Prima pagină > EXCLUSIV TV > 25 de ani de UDMR la Petroşani

25 de ani de UDMR la Petroşani

udmr1Comunitatea maghiară din municipiul Petroşani a marcat, în luna ianuarie, 25 de ani de la înfiinţarea UDMR în Valea Jiului. Evenimentul a avut loc la Casa Caritas din Petroşani, la finele lunii trecute, în organizarea filialei UDMR conduse de Eduard Wersanski, unul dintre fondatorii mişcării politice a maghiarilor din Valea Jiului.

Actul de naştere al UDMR Petroşani a fost semnat la data de 12 ianuarie 1990, când peste 700 de maghiari din Petroşani s-au adunat în sala de spectacole a Teatrului de Stat „Valea Jiului” (astăzi Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu”) pentru a pune bazele organizaţiei locale a UDMR. Primul comitet executiv de conducere al UDMR Petroşani l-a avut în frunte pe profesorul Fekete Zsolt (în calitate de preşedinte) împreună cu alte 35 de persoane care au constituit primul nucleu organizatoric al UDMR Petroşani: prof.Nagy Gabor, prof.Nagy Eva, prof.Sinka Judith, prof.Somlo Ildiko, prof.Kovacs Jozsef, prof.Hajdu Iren, prof.Geczi Klara, prof.Bende Istvan, ing.Bardocz Ladislau, ing.Talpai Lajos, ing.Talpai Eszter, ing.Fazekas Karoly, ing.Toth Ioan, ing.Kovacs Attila, ing. Heghedus Istvan, ing.Kovacs Imre, ing.Gurka Rudolf, ing.Wersanski Eduard, dr.Korozsi Imre, dr.Kiss Lorant, dr. Hajdu Gizella, dr.Daroczi Janos, Bartos Anna, Horvath Csaba, Liszka Jozsef, Laszlo Sandor, Laszlo Dezso, Neuhoff Istvan, Bardocz Klara, Jako Attila, Gergely Klara, Csakanyi Arpad, Koronka Mihaly.

De-a lungul anilor, activitatea UDMR Petroşani s-a făcut simţită îndeosebi prin promovarea şi organizarea unor manifestări sociale şi cultural-artistice apreciate nu doar de comunitatea maghiară, ci de întreaga comunitate locală din Petroşani. Reprezentanţii comunităţii maghiare din Petroşani au jucat un rol esenţial în conturarea unei relaţii de parteneriat între municipalitatea din Petroşani şi administraţia locală din oraşul maghiar Varpalota, înfrăţirea celor două localităţi deschizând calea unei colaborări pe multiple planuri timp de 17 ani.

UDMR Petroşani şi-a făcut însă simţită prezenţa şi în viaţa politică a acestei localităţi, încă de la primele alegeri libere în administraţia publică locală. Deşi nu a avut, la început, un candidat propriu pentru funcţia de primar al municipiului Petroşani, UDMR a reuşit constant, să-şi asigure un loc în componenţa Consiliului local. Astfel, în 1992, graţie votului dat de 800 de cetăţeni ai Petroşaniului, UDMR va avea 2 membrii în Consiliul local, în persoana inginerului Imre Kovacs şi a doctorului Imre Korozsi. În alegerile locale din 1996, UDMR Petroşani obţine 1029 de voturi care-i conferă dreptul la un număr de 2 consileri locali. Aceştia vor fi aceiaşi ing. Imre Kovacs (înlocuit la scurt timp, după decesul său, de ing. Eduard Wersanski) şi dr. Imre Korozsi. În anul 2000, UDMR va participa, în premieră, cu un candidat propriu pentru funcţia de primar al municipiului Petroşani: Eduard Wersanski. Acesta obţine 732 de voturi, iar UDMR alte 924 de voturi care-i dau dreptul la un număr de 3 consilieri: Eduard Wersanski, Imre Baboczi şi Ioan Toth. Acesta este, de altfel, cel mai bun an electoral al UDMR Petroşani. În 2004, cu toate că obţine mai multe voturi (942), UDMR primeşte un singur loc în Consiliul local municipal, acesta fiind ocupat de candidatul de primar al Uniunii, Imre Baboczi. În ultimii ani, pe fondul unei scăderi considerabile a numărului de etnici maghiari din Petroşani, UDMR nu va mai reuşi să acceadă în Consiliul local nici în 2008 şi nici în 2012.
Remarcabil este faptul că, în 1994, preşedintele UDMR Petroşani, Fekete Zsolt devine deputat în Parlamentul României.

De-a lungul celor 25 de ani de activitate, la conducerea UDMR Petroşani s-au aflat persoane respectate în comunitatea locală, respectiv prof. Fekete Zsolt, ing. Eduard Wersanski, prof.univ.dr.ing. Iosif Andras. În prezent organizaţia UDMR Petroşani este condusă de probabil cel mai activ membru al său în viaţa politică a ultimului sfert de secol, ing. Eduard Wersanski. Rolul acestuia în viaţa comunităţii locale din Petroşani este apreciat nu doar de membri comunităţii maghiare, ci şi de primarul municipiului Petroşani, Eduard Wersanski fiind numit de Tiberiu Iacob Ridzi, încă din 2008 în funcţia de consilier personal pe probleme sociale, minorităţi, culte şi relaţii externe, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

Chiar dacă numărul etnicilor maghiari a scăzut foarte mult în ultimii ani, organizaţia locală a UDMR Petroşani continuă să ocupe un rol important în viaţa publică, acordând atenţia cuvenită comunităţii maghiare, dar fiind, în acelaşi timp, şi un susţinător a numeroase proiecte sociale pentru întreaga comunitate locală din Petroşani.

Tiberiu VINŢAN

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: