Prima pagină > EXCLUSIV TV > Doctorul expert în istoria momârlanilor, al 58-lea premiant fără premiu al judeţului Hunedoara

Doctorul expert în istoria momârlanilor, al 58-lea premiant fără premiu al judeţului Hunedoara

13773_940086366010587_5173661860137635795_nFigură emblematică a momârlănimii din Valea Jiului, distinsul doctor Dumitru Gălăţan Jieţ al fost, în această săptămână, cel de-al 58-lea laureat al proiectului “Premianţii fără premiu”.

Premiantul de sâmbătă al campaniei civice care are loc, la fiecare sfârşit de săptămână, în Deva, la iniţiativa jurnalistului hunedorean Dan Terteci, cu scopul de a-i răsplăti simbolic pe oamenii de valoare ai judeţului Hunedoara, este scriitor, autor a zeci de volume de carte dedicate descoperirii şi promovării culturii şi tradiţiei momârlanilor, băştinaşii Văii Jiului. Profesorul Dumitru Gălăţan Jieţ, laureat şi în acest an al unui alt premiu de excepţie (“Premisul Exclusiv pentru întreaga carieră literară”) le-a vorbit hunedorenilor care au răspuns invitaţiei de a veni să-l întâlnească, în centrul municipiului reşedinţă de judeţ, lângă statuia lui Decebal.

Ca de fiecare dată, Dumitru Gălăţan Jieţ
şi-a arătat preţuirea faţă de munca sa despre oamenii dragi lui, din satul momârlănesc. „Am început cu prima carte abia în anul 2005, despre tradiţiile şi obiceiurile în satele din estul Văii Jiului. A fost o carte bine primită, iar confraţii scriitori m-au îndrumat să scriu mai multe despre această zonă. Soţia îmi spusese că am cam scris tot în carte şi mă întreba ce mai pot relata despre tradiţiile şi oamenii din Valea Jiului, despre momârlani. Am continuat să scriu, iar până în prezent am ajuns la 18 volume dedicate Văii Jiului, momârlanilor, tradiţiilor vechi, cercetării etnigrafice”, a spus Dumitru Gălăţan Jieţ.

„Când vine vorba de cărţile sale în care a pus tot ce ştia despre momârlani, Dumitru Gălăţan lasă deoparte tonul nostalgic şi vorbeşte ca unul care a făcut din etnologie o a doua profesie. A scris, sistematic, despre satul momârlănesc şi a încheiat un ciclu care aduce în faţa cititorilor obiceiurile naşterii, ale nunţii şi ale înmormântării, iar cărţile sale au ajuns să fie citate de către specialiştii reputaţi în domeniu şi asta pentru că o asemenea cercetare temeinică nu s-a mai făcut de foarte multă vreme. Acest om este o adevărată enciclopedie, o „bogăţie” întinsă pe ani de muncă sârguincioasă”, a declarat şi Dan Terteci, iniţiatorul proiectului “Premianţii fără premiu”, vorbinmd despre de pe acum celebrul etnolog din Valea Jiului.

Lucian ISPAS

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: