Prima pagină > EXCLUSIV TV > La Vulcan, mândria de a fi român nu se clamează, ci se demonstrează

La Vulcan, mândria de a fi român nu se clamează, ci se demonstrează

Ori de câte ori au ocazia, vulcănenii, impulsionaţi desigur de atitudinea celor care se află în fruntea comunităţii locale, marchează momentele importante ale istoriei noastre naţionale prin ceremonii care generează emoţie pentru toţi cei care, într-un fel sau altul, participă la acestea.

La fel s-a întâmplat şi la finele săptămânii trecute, pe 24 Ianuarie, zi cu semnificaţie aparte în istoria României, când aniversarea a 156 de ani de la “Mica Unire” realizată de românii din Moldova şi Ţara Românească a scos vulcănenii în stradă pentru un inedit marş cu torţe pe bulevardul “Mihai Viteazu”. Câteva sute de vulcăneni, de la copii şi tineri, până la părinţi şi bunici s-au prins, la finalul marşului cu torţe, într-o mare horă a Unirii, în sensul giratoriu din imediata vecinătate a Primăriei municipiului Vulcan.

“Noi, vulcănenii, avem un cult al istoriei pe care l-am moştenit de la străbunii noştri şi pe care înţelegem să-l păstrăm cu sfinţenie şi să-l transmitem mai departe, tinerilor, copiilor şi nepoţilor noştri. Am sărbătorit şi în acest an, aşa cum facem de o bună bucată de vreme încoace, ziua de 24 ianuarie, pentru a ne reaminti şi pentru a-i face şi pe cei tineri să înţeleagă că istoria modernă a României a început acum 156 de ani, prin actul unirii Moldovei cu Ţara Românească, act realizat de români cu sprijinul unei clase politice responsabile şi dedicate, avându-i în frunte pe Alexandru Ioan Cuza şi Mihail Kogălniceanu. Eu mă bucur că la ceremonia de evocare a actului Unirii de la 24 Ianuarie 1859 au venit la Vulcan atît de mulţi cetăţeni şi mai ales atât de mulţi tineri. Este un semn că oamenii înţeleg că datorăm libertatea de astăzi acelor oameni care, cu secole în urmă, s-au jertfit pentru acest ideal, pentru ca astăzi, noi să ne bucurăm de statutul unei ţări libere şi prospere”, a declarat primarul municipiului Vulcan ing. Gheorghe Ile.

Ca în fiecare an, din coloana participanţilor la marşul Unirii de la Vulcan au făcut parte ofiţeri în rezervă ai Armatei Române, membri ai filialei din Valea Jiului a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, dar şi componenţii structurii Poliţiei locale din municipiul Vulcan, precum şi fanfara municipiului Vulcan. Alături de aceştia, la defilarea cu torţe au participat sute de cetăţeni din municipiul Vulcan, din care foarte mulţi copii şi tineri.

În avanpremiera acestui moment, primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile a invitat vulcănenii la un Cinematograful Luceafărul, unde a rulat gratuit pentru toţi cei interesaţi, un interesant film istoric, mai puţin cunoscut publicului, intitulat “Rug şi flacără”, avându-i în rolurile principale pe îndrăgiţii actori Ion Caramitru şi Florin Piersic.

“Încercăm să facem un obicei din a prezenta gratuit la cinematograf, în zilele de sărbătoare cu semnificaţie istorică aparte, câte un film istoric, pentru ca şi în acest fel să cultivăm spiritul respectului faţă de istoria românilor cât mai multor cetăţeni din comunitatea noastră, dar mai ales tinerilor”, precizează Gheorghe Ile. În ansamblu, putem concluziona că şi în acest an “Ziua Unirii”, aşa cum a fost ea marcată la Vulcan, confirmă faptul că acest oraş rămâne un etalon în Valea Jiului în ceea ce priveşte cultul eroilor şi respectul faţă de istoria românilor.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: