Prima pagină > EXCLUSIV TV > Prăbuşirea mitului intangibilităţii baronului de Valea Jiului Cornel Resmeriţă

Prăbuşirea mitului intangibilităţii baronului de Valea Jiului Cornel Resmeriţă

RESMERITADeşi în urmă cu 15 ani îşi începuse bine mandatul de primar al municipiului Lupeni, în scurt timp Cornel Resmeriţă s-a transformat în ceea ce presa a numit “baronul roşu de Valea Jiului”. Spre deosebire de ceilalţi colegi primari din Valea Jiului, în doar câţiva ani, averea familiei Resmeriţă a crescut inexplicabiul, invers proporţional cu gradul de dezvoltare al unui oraş parcă anacronic, în comparaţie cu celelalte aşezări urbane ale Văii Jiului.

Aproape firesc, am putea spune, în ultimii 8 ani au început să apară suspiciuni cu privire la activitatea politică a lui Resmeriţă şi, în special, cu privirte la modul în care administrează bugetul bublic al oraşului. Râuri de cerneală, kilometrii de bandă şi milioane de bitzi au fost consumaţi pe dezvăluirile din presă despre presupusele acte de corupţie comise sau girate de primarul Lupeniului, devenit între timp om de bază al PSD la nivel judeţean şi chiar naţional.

Ani de zile, toate aceste dezvăluiri de presă, ca şi numeroasele reclamaţii aduse primarului din Lupeni sau chiar rapoartele nefavorabile ale controalelor Curţii de Conturi făcute la Primăria Lupeni au rămas “în coadă de peşte”, alimentând mitul potrivit căruia nimeni nu se poate pune împotriva lui Resmeriţă. Mitul “pilelor” la nivel înalt ale baronului de Lupeni au fost alimentate, în campania electorală din 2012 când, deşi dovedit în instanţă de a fi fost colaborator al fostei Securităţi, turnătorul “Lupaşcu” a fost nu doar reconfirmat (în urma unui scrutin electoral suspectat, la fel ca şi cel din 2008, de fraudare, chiar dacă acest lucru nu s-a putut demonstra) în funcţia de primar al municipiului Lupeni, ci chiar ridicat la grad de “Cavaler” al unui înalt ordin al statului român de către preşedintele Traian Băsescu.

Cu o avere impresionantă, cu unul dintre ficiori introdus în “lumea bună” a politicienilor români, ca deputat PSD de Valea Jiului şi cu alte rude şi prieteni implantaţi în posturi cheie ale administraţiei publice locale, regionale şi centrale, dar şi cu conexiuni importante în sferele justiţiei, mediului de afaceri şi structurilor politice, Resmeriţă părea că este “deasupra legii” şi “deasupra tuturor”. Pentru cetăţenii din Lupeni toate acestea păreau să conducă spre o tristă resemnare, pentru că doar astfel se poate explica logic, de ce, în ciuda unei imagini publice degradate, Cornel Resmeriţă şi PSD au câştigat, pe bandă rulantă, la scor categoric, toate alegerile ultimilor ani.

Chiar şi atunci când, în 2008, prin Gabriela Negrea şi în 2012, prin Constantin Brânduşe, a fost pus în situaţii electorale dificile care ar fi putut consemnna finalul carierei sale în fruntea municipiului Lupeni, Resmeriţă a găsit soluţii pentru eliminarea concurenţilor. Astfel, după pierderea “la mustaţă” a alegerilor din 2008, Gabriela Negrea a părăsit definitiv Valea Jiului, iar Constantin Brânduşe a fost pus de un alt baron al judeţului Hunedoara (Mircea Ioan Moloţ) în situaţia de a opta fie pentru un compromis avantajos cu Resmeriţă, fie pentru plecarea din PNL. Brânduşe a ales calea onestităţii, asumându-şi un periculos rol de lider al Opoziţiei locale din municipiul Lupeni, chiar dacă vocea sa a fost aplanată de reacţiile maşinii de propagandă ale “baronului roşu” din Lupeni.

Când aproape nimeni nu părea să mai creadă în trimful dreptăţii, iar cetăţenii Lupeniului, sărăciţi tot mai mult de o administraţie locală ineficientă şi prost administrată, vestea că primarul Cornel Resmeriţă a fost ridicat cu mascaţii şi dus la DNA Bucureşti pentru audieri a venit ca un adevărat şoc. Mult mai şocantă a fost însă pentru lupenari vestea că Resmeriţă este cercetat într-un dosar de corupţie în care principalul om politic aflat în vizorul anchetatorilor este Elena Udrea. Asta pentru că oamenii s-ar fi aşteptat ca Resmeriţă să fi făcut miş-maşuri cu Viorel Hrebenciuc sau cu Mircea Ioan Moloţ, cu Alin Simota sau cu mulţi alţii, dar în nici un caz nu şi-ar fi putut cineva din Lupeni imagina că “baronul roşu” ar fi putut intra în cârdăşie cu… “baroneasa portocalie”.

Rămâne acum de văzut care va fi deznodământul anchetei în acest alambicat, dar absolut interesant, dosar al “Galei Bute” şi care vor fi consecinţele asupra primarului municipiului Lupeni. Cert este că, deocamdată, aflat sub arest la domiciu, Cornel Resmeriţă a făcut un gest firesc: s-a autosuspendat din PSD. Un gest făcut însă doar cu jumătate de măsură, pentru că la conducerea organizaţiei PSD din Lupeni a fost “uns”, chiar şi cu statut de interimar, Cristian Resmeriţă, “baronaşul roz”, aflat la rândul său într-o situaţie politică incertă, după ce inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) l-au dovedit a fi fost în conflict de interese şi, potrivit legii, aceştia cer acum demiterea lui din Parlament şi aplicarea interdicţiei de a mai candida pe o funcţie publică în următorii 3 ani.

Chiar dacă pentru mulţi dintre cetăţenii Lupeniului, resemnaţi deja cu statutul de umili servanţi ai familiei care şi-a asumat (mai mult sau mai puţin public) rolul de stăpâni ai oraşului pare incredibilă prăbuşirea, bruscă şi rapidă, a acestora, indiferent de rezultatele anchetei din dosarul “Gala Bute” sau a altor dosare care cu siguranţă vor mai apărea pe numele “baronului roşu” în perioada următoare, este evident faptul că “pontificatul” familiei Resmeriţă la Lupeni se apropie de un lamentabil sfârşit.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. 18 februarie 2015 la 7:13 pm

    Dar de primarul Ile cu trei vile si porcaria si cinci farmacii n-ai nimic de zis???? Asta ii mai imbuibat decat Resmerita. Asteptam sa scrii si de ILE ca si acesta este un subiect grasssssssss.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: