Prima pagină > EXCLUSIV TV > Spitalul din Vulcan va primi numele acad.dr. Pius Brînzeu

Spitalul din Vulcan va primi numele acad.dr. Pius Brînzeu

branzau1Se spune că o mare parte din valoarea unui oraş este dată de suma personalităţilor sale. Privind lucrurile din această perspectivă, Vulcanul se poate declara cu adevărat un oraş valoros. Din păcate, puţini dintre locuitorii de astăzi ai Vulcanului îşi mai amintesc de numele, personalitatea şi faptele unor oameni al căror destin a început în oraşul de la poalele munţilor Vîlcanului.

Pasionat de istorie, dar şi de şah sau politică, fostul consilier local Ioan Dorel Şchiopu se declară dezamăgit de faptul că “dacă întrebi 100 de locuitori ai Vulcanului cine a fost Pius Brînzeu, 90 îţi vor răspunde că nici măcar nu au auzit de el.” Este o nedreptate pe care Dorel Şchiopu, ca simplu vulcănean, încearcă acum să o repare. Primul pas a fost făcut pe 25 ianuarie, când în prezenţa primarului Ile, a viceprimarului Merişanu şi a unui număr de 50 de părinţi şi copii pasionaţi de şah din municipiul Vulcan, Dorel Şchiopu a prezentat un material despre cel care a fost unul dintre cei mai mari chirurgi ai României, dr. Pius Brînzeu.

Cine a fost
acad.dr. Pius Brînzeu ?
Pius Brînzeu, una dintre cele mai mari personalităţi medicale ale României, s-a născut în Vulcan, la 25 ianuarie 1911. Este absolvent al Facultăţii de Medicină din Strasbourg (Franţa), specializarea Chirurgie (1931). În 1939, chiar de ziua lui, devine Doctor în medicină. Pentru activitatea medicală desfăşurată în Franţa, i s-a acordat medalia „Le Souvenir Franςais“ şi medalia de aur de merit „La Renaissance Franςaise“. În al II-lea Război Mondial, mobilizat ca sublocotenent în Regimentul 13 Călăraşi, a fost medic chirurg în spatele liniei I şi de zonă interioară, fiind decorat cu ”Virtutea Militară”.

După întoarcerea în România
s-a stablit la Timişoara ocupând posturi importante în sistemul medical din capitala Banatului: medic chirurg secundar la Spitalul de Adulţi (1940-1946), medic primar chirurg la Spitalul de Copii (1958-1959), medic primar chirurg la Spitalul CFR (1959-1964), Şeful Clinicii 1 Chirurgie de la Spitalul Judeţean (1974). Pius Brînzeu face parte din primul corp profesoral al Institutului Medico – Farmaceutic, viitoarea Universitate de Medicină şi Farmacie”Victor Babeş” din Timişoara, al cărei rector va fi timp de 12 ani (1964-1976).
În anul 1974 Pius Brînzeu este ales membru corespondent, iar din 1990 membru titular al Academiei Române.

Dincolo de cariera sa
profesională remarcabilă, acad.dr. Pius Brînzeu a fost un pasionat promotor al şahului, fiind desemnat, la un moment dat, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Şah. În cartea sa ”Marile performanţe în chirurgie” – Editura de Vest, 1997 – ilustrul chirurg descrie un fapt unic, atât în istoria şahului, cât şi a chirurgiei: o partidă de şah orb în timpul unei operaţii de apendicită cu anestezie locală! Chirurgul era chiar… Pius Brînzeu, Şeful Clinicii 1 Chirurgie, iar pacientul era… campiona mondială la şah Margareta Mureşan. S-a jucat apărarea siciliană. Remiză la mutarea a 15-a, la propunerea campioanei! Se întâmpla în Decembrie 1978 la Spitalul Judeţean din Timişoara!

Deşi este greu de înţeles cum sunt posibil de realizat într-o viaţă de om atât performanţele sale medicale şi didactice de excepţie, cât şi implicarea sa deosebită în promovarea şahului, totuşi, Pius Brînzeu a găsit timp şi pentru a scrie … poveşti! Pare incredibil, dar a scris şi literatură pentru copii: “Comoara din peşteră” (1982) şi “Cei doi fraţi gemeni şi balaurul” (1985).

In Memoriam Pius Brînzeu
În memoria marelui om, Centrul de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie al UMF Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara au primit denumirea „Pius Brînzeu”, iar o stradă din Timişoara îi poartă numele. Anual, în organizarea clubului de şah înfiinţat de acesta la Timişoara, are loc un concursul internaţional de şah – Memorialul “Pius Brînzeu”. Este Cetăţean de Onoare al municipiilor Timişoara şi Vulcan.

“Pius Brânzeu, prin tot ce a făcut, îşi merită pe deplin statutul de reper, de model pentru toţi locuitorii municipiului Vulcan. Cu toate acestea, marele chirurg este cvasinecunoscut în localitatea sa natală”, constată cu tristeţe Ioan Dorel Şchiopu. Pentru a schimba această stare de fapt şi pentru a cinsti cum se cuvine personalitatea eminentului vulcănean, fostul consilier local Ioan Dorel Şchiopu a lansat Consiliului local Vulcan propunerea ca Spitalului Municipal Vulcan să-i fie atribuit numele “dr. Pius Brînzeu”. mai mult, Şchiopu propune ca acest demers să aibă loc printr-o festivitate publică, lansând în acest sens şi data la care aceasta ar trebui să aibă loc: 1 iulie 2015. “Este o zi potrivită pentru a cinsti memoria acestei ilustre personalităţi a Vulcanului, având în vedere că pe 1 iulie 2015 se împlinesc 13 ani de la trecerea sa în nefiinţă”, explică Dorel Şchiopu.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: