Prima pagină > EXCLUSIV TV > Ziua Naţională a Culturii la Petroşani

Ziua Naţională a Culturii la Petroşani

“Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că aţi acceptat să veniţi astăzi aici pentru a-l omagia pe poetul nostru naţional, Mihai Eminescu. Voi ştiţi foarte bine toate lucrurile despre Eminescu, însă ce vreau să accentuez este că Mihai Eminescu este un simbol naţional, este poetul naţional al României pe care avem datoria de a-l păstra veşnic viu. Ceea ce poate nu ştiaţi este că Mihai Eminescu a avut şi are câteva din operele sale în care s-a prefigurat a fi un vizionar, în sensul ştiinţific al cuvântului, pentru că prin ideile lui, el a prevăzut nişte lucruri care ulterior au fost descoperite şi explicate ştiinţific. Din păcate a murit destul de tânăr şi nu a reuşit să ajungă la o vârstă la care cu siguranţă ar fi putut exprima mult mai mult din geniul său. Omagiind ziua sa de naştere, răspundem practic datoriei noastre de a-l păstra viu în conştiinţa naţiunii şi transmitem mai departe ceea ce el a făcut din punct de vedere cultural pentru România şi pentru români.”

Cu aceste cuvinte, adresate tinerilor prezenţi în număr mare la acţiunea organizată de Primăria municipiului Petroşani, a deschis primarul Tiberiu Iacob Ridzi activităţile dedicate “Zilei Culturii Naţionale”. Ca o dovadă elocventă a faptului că îndemnurile lansate de primarul Petroşaniului constituie importante puncte de reper în viaţa şi activitatea tinerilor din Valea Jiului, momentele artistice susţinute de elevii de la câteva din unităţile de învăţământ din Petroşani au evidenţiat tocmai aceste aspecte din viaţa marelui om de cultură de la a cărei naştere
s-au scurs 165 de ani.

Astfel, pe cât de inedită pe atât de interesantă, s-a dovedit evocarea personalităţii şi activităţii prodigioase a jurnalistului Mihai Eminescu. Evocarea a fost prezentată de Rareş David, Adelina Joavina şi Bianca Hurjui, elevi ai Şcolii Gimnaziale “IG Duca” din Petroşani, coordonaţi de profesorul Elena Contoman.

Genialitatea şi frumuseţea versurilor eminesciene a fost demonstrată cu prisosinţă în recitările din lirica eminesciană ale elevilor de la Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida” coordonaţi de prof. Ruxandra Coman. Astfel, au recitat câteva din cele mai frumoase versuri scrise de Mihai Eminescu, elevii Ana Maria Vasile, Cristina Sava, Adrian Murar, Ioana Buta şi Ana Buta.

Din momentul muzical prezentat de Adelina Lupan, Ana Maria Rotaru, Denisa Cîmpean, Andreea Cristina Albeanu şi Adrian Murar de la Colegiul Naţional de Informatică “Carmen Sylva” (coordonaţi de prof. Rodica Mariana Popescu) am realizat din nou că, dincolo de emoţia versurilor eminesciene, muzicalitatea acestora se ridică de asemenea la rang de mare artă.

DSC_0192Drept încununare a momentului omagial dedicat aniversării postume a marelui nostru poet naţional, recitalul artistic prezentat de Colegiul Naţional de la Petroşani care poartă cu cinste numele lui Mihai Eminescu a demonstrat cu prisosinţă faptul că genialitatea poetului rămâne în continuare sursă de inspiraţie pentru noi şi noi generaţii de iubitori ai artei licire. Remarcabilă este, în acest sens, prestaţia tânărului Andrei Şchiopu care, sub coordonarea profesorului Cristina Antal, a prezentat, în premieră, o compoziţie muzicală proprie pe versuri de Mihai Eminescu.

Evenimentul dedicat “Zilei Culturii Naţionale” de la Petroşani, singurul de acest fel organizat anul acesta sub auspiciile unei administraţii publice locale în Valea Jiului, demonstrează, o dată în plus, că municipalitatea din Petroşani şi, alături de aceasta, întreaga comunitate locală, excelează atunci când vine vorba despre promovarea, susţinerea şi încurajarea actului cultural, în special în rândul tinerilor.

“Cred că, prin acest gen de evenimente, aducem în atenţia oamenilor din Petroşani şi din Valea Jiului, nu doar momente importante din istoria României, nu doar personalităţi ale culturii româneşti, ci facem posibilă acea interacţiune specială a oamenilor, a generaţiilor, pe care doar cultura este în măsură să o realizeze. Şi cred că acest lucru este benefic pentru noi toţi”, este concluzia primarului Tiberiu Iacob Ridzi la evenimentul dedicat, la Petroşani, ilustrului poet Mihai Eminescu.

Luminiţa VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: