Prima pagină > EXCLUSIV TV > Apa Serv Valea Jiului a încheiat anul 2014 cu performanţe economice şi manageriale de excepţie

Apa Serv Valea Jiului a încheiat anul 2014 cu performanţe economice şi manageriale de excepţie

IMG_20150114_100309Anul 2014 a fost unul de excepţie, pentru SC Apa Serv Valea Jiului, din perspectiva rezultatelor economice şi a managementului societăţii. Acest lucru a fost relevat în raportul prezentat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, de echipa managerială a firmei.

Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram a precizat că închiderea exerciţiului financiar al anului 2014 consemnează un profit de 600.000 de lei, provenit din activitatea de producţie şi valorificare a energiei electrice a MHC-urilor din patrimoniul ASVJ. Tototdată, Apa Serv încheie anul 2014 fără nici o datorie la bugetul statului (numărându-se de altfel printre puţinele societăţi cu capital de stat din România care au reuşit o astfel de performanţă), fără datorii restante la furnizori şi cu o datorie diminuată cu aproape 30 de miliarde de lei la Apele Române.

Pentru directorul general Costel Avram, cea mai importantă realizare a anului 2014 o constituie însă ridicarea regimului de supraveghere specială de către Administraţia Bazinală Apele Române. “Am primit această notificare de la Apele Române, în a doua jumătate a lunii decemebrie 2014. Practic, acest lucru ne aduce în postura de a fi, în prezent, singurul operator din bazinul hidrografic al Jiului care se încadrează în toţi parametrii de calitate a apelor la deversarea în emisar”, spune Costel Avram. Această performanţă a fost posibilă datorită lucrului bine făcut la staţia de epurare a apelor uzate, unde s-au investit pentru modernizare şi aliniere la standardele în domeniu impuse de UE, aproape 23 de milioane de lei din fonduri europene nerambursdabile.
De altfel, în anul 2014 ASVJ a încheiat cu succes, în proporţie de 100%, lucrările aferente etapei I a programului de extindere şi modernizare a reţelelor publice de apă şi canalizare din Valea Jiului, program în valoare totală de 40 de milioane de euro. La aceste investiţii se adaugă şi cele derulate din fondurile proprii ale operatorului de apă şi canalizare din Valea Jiului care au însumat 478.000 de lei. Toate aceste investiţii au făcut posibil ca, prin extinderea reţelelor, alţi peste 7700 de locuitori să beneficieze de apă potabilă la robinet şi alţi peste 24.400 de locuitori să beneficieze de servicii de canalizare. Alţi 1200 de cetăţeni ai Văii Jiului au beneficiat de investiţii în modernizarea reţelelor de apă, respectiv 3800 de locuitori au beneficiat de modernizarea reţelelor de canalizare.

Pentru anul 2015, perpectivele derulării de noi investiţii sunt şi mai ambiţioase. Directorul general ASVJ Costel Avram arată că deja au fost demarate procedurile pentru accesarea altor peste 67 de milioane de euro din fonduri europene pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor, principalele zone vizate fiind de data aceasta aferente localităţilor Lupeni şi Uricani. “Suntem în fază avansată în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiilor de accesare a banilor, Apa Serv fiind primul operator din ţară care a demarat deja procedurile de consultanţă. De la Ministerul Mediului ni s-a spus chiar că suntem cu mult înainte faţă de termenele estimate pentru acest gen de proiecte”, spune Avram.

Tot în 2015, ASVJ îşi propune să execute şi alte lucrări de investiţii, din surse proprii, estimate la peste 1,2 milioane de lei.

Singura nemulţumire a directorului general al Apa Serv este aceea că efortul depus de salariaţii firmei la realizarea tuturor acestor performanţe nu poate fi recompensat aşa cum se cuvine. “Toate performaneţele pe care vi le-am prezentat sunt rezultatul unei munci de echipă, în care fiercare dintre salariaţi a avut o pondere importantă. Din păcate, potrivit legislaţiei actuale, faptul că mai înregistrăm acele datorii istorice la Apele Române, ne împiedică să putem lua în calcul majorarea fondului de salarii şi, implicit salariile oamenilor. Ştiu că salariile sunt mici şi volumul de muncă pe care-l solicităm angajaţilor este mare. Dar, asta este situaţia deocamdată şi sper să putem găsi alte soluţii de stimulare pe parcursul acestui an”, spune Avram.

Pe fondul tuturor acestor performanţe, reluarea discuţiilor pe tema ajustării preţului pentru serviciile de apă şi canalizare, pare de neînţeles. Cu atât mai mult cu cât directorul general al ASVJ, Costel Avram este convins – iar cifrele anului 2014 confirmă acest lucru – că activitatea curentă a societăţii poate fi gestionată, în bune condiţii, şi cu tarifele de operare actuale.

De ce trebuie atunci să crească tariful pentru metrul cub de apă potabilă şi pentru canalizare ? Întrebarea îşi are răspunsul cu ani în urmă, atunci când membrii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare ADI Apa Valea Jiului (care deţine pachetul de acţiuni al ASVJ) au semnat, în contractul de finanţare europeană a lucrărilor pentru extidere şi reabilitare, o anexă prin care s-au angajat să actualizeze, anual, tarifele de operare, cu rata inflaţiei. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, din raţiuni pur electorale, în ultimii 4 ani, iar acum, la finalizarea contractului cu finanţatorii, există riscul ca pentru nerespectarea acestei prevederi, banii europeni să fie returnaţi. Pentru a evita un astfel de deznodământ care ar afecta grav bugetele autorităţilor locale din Valea Jiului, ADI Apa Valea Jiului a luat decizia de a aplica ajustările de tarif prevăzute. Acest lucru înseamnă însă exact 0,66 lei pentru apă şi 0,30 lei pentru canalizare, în plus la facturile de până acum. Iar statisticile naţionale arată că, şi după aplicarea acestor ajustări tarifare, preţul apei în Valea Jiului rămâne unul dintre cele mai mici din ţară, alţi peste 30 de operatori aplicând tarife între 6,30 şi 8,82 lei/mc.
Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: