complexul Energetic Hunedoara, acesta ar putea activa în 2015 cu un nou statut şi anume acela de societate în insolvenţă. O decizie în acest sens urmează a fi pronunţată de instanţele de judecată, care vor începe în 4 februarie, judecarea cererii de insolvenţă a CEH formulată de unul din principalii furnizori de echipamente miniere. Şi alte companii furnizoare de produse şi servici către CEH intenţionează să se adreseze instanţelor de judecată pentru executarea silită a CEH, care a acumulat datorii comerciale de peste 150 de milioane de lei.

Declararea stării de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara, care pe de o parte ar scuti compania de presiunea creditorilor şi de penalităţile aplicate pentru neplata la termen a impozitelor către stat, ar putea avea însă un efect de bumerang. Cu plăţile către furnizori suspendate, aceştia ar putea să renunţe la contractele cu CEH şi, astfel activitatea de la exploatările miniere (în mod special) dar şi de la cele două termocentrale ar fi serios periclitată. În plus, aplicarea programelor speciale de reducere a pierderilor generate de starea de insolvenţa nu doar că ar bloca veniturile salriaţilor, dar ar putea genera şi reduceri semnificative ale acestora.

Chiar şi în situaţia în care nu va fi declarat în insolvenţă, CEH va avea de înfruntat un an cu foarte multe provocări.

În ciuda problemelor, administratorii CEH îşi păstrează un optimism rezervat şi vorbesc despre noi angajări de personal la minele viabile din Valea Jiului, despre soluţii de optimizare a activităţii şi chiar despre investiţii, atât în sectorul minier cât şi în cel energetic. Compania studiază în continuare oportunitatea unei infuzii de capital privat, prin vânzarea unui pachet strategic majoritar de 51% din acţiuni către un investitor privat.

Deocamdată, cert este doar faptul că, în 2015, CEH va pune în aplicare un nou Program de Concediere Colectivă, circa 650 de salariaţi din cei 6500 urmând să plece din sistem, însă niciunul dintre aceştia nu va fi din sectorul minier.

Lucian ISPAS

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. cristy
    25 Mai 2015 la 6:47 pm

    sa dea deschida valea cu drumul capu lui neag herculane sa nu mai fie inchisa valea.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: