Prima pagină > EXCLUSIV TV > Bilanţul activităţii poliţiştilor hunedoreni pentru anul 2014

Bilanţul activităţii poliţiştilor hunedoreni pentru anul 2014

DSC_0038Potrivit unui comunicat de presă emis de conducerea IPJ Hunedoara, în cursul anului 2014 poliţiştii hunedoreni au derulat activităţi prin care s-a urmărit creşterea autorităţii poliţiei, asigurarea respectării legii, dar şi prevenirea activităţilor infracţionale. În acest sens, în baza documentărilor şi analizelor efectuate, activitatea poliţiei hunedorene a fost concentrată atât pe combaterea faptelor de mare criminalitate cât şi pe cele de mică criminalitate.

Acordând conceptului de prevenire un rol important în asigurarea protecţiei reale a cetăţeanului şi bunurilor sale, în cursul anului 2014 au fost organizate 93 razii şi peste 33.000 de acţiuni şi controale, în cadrul cărora au fost constatate  1.932 de infracţiuni (dintre care 1.517 în flagrant).

La începutul anului 2014, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase aveau în lucru 76 dosare penale, iar pe parcursul perioadei s-au înregistrat 122 dosare penale.
Până la sfârşitul anului 2014 au fost soluţionate 143 dosare, în prezent rămânând în lucru 55 dosare penale. Cu ocazia activităţilor preventive, au fost ridicate în vederea confiscării 73 arme letale, 116 arme neletale, 3.770 cartuşe de calibre diferite, 263 capse diverse, 0,400 kg pulbere de vânătoare, 20,3 kg articole pirotehnice, 7,96 kg produse de protecţie a plantelor, 45 kg deşeuri periculoase, 8 kg carne de vânat şi 12 trofee de vânat.

Structurile de investigaţii criminale, eficiente prin acţiuni punctuale, vizând prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra persoanei şi a patrimoniului. Eficienţa activităţilor punctuale desfăşurate pe linia prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului au fost dovedite prin datele statistice care relevă scăderi semnificative faţă de anul 2013. Astfel, a scăzut numărul infracţiunilor de furt din locuinţă (-5,9%), a înşelăciunilor (-28,9%) şi a stagnat numărul tâlhăriilor sesizate.

Activitatea de constatare a infracţiunilor de către polițiștii structurilor de investigaţii criminale este cu mult superioară faţă de anul precedent, dat fiind faptul că, potrivit noilor norme procesuale, s-a început urmărirea penală „in rem” în majoritatea dosarelor. Astfel, în anul 2014 s-a început urmărirea penală cu privire la fapte penale în 10.892 dosare privind infracţiuni judiciare, faţă de 2152(+8740) în 2013 şi „in personam” în 1588 dosare, faţă de 2.232(-644) în 2013. Ca măsuri preventive dispuse/propuse de poliţiştii structurilor de investigaţii criminale, au fost cercetate în stare de arest preventiv 67 persoane (din totalul de 80), 9 arest la domiciliu (din totalul de 12), 28 control judiciar (din totalul de 30) și 15 reținuți (din totalul de 31).

De remarcat este faptul că, prin activităţile investigative complexe, poliţiştii hunedoreni au reuşit identificarea tuturor autorilor în cazul unor infracţiuni contra persoanei comise cu violenţă (omor, lovituri cauzatoare de moarte, tentativă de omor etc). Astfel, poliţiştii de la structurile de investigaţii criminale din judeţ, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au reuşit identificarea autorilor în toate cauzele cu violenţă cu urmări grave, respectiv 5 omoruri, 6 tentative de omor, 3 pruncucideri, 19 vătămări corporale.

În domeniul protejării Patrimoniului Cultural Naţional, poliţiştii hunedoreni au constatat 30 infracţiuni de furt, detecţii şi săpături neautorizate, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi 14 infracțiuni declinate Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăştie, fiind cercetate 16 persoane, din care 2 reținute, pentru care s-a dispus măsura controlului judiciar. Au fost desfăşurate activităţi procedurale prin delegare în 6 dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de apel Alba Iulia, în cadrul cărora au fost efectuate 22 percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost recuperate 4775 bunuri culturale mobile, dintre care 10 tablouri, 3640 monede antice și medievale din aur, argint și bronz, 803 alte bunuri arheologice, dintre care trei plăcuțe votive din aur, precum și alte 460 bunuri culturale mobile.

Investigarea infracţiunilor de natură economico-financiară, o prioritate pentru poliţiştii hunedoreni. În perioada de referinţă au fost iniţiate 48 acţiuni cu efective mărite, împreună cu specialişti din cadrul altor instituţii publice competente, acţiuni care au vizat prevenirea şi combaterea infracţionalităţii în domeniul producerii şi comercializării produselor agroalimentare, protecţia forţei de muncă, turism şi alimentaţie publică, construcţii, produse energetice. În urma acestor acţiuni au fost constatate 109 infracțiuni, dintre care 90 de evaziune fiscală.

Din totalul faptelor cu care Poliţia hunedoreană a fost sesizată, 10 % sunt de natură economico -financiară. Astfel, au fost înregistrate 1.657 sesizări penale de acest fel. Pe acest palier, au fost efectuate cercetări într-un număr de 62 lucrări şi cauze penale complexe, din care 56 pentru fapte de evaziune fiscală. În anul 2014, s-a început urmărirea penală ,,in rem” în 2.527 cazuri, faţă de 108 cazuri în anul 2013.

Combaterea evaziunii fiscale a fost în anul 2014 un obiectiv prioritar. Au fost obţinute o serie de rezultate privind combaterea evaziunii fiscale, în toate cele 9 domenii prioritare. Astfel, prejudiciul recuperat a crescut cu 7%, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 11.153.020 lei, numărul cauzelor penale care privesc grupuri infracţionale instrumentate a crescut cu 10%, iar numărul persoanelor cercetate faţă de care au fost dispuse măsuri preventive, a crescut cu 80%. Pe linie de evaziune fiscală au fost efectuate cercetări
într-un număr de 914 dosare, şi a fost începută urmărirea penală “in personam” în 174 cazuri, iar pe linie de fraude vamale au fost efectuate cercetări într-un număr de 92 dosare penale şi a fost începută urmărirea penală ,,in personam” în 75 de cazuri. Pentru asigurarea recuperării prejudiciului identificat au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare de 13.802.732 lei.

Criminalitatea stradală din judeţul Hunedoara este în scădere cu 6,7% comparativ cu 2013, reprezentând 3,26% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul judeţului; un procent de 6,36% din infracţionalitatea stradală, fiind comisă cu violenţă. Poliţiştii hunedoreni au acţionat pentru asigurarea în cele 537 de unităţi şcolare de pe raza judeţului, a unui climat de siguranţă publică.

Având în vedere Obiectivul stabilit la nivelul Uniunii Europene pentru perioada 2010-2020, respectiv Scăderea consecinţelor grave, ca urmare a accidentelor rutiere, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Hunedoara, în cursul anului 2014, au desfăşurat 2.163 acţiuni specifice, au fost aplicate 66.691 sancţiuni contravenţionale, din care: 65.474 pentru abateri de la normele rutiere şi 1.217 la Legea 38/2003, Legea 136/2003, H.G. 69/2012 şi O.U.G. 37/2007, au fost descoperite 1.225 infracţiuni, din care 830 la regimul circulaţiei, iar în 2.790 cazuri au fost reţinute permise de conducere în vederea suspendării. De asemenea, s-a impus retragerea a 1.429 certificate de înmatriculare ale autovehiculelor.

În anul 2014, pe raza judeţului Hunedoara, s-au comis 174 accidente grave de circulaţie, soldate cu 51 persoane decedate şi 165 persoane rănite grav. Astfel, comparativ cu anul 2013, se constată că scade cu 19 numărul persoanelor rănite grav, numărul accidentelor grave rămâne acelaşi (174) şi creşte cu 24 numărul persoanelor decedate. Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, în anul 2014, au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor şi neacordarea de prioritate.

Interpretând datele statistice referitoare la activitatea poliţiştilor hunedoreni în anul 2014, putem afirma că acestea s-au situat peste media pe ţară în ceea ce priveşte activitatea de soluţionare a infracţiunilor, cea mai mare parte a sesizărilor cetăţenilor fiind finalizate prin identificarea şi tragerea la răspundere penală a făptuitorilor.

Lucian ISPAS

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: