Prima pagină > EXCLUSIV TV > Valeriu Butulescu – omul anului 2014 în Valea Jiului

Valeriu Butulescu – omul anului 2014 în Valea Jiului

GalaExclusiv-0303Gala Premiilor Exclusiv şi-a devoalat câştigătorii, în cadrul celei de-a XV-a ediţii organizate de Exclusiv Media Group în Valea Jiului. Cel mai bun dintre cei mai buni s-a dovedit a fi scriitorul, publicistul, omul de cultură dar şi inginerul minier şi omul politic Valeriu Butulescu. Dacă mai aveţi îndoieli în ceea ce priveşte personalitatea domnului Butulescu, suntem în măsură să le spulberăm, aducându-vă în atenţie doar câte ceva despre laureatul ediţiei din acest an al Premiilor Exclusiv.

În general, Marele Premiu “OMUL ANULUI” a fost decernat, de-a lungul timpului, unor oameni puternici, din activitatea administrativă, economică, politică sau sindicală. Am constatat însă că în aceste domenii poziţia de “om puternic” este greu de apărat, fiind , de regulă, repede erodată de timp şi evenimente. Atunci ne-am amintit un citat din Simion Bărnuţiu care spune: “Cultura e puterea cea mai tare de pe pământ şi e o cetate nouă a unităţii naţionale.” Am înţeles ce liant şi totodată ce bogăţie inestimabilă este cultura unei naţiuni. Ce săracă ar fi România dacă în patrimoniul ei spiritual nu ar exista nume precum, Enescu, Grigorescu, Brâncuşi, Eminescu. Ori ce săracă ar fi Valea Jiului fără personalităţile ei remarcabile precum Sârbu, Lucaciu, Barbu, Tellmann sau Butulescu.

Valorile adevărate în cultură sunt perene, constante, rar se demonetizează. Iar aceasta rezultă şi din distribuţia premiilor noastre. Există un om în Valea Jiului care pentru activitatea sa culturală a fost premiat la fiecare ediţie a Galei Premiilor Exclusiv, vreme de 15 ani. L-am pus pe “lista scurtă” şi am început evaluarea. Azi Internetul îţi oferă instantaneu cea mai cuprinzătoare carte de vizită a oricărei personalităţi. Accesând pe motoul de căutare Google numele lui Valeriu Butulescu, am avut plăcuta surpriză să-l descopăr pe toate continentele, în aproape toate limbile pământului. Spre exemplu, numele său apare în zeci de mii de pagini de internet în limbi, precum franceza, engleza, spaniola, rusa, dar şi în limbi de un exotism incredibil: peste o mie de pagini în …vietnameză!

Aşa am înţeles mai bine de ce criticul Alex. Ştefănescu, în monumentala sa „Istorie a literaturii române contemporane”, referindu-se la popularitatea internaţională a lucrărilor lui Butulescu, scrie negru pe alb: „performanţă nemaiatinsă de un alt scriitor român înaintea lui”. Iar dramaturgul Horia Gârbea, preşedintele filialei bucureştene a Uniunii Scriitorilor din România, îl declară, tranşant, „cel mai tradus scriitor român în viaţă”. Iar omul acesta excepţional, de o modestie excepţională, trăieşte de-o viaţă aici, între noi. Deseori, din păcate, neobservat la justa sa valoare.
Personalitate cu valori multiple, cu studii tehnice temeinice peste hotare, poliglot, publicist, om politic constant (25 de ani în acelaşi partid!), dramaturg de forţă (cu cca. 40 de premiere, în ţară şi peste hotare), fost parlamentar, cândva portar de fotbal la echipa de tineret „Jiul Petroşani”, laureat al unor concursuri naţionale de chitară clasică, compozitorul suitei de aforisme muzicale pentru pian intitulate „Valea Jiului”, Valeriu Butulescu este un spirit enciclopedic, de tip renascentist, fascinat de tot ce este frumos şi inteligent.

Lui Valeriu Butulescu în timp, i-au fost decernate cca. 100 de distincţii: premii ale Uniunii Scriitorilor din România, premii pentru dramaturgie, dar şi importante premii internaţionale, decernate în Canada, Italia, Serbia, Polonia, Grecia, Bosnia Herţegovina, Bulgaria etc.

Anul trecut s-a încheiat spectaculos pentru Valeriu Butulescu: i-au fost publicate şapte cărţi (dintre care şase peste hotare), fiind nominalizat şi premiat la Varşovia, Atena şi Sofia. Pentru acestea „Jurnalul Naţional” l-a declarat, în două rânduri, „Omul Zilei” în România, iar publicaţia “Afaceri în Valea Jiului” l-a declarat de mai multe ori “Premiantul săptămânii”.

Pentru toate aceste realizări, pentru modul admirabil în care promovează imaginea culturală a Văii Jiului în România şi a României în lume, am decis că, anul acesta, se cuvine să-i acordăm scriitorului şi omului de cultură Valeriu Butulescu, trofeul „OMUL ANULUI 2014 ÎN VALEA JIULUI”.

PS Află numele tuturor laureaţilor Galei Exclusiv din acest an din ediţia tipărită a ziarului „Afaceri în Valea Jiului”

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: